Japan en videogames zijn door de decennia heen helemaal met elkaar verweven. Zakenmannen spelen ongegeneerd vechtgames zoals Street Fighter in de arcadehal, vrouwen spelen al jaren massaal op de Nintendo DS in het openbaar vervoer en overal waar je komt is reclame voor de nieuwste videogames te vinden. Japan is voor hardcore gamers het Mekka en de Tokyo Game Show was daardoor altijd dé belangrijkste gamebeurs ter wereld. Die tijden zijn voorbij. Hoewel de Japanse markt ook nog steeds groeit, vooral op het mobiele vlak, krijgen in de internationale gamesindustrie de Westerse partijen steeds meer de overhand.

Ga maar na: Microsoft is Amerikaans, Sony is sinds interne reorganisaties steeds meer Westers gaan opereren en het Amerikaanse Electronic Arts is de grootste uitgever ter wereld. Deze verschuiving van de macht heeft in Europa voor een sterke groei van aantallen gamers gezorgd. Shooters, racegames, sportgames en andere actievolle, Hollywood-achtige titels zijn dermate beter gaan verkopen dat deze de winkelschappen domineren. De Japanse games zoals Final Fantasy zijn niet minder populair geworden in absolute aantallen, maar wel relatief gezien minder goed gaan presteren.

De Tokyo Game Show van 2008, die van 9 oktober t/m 12 oktober wordt georganiseerd in de Makuhari Messe, geeft de hierboven beschreven verhoudingen ontzettend goed weer. Electronic Arts heeft een gigantische stand staan met onder andere typisch Westerse titels zoals Need for Speed Undercover. Sony schittert met shooters zoals SOCOM: Confrontation, Killzone 2, Resistance 2 en probeert voet aan de grond te krijgen in de Japanse community's met LittleBigPlanet en Home. Normaal gesproken allemaal titels waar de Japanners niet warm voor lopen. En dat is nog steeds zo; de drukte verzamelt zich ook dit jaar namelijk weer rondom de titels waar je dat zou verwachten.

Denk bijvoorbeeld aan Monster Hunter 3, een game die in Europa nooit een voet aan de grond zal krijgen. Mensen die, spelend op hun PSP of DS, drie uur staan te wachten om een glimp op te vangen van het derde deel in Capcoms serie zijn geen uitzondering. Of wat te denken van Yakuza 3, ook al zo'n derde deel in een serie die in Europa of Amerika nooit echt goed verkocht. Tijdens de TGS trekken de Aziatische bezoekers gerust twee uur wachttijd uit om meer over die game te weten te komen.

Sony lijkt zich in al dit Japanse geweld een tikkeltje te verslikken. De PlayStation-platformen zijn traditiegetrouw de meest populaire apparaten in Japan, maar voor de PlayStation 3 blijft het angstvallig stil rondom titels die de Japanners ook echt willen spelen. White Knight Chronicles (vorig jaar nog White Knight Stories) maakt op dat gebied veel goed. Tijdens de Tokyo Game Show 2008 is na een jaar radiostilte eindelijk meer informatie uit de doeken gedaan omtrent deze baanbrekende en indrukwekkende RPG van ontwikkelaar Level 5. In een gigantisch theater krijgen bezoekers te zien hoe White Knight Chronicles het RPG-genre ook online gaat proberen te veroveren en hoewel de trailer-beelden uit 2007 mooier waren, maakt de game nog steeds een ijzersterke indruk.

Zo'n zetje in de rug kan Sony in Japan goed gebruiken. Microsoft rammelt namelijk aan de poorten. De gigant uit Redmond heeft al jaren vergeefse pogingen gedaan om in Japan ook wat Xbox'en te verkopen. De laatste weken lijkt het echter wat beter te gaan en één van de hoofdredenen daarvoor zal zijn dat Square-Enix en Microsoft in zeer korte tijd wel heel goede vriendjes geworden zijn. De vriendschap is zelfs zo innig dat beide partijen hun stands naast elkaar hebben gebouwd op de TGS en deze stands zelfs in elkaar overlopen. Het speelbare resultaat is The Last Remnant en Star Ocean: The Last Hope. Twee typisch Japanse RPG's, al zal de laatste ook in het Westen aan kunnen gaan slaan. Daarnaast wist Microsoft eerder al aan te kondigen dat Final Fantasy XIII buiten Azië ook naar de Xbox 360 zal komen.

Bovendien maakte Namco-Bandai bekend Tekken 6 naar de Xbox 360 te brengen. Nog zo'n titel die voorheen altijd exclusief verscheen op de PlayStation 3 en nu dus op meerdere platformen verschijnt. Namco-Bandai presenteerde zichzelf sowieso buitengewoon goed op deze TGS met Engelssprekende vertegenwoordigers en ee n'Overseas Press Conference'.

Ook Capcom kwam sterk voor de dag. Ze deden dat met Street Fighter IV, Bionic Commando,het ietwat tegenvallende Dead Rising voor de Wii en Resident Evil 5. Die laatste was vooral sterk omdat Albert Wesker zijn opwachting maakte in de nieuwe trailer. Daarnaast toonde de uitgever zoals gezegd Monster Hunter 3, waarmee het sowieso de jaarcijfers van het aankomende jaar kan veiligstellen in Japan.

De Tokyo Game Show 2008 was buiten dit vooral een verzameling van kleine nieuwtjes. Zo kondigde Microsoft Halo 3 Recon aan, een standalone uitbreiding met een eigen campagne, nieuwe multiplayer-levels en een nieuw personage. Tecmo kondigde de third person shooter Quantum Theory aan en Marvelous Entertainment gaf een teaser van No More Heroes 2 vrij. Konami laat het allemaal een beetje afweten en heeft zelfs met het al lang verschenen Metal Gear Solid 4 op de proppen moeten komen om geen lege ruimtes te hebben op de stand. Bovendien zet concurrent EA groot in met FIFA 09, waardoor Winning Eleven (in Europa: Pro Evolution Soccer) niet meer de alleenheerser van de voetbalgames op de TGS is.

Al met al een redelijke oogst na een beurs die voorheen toch wel wat vruchtbaarder was. De Tokyo Game Show lijkt te verwesteren, maar het publiek is daar nog helemaal niet klaar voor. Het enthousiasme rondom Square-Enix en Microsoft is tijdens de beurs erg groot, maar verkoopcijfers zullen dit najaar uit moeten wijzen of dat ook omgezet wordt in een succesje voor de Xbox 360. Dan nog een klein saillant detail om af te sluiten; Sony liet voor het eerst in tien jaar de PlayStation 2 helemaal achterwege. Wijst dat erop dat de PlayStation 2 na jarenlange trouwe dienst nu eindelijk wordt losgelaten en de fabrikant zich dus 100% gaat focussen op de PlayStation 3 en PlayStation Portable?

De Tokyo Game Show 2008 duurt nog tot en met 12 oktober. Op 11 en 12 oktober is de beurs ook toegankelijk voor consumenten en wordt er zeer waarschijnlijk niets nieuws meer uit de doeken gedaan. Ook een van te voren gehoopte Kingdom Hearts 3-aankondiging wordt dus nog even in de koelkast gezet.