Achtergrond
Dragon Age Inquisition

Gamer.nl-topgames van 2014: hadden we gelijk?

Destiny, Mario Kart 8 en Dragon Age: Inquisition

Geschreven door Erik Nusselder op

Sinds 2010 blikt Gamer.nl aan het eind van elk jaar terug met een lijstje van de 25 beste games van dat jaar. Die lijst komt niet alleen tot stand door te kijken naar de hoogste cijfers van het jaar, maar ook door een flinke discussie tussen alle redactieleden. Naarmate de jaren verstrijken ga je misschien anders denken over bepaalde games, of ga je er juist alleen maar meer van houden. De komende weken kijkt Gamer.nl daarom terug naar onze lijsten met de beste games van de afgelopen zes jaar. Deze week bespreken we 2014.

2014 was een vreemd jaar voor consolegamers. De nieuwe Xbox en PlayStation beleefden hun eerste volle jaar op de markt en de exclusieve topgames lieten over het algemeen nog op zich wachten. De grote games stelden net iets te veel teleur om onze lijst te kunnen halen, waartoe ook Infamous: Second Son, LittleBigPlanet 3 en DriveClub op de PlayStation 4 en Project Spark en Sunset Overdrive op de Xbox One behoorden. Alleen de exclusives Forza Horizon 2 (19) en Titanfall (7) en de kleinere games Nidhogg (23) en TowerFall Ascension (18) verdienden een eigen plekje.

Titanfall

Master race

Wat dat betreft was het in 2014 beter vertoeven op de pc. Niet alleen kon je lekker meegenieten van multiplatformgames als Middle-Earth: Shadow of Mordor (24), The Evil Within (13), Far Cry 4 (8) en Dark Souls 2 (6), maar er was ook genoeg exclusiefs om je mee te vermaken. Divinity: Original Sin is inmiddels ook uit op consoles, maar was in 2014 alleen te spelen op je pc. De heerlijke rpg was vooral uitermate geschikt om met zijn tweeën te spelen, aangezien je personages ruzie met elkaar kunnen maken over het te volgen pad. De game verdiende daarmee de 22e plek. Ook voor Wildstar op plaats 15 moest je achter je muis en toetsenbord kruipen. Bij deze vrolijke en kleurrijke mmo draaide niet alles om statistieken, maar ging het vechten vooral om reflexen en strategie.

Een plekje hoger vinden we de winnaar van de Dutch Game Awards, Age of Wonders 3, van het Nederlandse Triumph. De strategiereeks maakte een fantastische comeback met dit derde deel, dat roleplaying en strategie weer prachtig combineerde. Ook Endless Legend op plaats 9 bood scherpe strategie in een fantasy-setting en wist flink te vernieuwen binnen zijn genre. De echte pc-klapper staat op nummer 4: Wasteland 2 is dé game voor liefhebbers van de eerste Fallouts. In de postapocalyptische rpg doen je keuzes er echt toe en neem je de tijd voor strategische gevechten.

Wasteland 2
Shadow of Mordor

Kleur en kleurig

De game op nummer 12 verdient nog even speciale aandacht. Achteraf bezien lijkt het erop dat we de online shooter Destiny wat te laag hebben ingeschat. Het was zonder twijfel een van de grootste games van het jaar en wordt nog altijd door veel mensen gespeeld. De game introduceerde een heel nieuw genre bij console-spelers, namelijk die van een instanced shooter, zoals The Division dat later ook zou doen. Het is geen pure mmo, maar het samen bestaan in een wereld is wel van groot belang. De game had dan ook mee moeten doen om de hoogste plaatsen. Hierbij moet wel aangetekend worden dat de game die in 2014 uitkwam, heel anders was dan we hem nu kennen. Het grootste kritiekpunt was toen dat er te weinig content in zat. Of je het er mee eens was of niet, dat euvel is inmiddels verholpen met een hoop nieuwe updates.

Ook op telefoons en tablets waren een paar pareltjes te ontdekken. Het kunstzinnige Monument Valley verdiende een 21e plek in onze lijst – en de aandacht van president Underwood in de serie House of Cards. Een plekje hoger staat Battleheart Legacy, een actie-rpg waar we helaas weinig meer van horen. Op 17 een wat ons betreft perfecte mobiele puzzelaar: de game Threes! scoorde een zeldzame tien op onze site. En hoewel veel mensen hem misschien op pc – en inmiddels op consoles – speelden, kwam The Banner Saga (10) ook goed tot zijn recht op een tablet.

Destiny

3. Mario Kart 8

De beste game op Nintendo's console was echter die goeie ouwe kartracer. Het is ongelooflijk dat we inmiddels al bij deeltje acht zijn aanbeland en dat de serie nog elke keer fris voelt en voor zo veel plezier zorgt. Mario Kart 8 is zo'n game waar iedereen mee aan de slag kan, of je nou samen met hardcore gamers speelt of wat familie over de vloer hebt die niet vaak een controller aanraakt. Heel veel vernieuwing zat er niet per se in, maar het was een genot om de koddige kartracer in HD-graphics te zien stralen.

Mario Kart 8

De game ging korte tijd viraal door de gemene blik die Luigi zijn tegenstanders kon geven. De evil stare was door de YouTube-integratie bovendien makkelijk met de wereld te delen. En dat was niet het enige waarin het voorzichtige Nintendo stappen maakte, want het bedrijf omarmde eigenlijk voor het eerst ook dlc.

2. Hearthstone: Heroes of Warcraft

Ook met de mobiele games waren we nog niet helemaal klaar. Hearthstone is uitgegroeid tot een waar fenomeen, waar menig echt kaartspelletje jaloers naar zal kijken. Het verzamelen van digitale kaarten en het samenstellen van decks, om vervolgens te strijden tegen elkaar of tegen de computer, geeft een hoop voldoening. Het is een typisch geval van simpel om te leren, maar moeilijk om volledig te beheersen. De gameplay-elementen zijn op zich makkelijk te begrijpen, maar er gaat een hoop diepgang achter schuil.

Hearthstone

Dat de game immens populair is, mag geen verrassing meer heten. En gezien het leger aan andere kaartspelletjes die ineens uitkomen, zoals The Elder Scrolls: Legends of Gwent, kunnen we wel zeggen dat het een nieuw genre gepopulariseerd heeft op mobiele platformen. Hearthstone is echter nog steeds de koning van de kaartspellen en eerlijk gezegd zien we daar niet snel verandering in komen.

1. Dragon Age: Inquisition

De grootste game van het jaar is ook de beste game van het jaar. Dragon Age: Inquisition was misschien niet de meest geïnspireerde keuze voor onze nummer één, maar het was meer dan verdiend. Onze site kroont relatief vaak een westerse rpg met een open wereld tot beste game van het jaar. Het is echter moeilijk om daar over te klagen als die van zulke kwaliteit is als Dragon Age. Het verhaal was pakkend, de wereld overtuigend, en de personages een genot om mee te praten.

Dragon Age Inquisition
De game slechtte bovendien heel wat taboes, bijvoorbeeld door de toevoeging van geloofwaardige homoseksuele personages. Ze werden niet gedefinieerd door hun geaardheid, ze hadden sterke, eigen karakters met eigen overtuigingen en motivaties. Dat ze dan toevallig op dezelfde sekse vielen, was eigenlijk bijzaak. Alleen dat al is een goede reden om Dragon Age aan kop te zetten, maar het verhaal was op zichzelf ook intrigerend genoeg. Inquisition gaf veel antwoorden op vragen die in de vorige delen werden gesteld en na de uitbreidingen kunnen we niet wachten op een eventueel deel 4.

Volgende week kijken we naar de 25 beste games van 2015.

Dit artikel delen:

Lees meer

Meer dan 10.000 Amiga-titels nu speelbaar in internetbrowser Transformers: Fall of Cybertron nu uit voor PS4 en Xbox One
11

Reacties op: Gamer.nl-topgames van 2014: hadden we gelijk?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 9 augustus 2016 16:00
  2014 was een leuk game jaar met onder andere het volledige seizoen van the wolf Among en South park: the stick of truth maar de de 3 beste games waren toch wel Assassin's Creed Rogue, middle Earth: Shadow of Mordor en met op nummer 1 Assassin’s Creed Unity.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 9 augustus 2016 21:37
  @coola Srsly assassins creed, jij bent toch wel de grootste fanboy van assassins creed allertijden. Jij kan die roze bril echt niet afzetten xD. Ik maak maar een grapje.

  Ik vind dan echter dat je dan shadow of mordor op plek 1 zet, omdat die niet met launch zo keihard gefaald heeft als Unity.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 9 augustus 2016 18:13
  1. Dragon Age: Inquisition
  …wat viel die game mij tegen, interface die rechtstreekts uit Mass Effect leek te komen, de meeste personages konden me ook totaal niet boeien en de game zat zo vol gestopt met nietszeggende content om het maar onodig lang uit te rekken zonder dat het echt iets toevoegde….

  In mijn ogen waren die hoge cijfers het niet waard. Gevalletje kwantiteit boven kwaliteit, helaas maar was te verwachten toen Bioware overgenomen ging worden door EA…

  Verder wel leuke items om zo terug te kijken :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 9 augustus 2016 21:40
  @Edwin1984 Dus je hebt het spel niet gespeeld, want Inquisition was toch wel echt een kwantieteit spel. Niet zo goed als de The Witcher 3 maar die behoren ook tot de elite.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 10 augustus 2016 11:31
  @armilo-theus

  Zelfs uitgespeeld, dus genoeg ervaring om te kunnen zeggen dat de kwaliteit achter blijft op oudere Bioware titels.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 11 augustus 2016 16:39
  @Edwin1984 Dragon Age Inquisition was op het moment van verschijnen de meest volledige game van dat jaar. De rest werd crappy uitgebracht, uitgesteld of moest nog een jaar aan updates krijgen om leuk te worden (behalve Banner Saga :-) ). Dus DAI had zeker wel kwaliteit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 9 augustus 2016 18:15
  De tekst onder Dragon Age lijkt een vervolg op de tekst van Hearthstone. Of mist er een stuk van de tekst?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 9 augustus 2016 19:58
  Eén van de verrassingen van 2014 was voor mij het sfeervolle Valiant Hearts. Verder heb ik dat jaar erg genoten van Far Cry 4 en Infamous: Second Son en First Light (erg goede DLC).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 9 augustus 2016 20:13
  Dragon Age: Inquisition op 1 terwijl we dat jaar ook Divinity: Original Sin en Wasteland 2 kregen… te hilarisch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 9 augustus 2016 22:33
  @Baukereg Dragon Age was niet slecht, maar Wasteland zo veel meer beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 9 augustus 2016 21:01
  Aanvullend vond ik Danganronpa Trigger Happy Havoc heel erg tof op de Vita. The Talos Principle schittert hier van afwezigheid, want het was een geweldige puzzel game die niet onder doet voor de meeste van deze games. Ook vond ik The Vanishing of Ethan Carter een fantastiche ervaring.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.