Achtergrond
GTA5

Gamer.nl-topgames van 2013: hadden we gelijk?

The Last of Us, BioShock Infinite en GTA V

Geschreven door Erik Nusselder op

Sinds 2010 blikt Gamer.nl aan het eind van elk jaar terug met een lijstje van de 25 beste games van dat jaar. Die lijst komt niet alleen tot stand door te kijken naar de hoogste cijfers van het jaar, maar ook door een flinke discussie tussen alle redactieleden. Naarmate de jaren verstrijken ga je misschien anders denken over bepaalde games, of ga je er juist alleen maar meer van houden. De komende weken kijkt Gamer.nl daarom terug naar onze lijsten met de beste games van de afgelopen zes jaar. Deze week bespreken we 2013.

2013 was een absoluut topjaar voor gamers. Gamer.nl deelde maar liefst twee tienen uit en de top drie spellen van dat jaar zijn stuk voor stuk klassiekers – al stonden ze wel in de verkeerde volgorde, maar daarover later meer. Er waren grote knallers als Splinter Cell: Blacklist, Battlefield 4 en Dota 2, en we vermaakten ons met een hoop kleinere games. Als klap op de vuurpijl kwam aan het eind van het jaar de PlayStation 4 uit, en ook de Xbox One verscheen op de markt, ook al moesten we daar in Nederland nog wat langer geduld voor hebben. Het valt wel op dat geen enkele van de launchgames onze toplijst wist te behalen. De eerste spellen op een nieuw apparaat zijn meestal niet de beste, maar toch hadden we wel iets in onze lijst verwacht. Terugkijkend vinden we dat alleen Resogun een plekje verdiend had.

Xbox One PS4

Klein en uniek

Wie van dat soort kleinere games houdt, had sowieso veel te doen in 2013. Op de crimineel lage plaats 24 vinden we bijvoorbeeld Gone Home, een verhalend spel waar we nog steeds vaak aan refereren. Het is een game zonder vijanden of keuzes, maar die met een vrij verkenbare omgeving vol voorwerpen meerdere interessante verhaallijnen presenteert. Dit is een game die zeker mee had moeten doen voor de hoogste posities van onze lijst.

Het was sowieso een goed jaar voor bijzondere en unieke ervaringen. Een plekje hoger staat Reus, een godgame van Nederlandse makelij die het genre van een andere kant benadert. Op 22 zien we Sorcery! 2, een soort rpg-boek op je tablet. Op 12 staat het fantastische puzzelspel The Swapper, dat je in een onheilspellende omgeving plaatst. Je moet niet alleen hersenbrekende puzzels oplossen, maar denkt ook na over filosofische dingen, bijvoorbeeld wat een mens nou een mens maakt. Nog een plek hoger weer een vreemde eend in de bijt – of beter gezegd: geen eend, maar een das. In Shelter moet je je dassenkindjes door een de gevaren van de natuur zien te loodsen. En op plaats 10 staat het ongeëvenaarde The Stanley Parable, een metagame van jewelste. Het spel zet alle gameconventies op zijn kop en laat je zien dat al jouw keuzes van tevoren al vaststaan.

The Stanley Parable

Strategisch Nintendo

2013 was bovendien een uitstekend jaar voor de liefhebbers van strategische games. Om de een of andere reden besloot elke grote strategy-ontwikkelaar om een knaller op de markt te brengen. Op 25 vinden we bijvoorbeeld Starcraft II: Heart of the Swarm. De nieuwe campagne richtte zich op de Zerg en was veel meer dan alleen een expansion pack. Op plaats 8 staat Total War: Rome 2, het vervolg op een absolute favoriet uit het genre. Dit tweede deel liet technisch gezien hier en daar wat steekjes vallen, maar was toch een genot om mee aan de slag te gaan. Op nummer 7 eentje voor de echte doorzetters, Europa Universalis IV. De serie zit normaal gesproken boordevol menuutjes en cijfertjes, maar weet met het vierde deel gelukkig iets toegankelijker te worden, zonder aan diepgang in te boeten. Ook op 6 een strategiegame met Wargame: Airland Battle, waarin een realistische oorlog wordt nagebootst. Dat is heel anders op nummer 5, daar vinden we Fire Emblem: Awakening, een prachtige turn-based strategygame op de 3DS.

Fire Emblem Awakening
Pokemon XY

Naast Fire Emblem was 2013 sowieso een uitstekend jaar voor Nintendo-fans. Van de Wii U-games haalde weliswaar alleen Pikmin 3 onze lijst, maar gamers met een 3DS in hun tas hadden genoeg te doen. Zo deed Etrian Oddyssey de handheld aan, een dungeon crawler goed voor een 21e plek. Ook wist Square Enix te verrassen met Bravely Default, een klassieke Final Fantasy-game in alles, behalve in naam. Maar het waren de grote Nintendo-series die ons hart sneller deden kloppen. Een nieuwe Pokémon waarin het eindelijk voelde alsof je echt in de tekenfilm rondliep: X & Y belandden samen op de 16e plaats. En op nummer 4 schittert een nieuwe Zelda, A Link Between Worlds. Het was dan wel hevig geïnspireerd door A Link to the Past, maar bood genoeg eigen magie om als iets nieuws aan te voelen.

3. The Last of Us

Zoals we al zeiden, de top drie van deze lijst is gevuld met klassiekers, al hadden ze wel in een andere volgorde gemogen. Het eerste slachtoffer daarvan is The Last of Us, want een derde plek, dat kan natuurlijk niet. De PlayStation-exclusive is hét voorbeeld van goede verhaalvertelling in games, met onderwerpen en personages die op een volwassen manier behandeld worden. Tuurlijk, het is een zombiegame in een apocalyptische wereld, en dat heb je waarschijnlijk al duizend keer gezien. Maar die setting is slechts de achtergrond voor een bijzonder verhaal over de relatie tussen Joel en Ellie, en de vraag: hoe ver zou je gaan om iemand te redden?

The Last of Us

Onlangs nog brachten we bij Reshift een mooi boek uit voor de zomer, met daarin de honderd beste games aller tijden. Dit meesterwerk van Naughty Dog stond daarbij bovenaan. Als het de beste game aller tijden is, is het ook wel de beste game van 2013, denken we zo. The Last of Us wordt nog steeds vaak aangehaald als de toekomst van verhalende games. Het bewijst dat een spel zowel leuk kan zijn om te spelen, als een diepgaand en gelaagd verhaal kan vertellen.

2. BioShock Infinite

Over diepgaande en gelaagde verhalen gesproken... We zijn nog steeds aan het bijkomen van het einde van BioShock: Infinite. De (voorlopig?) laatste BioShock speelde zich niet af in de onderwaterwereld van Rapture, maar ging de lucht in met de vliegende stad Columbia. De game zette een geloofwaardige utopie neer, waarin iedereen een gelukkig leven leidt, maar waar tegelijk de meest duistere dingen plaatsvinden. Er is overal racisme en gemengde huwelijken worden met een steniging bestraft. Het is jouw taak om hier een meisje te bevrijden uit een toren, waar ze vanwege haar bijzondere krachten wordt vastgehouden. Maar natuurlijk is niets wat het lijkt in dit verhaal.

BioShock Infinite

Op het verhaal en de wereld is niets aan te merken, maar in de maanden en jaren na de release horen we wel vaker een kritiek op de gameplay. Sommigen vinden het jammer dat de game niets meer is dan een simpele shooter, vol mini-eindbazen waar je minutenlang op moet schieten. Het is een schiettent, wel een hele mooie, maar toch een schiettent. Het heeft in ieder geval niet de diepgang van het origineel, waarin elk gevecht een grote uitdaging was. Desondanks blijft Infinite een mijlpaal, al zouden we hem nu toch onder The Last of Us zetten.

1. Grand Theft Auto V

We hadden achteraf The Last of Us dus misschien op één gezet, maar voor GTA V valt ook veel te zeggen. Een nieuwe Grand Theft Auto is een release waar miljoenen gamers jaren naar uitkijken, en vervolgens door velen van hen jaren achter elkaar wordt gespeeld. Je ziet niet voor niets nog zoveel gratis updates voor GTA Online: de game wordt drie jaar later nog altijd door een groot publiek gespeeld en Rockstar verdient er miljoenen aan.

GTA 5

En dat is niet zonder reden, want de open wereld van GTA V biedt op elk vlak de bijna perfecte ervaring. Je bent zo al tientallen uren kwijt in de singleplayer, die vol zit met absurde details die je door de hoeveelheid nooit allemaal zult ontdekken. Het verhaal is heerlijk overdreven, met geweldige over the top-personages die tot leven komen door overtuigend acteerwerk. En dan is er nog het 'extraatje' dat GTA Online heet, een online wereld die nog steeds erg levendig is. Het is een gigantisch pakket dat ons tot de dag van vandaag weet te vermaken.

Volgende week kijken we naar de 25 beste games van 2014.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Vroeg exemplaar van No Man's Sky voor 2000 dollar verkocht op eBay Maximaal twaalf spelers met Crowd Play in Telltale's Batman-reeks
9

Reacties op: Gamer.nl-topgames van 2013: hadden we gelijk?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 1 augustus 2016 14:23
  2013 was imho een erg goed jaar voor ons gamers. Niet alleen kwam de ps4 ( en de Xone) op de markt maar kwamen er ook erg veel goeie games uit en de games die voor mij het meeste deden zijn, Far Cry 3: Blood Dragon, the walking Dead seizoen 2, the wolf Among us, Rayman legends, injustice: Gods Among us. Maar de de 3 games die 2013 echt perfecte maakte zijn ( in volgorde van beste naar het allerbeste) The Last of Us, GTA V en Assassin’s Creed Black Flag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 1 augustus 2016 14:42
  Het jaar van één van mijn all-time favorites: Don't Starve. Nog altijd mijn meest gespeelde game op Steam. Sowieso een goed jaar: Expeditions Conquistador, Guacamelee, Papers Please, Rogue Legacy, Teleglitch, Stanley Parable.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Maupie

  • 1 augustus 2016 15:30
  Ik speel Battlefield 4 ook nog steeds. Wel is het weer tijd voor nog een RTS.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 1 augustus 2016 17:16
  Grappig, ik vond Gone Home met zijn 24e plek juist crimineel hoog staan. Vertelling was goed gedaan, maar gameplay was non-existent en je was er zo doorheen. Bioshock Infinite vond ik ook bizar hoog, verdiende naar mijn inzien niet hoger dan een 8. Erg solide shooter met een wat pretentieus verhaal maar niet meer dan dat.

  Wat de The Last of Us en GTA:V betreft, tja… Allebei prachtige titels die me tot vandaag zijn bijgebleven. Ik denk dat beiden niet misstaan hadden op de eerste plek, gevalletje persoonlijke voorkeur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 1 augustus 2016 18:24
  @DaVinkie JE BENT GEKKKK of nou ja niet gek, je hebt gewoon de tegenovergestelde mening van mij.
  Zo vond ik Bioshock een fantastisch verhaal met een slordig schietspel er doorheen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 1 augustus 2016 23:19
  Erg leuke items! Niet genoemd is Brothers: A Tale of Two Sons, deze indie game vind ik heel goed en raad ik graag aan. Ook heb ik erg genoten van Metro: Last Light :) Ooh Ik vergeet bijna Guacamelee! Gemakkelijk de beste game van 2013 voor mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 2 augustus 2016 00:33
  Beyond Two Souls kwam ook dat jaar uit. Toen niet gespeeld, nu wel een het is een timeless classic.

  Net als Heavy Rain die al eerder de vraag stelde "Hoe ver ga je om iemand waar je van houdt te redden?"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 2 augustus 2016 10:31
  Tjah….de pijnlijke realiteit van de backlog…aan "The last of us" nu twee keer opnieuw begonnen, maar ik kom steeds niet door het, voor mijn gevoel, stroperige begin heen. Als ik weer klaar ben met de Mass Effect Trilogie toch maar eens aan starten weer (en doorzetten). Bioshock Infinite heb ik ook vroegtijdig aan de kant gelegd. Niet omdat het een slecht spel was, maar vooral omdat er andere leuke dingen om de hoek kwamen kijken…Ik vond het wel een interessante titel met tof verhaal, dus de remaster ook maar eens oppakken in de toekomst :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 2 augustus 2016 15:45
  @unipro81 Precies het zelfde met beide games gehad. Moet zeggen dat de gameplay mij totaal niet ligt. Heb tLoUR op youtube gekeken wat opzich zonde is aangezien hij hier gewoon ligt, toch heb ik erg kunnen genieten van het verhaal. Ik ben wel van plan Bioshock Infinite door te zetten een dezer weken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.