Het is eigenlijk voor aardig wat mensen wel duidelijk dat de GameCube niet echt lekker draaide het afgelopen jaar wat games betreft. Veel third party publishers haakten af en lieten de kleine spellenkubus nogal in de kou staan. Ook leek Nintendo zelf niet al teveel beterschap te kunnen bieden met enkele titels die volgens de fans toch wat tegenvielen vergeleken met voorgaande games op de N64. Daar kwam vervolgens ook nog het hele connectivity idee bij waar slechts weinig mensen heil in zagen en de beslissing van Nintendo om zo goed als niets aan online gaming te doen omdat de markt er in hun ogen nog niet klaar voor is. Gelukkig waren er toch enkele games die wat licht in de duisternis brachten zoals Viewtiful Joe, waardoor veel Cube bezitters hoop bleven houden op betere tijden.

Die tijd lijkt inmiddels aan te zijn gebroken want al op de E3 van dit jaar werd duidelijk dat Nintendo weer op de goede weg zit. De connectivity is afgezworen, de first party gamesline-up ziet er beter uit dan ooit, third party support lijkt heel geleidelijk aan weer iets aan te trekken en men kondigde een zeer veelbelovend apparaatje aan, namelijk de Nintendo DS. Ook niet onbelangrijk voor ons als Europese gamers is het feit dat deze regio eindelijk eens wat meer aandacht krijgt van de Japanse spellengigant met vooral snellere en ook meer releases. Dit heeft geresulteerd in een gezonde hoeveelheid van zeven interessante first party games voor de tweede helft van dit jaar, die we hier even nader zullen toelichten.

Animal Crossing

Europese Nintendo fans kijken al jaren reikhalzend uit naar deze game. Er werd namelijk heel wat opschudding veroorzaakt toen aanvankelijk aangekondigd werd dat deze zeer originele titel niet het Europese vasteland zou gaan bereiken. Nu zijn we inmiddels een paar jaar verder en staat het spel dan toch op de Europese kalender nadat de meeste gamers de hoop eigenlijk al hadden opgegeven. Wat Animal Crossing zo speciaal maakt, is dat het een real-time levende wereld creëert op je GameCube waar je zelf in kunt leven en die voor elke versie van de game volledig uniek is. Met behulp van de interne klok van de spelcomputer gebeurt er eigenlijk constant iets in de game en worden ook dag en nacht evenals de verschillende seizoenen en feestdagen op realistische wijze afgewerkt. Zelf probeer je een eigen leventje op te bouwen in deze wereld door quests te vervullen, te socializen met andere wezens en je eigen woning in te richten en aan te passen. Je kunt ook allerlei items verzamelen in de game die je kan verkopen voor geld of zelfs kan ruilen met andere spelers. Misschien klinkt het allemaal een beetje duf, maar veel gamers die het spel geïmporteerd hebben, kunnen je ervan verzekeren dat het ontzettend verslavend werkt en zeer leuk uitgewerkt is.

Release: 24 september | Developer: Nintendo | Genre: Life Sim

Donkey Konga

Dit is een muziekgame die je speelt door middel van een set trommels. De hele game is overladen met allerlei leuke gamemodes waarbij je aan de hand van ritmes in bekende nummers, zoveel mogelijk punten moet zien te verzamelen en andere dingen kan unlocken. Het klinkt innovatief en dat is het ook. Tevens kan het spel voor veel meligheid en plezier zorgen op feestjes en is het een ideale tegenhanger voor bijvoorbeeld EyeToy en Singstar op de PS2. De set trommels zijn sowieso niet onverdienstelijk gezien volgend jaar ook nog de platformgame Donkey Kong: Jungle Beat verschijnt welke je volledig met deze unieke controller bedient. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat de trommelset een extra investering betekent, want ze worden gewoon met de game meegeleverd.

Release: 15 oktober | Developer: Namco | Genre: Music Game

Mario Party 6

De minigame compilatie Mario Party staat nou niet echt bekend om zijn vernieuwing. Veel mensen bekritiseren Nintendo van uitmelken als het op deze titels aankomt en dat is ook zeker niet onterecht. Met dit zesde deel belooft men eindelijk eens met iets echt nieuws te komen. Je zal de game namelijk via je stem kunnen bedienen. Dit gebeurt via een speciale microfoon die waarschijnlijk bij de game zal zitten. Verder zal het spel natuurlijk weer voorzien zijn van een grote hoeveelheid nieuwe minigames en een nieuwe set speelborden. Iedereen die zich wel kan vinden in de gameplay van Mario Party zal waarschijnlijk ook geen miskoop doen met dit zesde deel.

Release: 26 november | Developer: Hudson | Genre: Party Game

Metroid Prime 2: Echoes

Twee jaar geleden was Metroid Prime één van de beste games van dat jaar en wist het vele awards in de wacht te slepen. Dit was zeker niet onterecht vanwege de sterke sfeer, sublieme gameplay en zeer goed leveldesign. Veel mensen waren positief verrast toen ze erachter kwamen hoe overtuigend Retro Studios de Metroid serie naar een derde dimensie had overgezet en met Metroid Prime 2: Echoes poogt men dit voort te zetten. Ditmaal speelt het spel zich af op een planeet die uit twee verschillende dimensies bestaat waar tussen gereisd kan worden. Eén van deze dimensies is schadelijk voor hoofdrolspeelster Samus, waardoor er strategisch bewogen dient te worden tussen zogenaamde safe zones. Ook kent het spel twee nieuwe visors, waaronder een Echo Visor waarmee geluidsgolven te zien zijn, nieuwe moves zoals de walljump en screw attack en nieuwe beams waaronder een Light en Dark beam die ook in belangrijke mate gebruikt zullen worden bij puzzels. Natuurlijk mag ook de toevoeging van een multiplayer mode niet vergeten worden, waar men zelfs een nieuwe controlschema voor schijnt te ontwikkelen. Tot nu toe ziet het er in elk geval naar uit dat ook deze tweede game van Retro een topper gaat worden en misschien zelfs wel zijn voorganger kan overtreffen qua sfeer en gameplay.

Release: 26 november | Developer: Retro Studios | Genre: First Person Adventure