Door Janne van Herpt

De officiële website van Night Watch oogt als een game. Het idee achter de film heeft veel weg van een game, en het geheel doet gewoon denken aan een game. De wereld zit dan ook eigenlijk te wachten op het moment dat er daadwerkelijk een Night Watch-spel gemaakt wordt.

In het Russische Night Watch (originele titel: Nochnoi Dozor) zien we de strijd tussen Licht aan de ene kant en Donker aan de andere zijde. Soldaten in deze oorlog zijn de 'Others'; heksen, vampiers en vormveranderaars. De 'Dark Others' houden ervan om mensen te martelen en de 'Light Others' moeten hen hiervan weerhouden. Zo'n duizend jaar geleden zijn beide partijen tot een wapenstilstand gekomen. De mensen mogen vanaf dat moment zelf bepalen voor welke kant ze kiezen.

Great One

Om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt, zijn er twee groepen ontstaan: de Night Watch, die de Dark Others in de gaten houden, en de Day Watch, die een oogje moeten houden op de Light Others. Een eeuwenoude legende vertelt dat de Great One op een dag zal arriveren. Deze moet voor altijd een einde maken aan de strijd. Hij moet daarbij kiezen voor één van de twee partijen. Zijn keuze bepaalt het lot van de hele wereld.

Middenin deze wereld zit Anton Gordesky. Om zijn verloofde terug te winnen, roept hij de hulp in van een heks, een Dark Other. Deze wordt gearresteerd voordat er een spreuk wordt uitgesproken. Door deze gebeurtenis komt Anton erachter dat hij een Other is, maar hij moet nu kiezen voor het licht of de duisternis.

Jaren later zien we hem met zijn Night Watch op zoek gaan naar de Great One. Degene die deze persoon als eerste vindt, bezit een grote macht en kan voor altijd het wereldbeeld veranderen.

Russisch succes

De blockbuster Night Watch was een erg groot succes in Rusland. De fantasy brak alle records. De film bracht zo'n 15,8 miljoen dollar op, wat het hoogste bedrag is wat een film ooit heeft opgebracht in Rusland. Ter vergelijking: The Lord of the Rings: The Return of the King staat op de tweede plaats en bracht $14 miljoen op. De Russen vonden het succes voldoende om Night Watch dit jaar als inzending naar de Oscars te sturen.

Het succes is overigens nog lang niet voorbij. Night Watch is namelijk oorspronkelijk een boek, en geschreven als trilogie. De eerste sequel heet Day Watch en komt in 2006 in de Russische bioscopen. Deze film is nog geheel in het Russisch. De derde film, Night Watch 3, moet in 2007 in de bioscopen verschijnen. Fox Searchlight produceert deze sequel, waardoor deze geheel in het Engels zal zijn. De originele acteurs spelen overigens wel dezelfde rollen. Door het enorme succes van Night Watch en het uitgebreide verhaal, is het zeer realistisch om te denken dat er nog een game van de franchise gemaakt zal worden.

Nightwatch draait vanaf 6 oktober in de Nederlandse bioscopen. Voor meer informatie over de film raden we je aan even te surfen naar de officiële website. Wil je luisteren en kijken naar de muziek clip van Feeder die de soundtrack van de film voor hun rekening hebben genomen, dan kan je die HIER terug vinden. Als het bestand niet wordt geactiveerd kan je altijd met SAVE AS / Koppeling opslaan als het bestand downloaden op je pc. Voor een geinige en totaal in de sfeer van de film liggende e-card raden we je aan naar deze pagina te surfen.