Welgeteld twaalf jaar geleden kwam de allereerste FIFA uit. FIFA International Soccer legde de basis voor een langlopende reeks, die tot op heden maar liefst vijftien games op heeft geleverd, uitbreidingen meegeteld. Als het aan ontwikkelaar EA Sports ligt, is het einde nog lang niet in zicht. De games verkopen als een tierelier en men ziet ieder jaar nog punten van verbetering. Om twaalf jaar FIFA te vieren, vinden we in de allernieuwste versie (FIFA 06) ook een speelbare variant van FIFA International Soccer terug. Het punt van terugkijken is bereikt, en dus doen wij vrolijk mee door een herinnering aan FIFA van ondergetekende te vertellen en tevens een visueel overzicht van de serie te plaatsen.

Ten tijde van de allereerste FIFA game was ik de kleutertijd nog maar net ontsproten. Mijn FIFA bewustzijn begint pas bij de tweede game, FIFA 96. En oh, wat is dat een herinnering! Ik woonde vroeger in een echte 'ons kent ons'-buurt. De huizen stonden in een rechthoek om een speelplein heen en 's middags na school was dit dé verzamelplek voor de Jeugd van Toen. Voetballen, belletje lellen en stoer doen, het was er allemaal bij. Op de beruchte middag dat ik FIFA 96 van mijn ouders cadeau had gekregen (“omdat je zo van voetbal houdt!”), kwam ik als een trotse krijger het speelplein opgelopen, de doos stevig in m'n handen geklemd. Al mijn vriendjes vielen om van verbazing toen ze zagen wat ik voor schat ik in m'n armen hield. Een voetbalspel, wow!

Voetbal leefde enorm op het speelplein. We 'tienden' vaak, waarbij de verliezer vanaf enkele minimale stappen (je moest altijd tien stappen afstand nemen, maar dit werden vaak tien 'voetjes') de bal tegen z'n kadetjes gerost kreeg. Hoewel het 'tienen' niet in FIFA 96 vertegenwoordigd was (leuk idee voor FIFA 07 trouwens!), renden we als een stelletje dwazen naar de zolderkamer waar 'onze' computer gestationeerd was. In mijn herinnering is de grafische pracht van FIFA 96 zo overweldigend, dat zelfs een voetbalspel met de Unreal Engine 3 hier niet overeen kan gaan. Wanneer ik nu de screenshots bekijk, komt “what the fuss?”-gevoel boven, maar toen ter tijd was dit écht de bom.

Het leuke van FIFA 96 was, dat je ook zelf teams samen kon stellen en de elftallen vol met vedettes kon gooien. Toenmalige god Hristo Stoitchkov koos ik steevast als centrale spits, waarbij hij vooral met z'n talloze omhalen z'n doelpuntjes mee wist te pikken. Iedere voetbalgek in de buurt stelde zijn eigen team samen, waarbij er ook mappen met spelers, uitslagen en transfers werden aangelegd. Al deze mappen werden naast de computer neergelegd en 's middags weer gadegeslagen, wanneer we als vaste afspraak na school voor de deur van mijn huis verzamelden. Middagen lang hebben we omstebeurt tegen elkaar gespeeld. Eentje speelde met het toetsenbord, de ander met de krakkemikkige joystick die we in huis hadden. De multiplayer via internet van tegenwoordig, was toen nog gewoon gezellig en fanatiek partygamen. Uiteindelijk stierf de FIFA 96-spirit langzaam weg, maar ik denk dat we toch zeker een half tot driekwart jaar als verslaafde junkies aan het spel hebben gehangen. Geen enkele FIFA is bij mij over dit gevoel heengegaan, maar waarschijnlijk heeft dit ook te maken met het feit dat dit de eerste was, het was nieuw.

Maar goed, genoeg nostalgische traantjes, tijd voor het visuele overzicht. In het overzicht pakken we enkel alle 'grote' FIFA's, waarmee we bedoelen dat de Wereld Kampioenschap, Europees Kampioenschap en Champions League versies buiten beschouwing zijn gelaten. Dit omdat deze toch enkel een kleine aanpassing in thema van de originele titel waren en visueel niet veel verschilden van de hoofdgames.

FIFA International Soccer FIFA 95 FIFA 96 FIFA 97 FIFA 98 (Road to World Cup) FIFA 99 FIFA 2000 FIFA 2001 FIFA 2002 FIFA 2003 FIFA 2004 FIFA 2005 Later deze week zullen we in de review bepalen of FIFA 06 net zo'n klassieker als FIFA 96 gaat worden. De voortekenen, zoals je deze in onze uitgebreide hands-on preview kunt lezen, lijken goed. Als zoethoudertje hier nog eens wat scherpe plaatjes van de game. FIFA 06

Ter afsluiting nog een klein raadsel. Hieronder staan vier screenshots van games uit de FIFA serie afgebeeld. Weet jij welke bij welke game horen? Bij vier goede antwoorden kun je de eeuwige "ik weet lekker alles beter, na-na-na-naah!"-roem winnen! Om de moeilijkheidsgraad iets omhoog te gooien zijn de screenshots enkel in miniformaat te bekijken.