Pompende beats, rondvliegende helikopters, sfeerverhogende spotlights en een grote kooi op 100 meter hoogte. Het lijkt een onsamenhangende groep woorden, maar werd tijdens de perspresentatie van Electronic Arts' nieuwste semi-voetbalgame, FIFA Street, toch tot een bruisend geheel gemixt. Marktleider EA spaarde namelijk kosten noch moeite om de allereerste straatvoetbalgame aan de nationale en quasi-internationale (Belgen hè..) pers te presenteren. Ook Gamer.nl werd uitgenodigd voor dit event en reisde met de bus af naar Brussel, om daar het spelletje nog eens nader te bekijken.

Wij gamers zijn natuurlijk absoluut niet onbekend met FIFA Street. Het merendeel van de pers die aanwezig was bij de presentatie, wist daarentegen nog helemaal niets van de game af. EA's games trekken meer en meer de aandacht van de massa (zoals we dat zo heerlijk neerbuigend benoemen), en ook televisiestations en heel algemene tijdschriften besteden steeds vaker een rubriek aan computerspelletjes. Je kon je kont tijdens het event dan ook niet keren, of je stond alweer met je mik in een mega spotlight van één van de velen aanwezige camera's te kijken. Ja, het leven van een journalist loopt ook niet over rolletjes.

Gelukkig drukte het grote onwetendheidgehalte geen laagdrempelige stempel op de avond en werd het spel door EA op niveau gepresenteerd. De presentatie vond plaats in (en op) het Cheraton hotel in Brussel. Rond een uurtje of acht arriveerde de bus met Nederlandse pers in de Belgische hoofdstad en werden we door een aantal chique geklede piccolo's naar de liften getransporteerd. Eenmaal in de lift, bleek dat journalisten toch eens meer van een gezonde avondmaaltijd moeten gaan genieten. Met een toch niet al te grote groep mensen in de lift, begon het kreng direct te piepen en heeft het zeker een aantal minuten vastgezeten. Vaarwel snacks, welkom fruit!

Het Nederlandsche Amsterdam in FIFA Street

Na een volgende, wel werkende lift ingestapt te zijn, werden we in bloedvaart richting de 30ste verdieping gelanceerd. Op deze etage zou het schouwspel van de avond zich gaan voltrekken, wat door de aanwezigen totaal niet erg gevonden werd. Het uitzicht over Brussel was namelijk fenomenaal en ook de aanwezig vloeistof was goed te pruimen. Maar eh, je bent er natuurlijk voor de games. Right? Mm, ja…

Een paar minuten later begon één van de aanwezige EA bobo's wat te vertellen over de invulling van de avond. Om indruk te maken op de 'normale' pers had de uitgever namelijk wat anders in gedachten dan wat demo-pods met blikjes Heineken aan te bieden. Op het dak van het Sheraton bleek namelijk een levensechte straatvoetbalkooi gebouwd te zijn, waarin enkele van 's werelds beste straatvoetballers een potje zouden gaan ballen. Ja inderdaad, op 100 meter hoogte een potje straatvoetbal, daar trek je de aandacht wel mee. Een paar minuten later mochten we onder supervisie van een aantal ietwat brede The Urbz-achtige uitsmijters het dak op, om daar onder andere Lorenzo Neteb en Germaine Vanenburg aan het werk te zien.

Ook op het dak had EA er een ware show van gemaakt, met knallende muziek die uit de speakers schalde, een rondvliegende helikopter en verscheidene sfeerversterkende spotlights die over het dak verspreid stonden. Hoewel het jammer was dat we niet met onze snufferd direct op de kooi konden staan, was de algemene ervaring werkelijk super. De PR van EA heeft z'n werk weer eens goed gedaan, want zeker voor de regulaire bladen en programma's is zo'n activiteit natuurlijk een extra reden om FIFA Street wel te vermelden of uit te zenden.

Weer veilig en warm op de 30ste etage aangekomen, werd het tijd voor een echt potje FIFA Street op één van de geplaatste consoles. Het motto van de game (winnen maakt niet uit, als je maar speelt met stijl) bleek mijn redding te zijn, daar ik ondanks de mooiere bewegingen toch met 5-3 verloor van een collega-journalist. Ach, had de avond tenminste nog iets melancholieks. Rond elf uur was het tijd de bus terug naar Nederland te pakken en al filerijdend (wie verzint dat nou, wegwerkzaamheden?) om half vier in het bedje te kruipen. Al met al een geslaagd event.

Mensen die niet zo gecharmeerd zijn van een ”check my P3-nus”-achtig verhaal als dit, en liever de recensie van het spel lezen, kunnen hier terecht.