Het is illustrerend voor hoe groot en alomtegenwoordig Fifa Ultimate Team in iets meer dan vijf jaar tijd is geworden. Wat begon als een downloadbare uitbreiding, is uitgegroeid tot de populairste gamemodus van Fifa. Maar het kan altijd beter en daarom luistert EA als het om Ultimate Team gaat altijd goed naar de community. In Fifa 15 komt EA daarom met vriendschappelijke seizoenen, conceptteams, spelers om te lenen en nog meer Legends.

Vriendschappelijke seizoenen

Wat is nou leuker dan Fifa tegen vreemden spelen? Juist, Fifa tegen je vrienden spelen. Daar is EA ook eindelijk achter en introduceert daarom de vriendschappelijke seizoenen. Qua opzet is deze modus niet anders dan de seizoenen zoals je ze normaal in Ultimate Team speelt, behalve dat je nu tegen vrienden speelt. Jouw sterrenensemble tegen dat van een vriend en dan kein geloel, fussball spielen. Alle uitslagen worden netjes bijgehouden en in seizoenen gegoten, zodat er nooit meer een misverstand kan bestaan over wie er beter is.

Conceptteams

Het is altijd afwachten hoe een topspeler presteert bij een nieuwe club – vraag dat maar aan de financieel directeur die de transfer van Fernando Torres naar Chelsea ooit goedkeurde. Om miskopen van Torresiaanse proporties te voorkomen, introduceert EA de conceptteams. Daarmee kun je spelers alvast in je team plaatsen, ook al heb je ze nog niet gekocht. Zo kun je alvast zien wat voor invloed de nieuwe speler op je team chemistry heeft. Chemistry wordt bepaald door het team en de competitie waarin een speler speelt, en zijn nationaliteit. Hoe meer Nederlanders je bij elkaar plaatst, hoe beter ze dus samen spelen. Dat principe kennen we al sinds de begindagen van Ultimate Team en dankzij Conceptteams is het nog aantrekkelijker om te experimenteren met verschillende spelers.

Leenspelers

Om je nog meer op weg te helpen naar jouw persoonlijke ultieme team, introduceert EA ook de mogelijkheid om spelers te lenen. Contracteer tijdelijk topspelers als Neymar of Lewandowski en versterk zo op cruciale momenten je team. Na een paar wedstrijden raak je ze weer kwijt, maar je hebt dan wél even de grootste voetbalgenieën op aarde in je team gehad.

Over de groten der aarde gesproken, wie zíjn nou eigenlijk de allerbeste spelers in Fifa Ultimate Team? De allerbeste is – het mag eigenlijk geen verrassing zijn – Fifa’s eigen coverster Lionel Messi. De Argentijn heeft een rating van 93 en blijft daarmee Cristiano Ronaldo (92) nipt voor. Ook Arjen Robben, Ibrahimovic en Manuel Neuer zijn met een rating van 90 ongetwijfeld gewilde spelers. Voor wie alvast verder wil plannen, heeft EA alvast een complete top 50 met de beste spelers bekendgemaakt.

Legends

Een kleine kers op de taart voor Xbox 360- en One bezitters, zijn de 15 nieuwe Legends. Naast legendes als Pelé, Bierhoff en Larsson kunnen we nu ook met Nederlanders als Van der Sar, Frank de Boer en Dennis “DENNIS BERGKAMP” Bergkamp aan de slag. In Fifa 15 zijn ook spelers als Roberto Carlos en Sir Bobby Moore beschikbaar. In totaal zijn er 15 nieuwe Legends toegevoegd, waarmee het totale aantal op 56 komt.

Lang hoeven we niet te wachten op deze vernieuwingen, want Fifa 15 ligt 25 september in de winkels. Voor de echte FUT-heads onder ons verschijnt er dan voor PS3, PS4, Xbox 360 en Xbox One bovendien een Ultimate Team Edition met 40 extra Goud-pakketten.