Achtergrond

Favorieten van de redactie: The Witcher 3: Wild Hunt – Blood and Wine

Immersie op het allerhoogste niveau

Geschreven door Remco Beckers op
Het wachten op Blood and Wine was tergend. In anticipatie ben ik daarom begonnen aan de boekenserie van Andrzej Sapkowski, de Poolse auteur die het personage Geralt en zijn hele wereld bedacht heeft. Waar de boeken teruggaan tot 1986, toen Sapkowski’s eerste korte verhaal verscheen over Geralt, Wiedźmin, verscheen de eerste game pas 21 jaar later, na twee bundels korte verhalen, een saga van vijf romans, een reeks stripboeken, een film en een tv-serie (beide in het Pools). Terwijl Geralt al een enorme achterban had vanaf de jaren ’90 in Oost-Europa, ontwikkelde zijn reputatie zich pas echt met de release van de gametrilogie van de hand van CD Projekt RED, gevestigd in Warschau.

Het is een prettige ontmoeting met Geralt en zijn avonturen. In de voorname saga gaat monsterjager Geralt op zoek naar het jonge meisje Ciri, telkens onder moreel zeer ambigue omstandigheden. Tijdens zijn reizen ontmoet hij veel personages die later een rol kregen in de games en komt hij in aanraking met de smerige intriges die zich afspelen in de hogere echelons van politiek en diplomatie – het spel van tovermeesters, heksen, koningen, spionnen en allerhande schaduwachtige personen. De ongelukkige Geralt houdt zich daar het liefst ver van afzijdig, maar ook in de boeken lukt hem dat niet.

Axii gebruiken op Sapkowski

Andrzej Sapkowski staat om zijn mening bekend dat een verhaal alleen maar in boekvorm verteld mag worden. Hoewel de games waanzinnig populair zijn geworden, zeker met Wild Hunt, en zijn boeken daardoor niet alleen opnieuw in Polen, maar in de rest van de wereld, een enorme boost hebben gekregen, blijft Sapkowski voet bij stuk houden: de games zijn onzin en hebben niets met zijn Geralt te maken. De gametrilogie van CD Projekt RED is in feite niets meer dan een (absurd dure) vorm van fanfictie. En het is spijtig dat Sapkowski dat vindt: de games zijn namelijk – en zoiets zeg ik eigenlijk nooit – vele malen beter dan de boeken.

Als iemand die de boeken pas las ná de games gespeeld te hebben, kon ik niet anders dan de romans ingetogen vinden. Goed, jawel, interessant ook, maar over het algemeen tamelijk braaf. Geralt is een rots van een personage, veel minder spraakzaam dan hij in de games (noodgedwongen) is en het verhaal beweegt een stuk langzamer dan in de gametrilogie. Neem dan de games: we leren Geralt van een heel andere kant kennen, de morele ambiguïteit wordt prachtig uitgewerkt in alle dialoogopties en missiebeslissingen die je kunt kiezen en het verhaal telkens op andere manieren beïnvloeden. Welgenomen staan de games veel meer toe kennis te maken met Geralt en zijn wereld dan de boeken dat ooit kunnen – de verhalen komen uitmuntend tot hun recht met het allergrootste respect voor de auteur en zijn creativiteit en de games zijn niets minder dan de waardigste aanvullingen op het Witcher-canon.

Games het ultieme vertelmedium?

Games kunnen het perfecte vertelmedium zijn, nog meer dan boeken en films, omdat ze uitnodigen actief een rol te vervullen in het creëren van een verhaal, deel te nemen aan de wereld waarin het zich afspeelt. Het is een Gesamtkunstwerk: verhaal, visuele vormgeving, muziek, interactiviteit, vrijheid. Games zijn oefeningen in schepping, wereldvorming, rollenspel, empathisch vermogen, oplettendheid, Wanderlust, Sehnsucht, noem het maar op, het komt allemaal samen. Het verkennen van een wereld en het in je opnemen van een omgeving, terwijl je met je beslissingen je eigen verhaal vormt, doe je in The Witcher 3: Wild Hunt als in geen andere game.

Zeker in Blood and Wine komt dit prachtig tot zijn recht. Het hertogdom Toussaint nodigt veel meer uit dan de andere gebieden van The Witcher 3. Het is een hommage aan high, middeleeuwse fantasy, zoals we die kennen uit de werken van Tolkien, Lewis, de Arthurromans en de sprookjes van de gebroeders Grimm. Bijzonder, voor een saga die de klemtoon toch legt op wat grimdark genoemd wordt: een subgenre waarin dystopie en immoraliteit, geweld en donker realisme centraal staan. The Witcher, met zijn racisme, xenofobie, pogroms, verkrachtingen en afslachtingen, voldoet daar met verve aan. Een personage zoals Geralt dat die wereld gewend is, is daarom een vreemde eend in de bijt zodra hij zich in een schijnbaar zó perfecte wereld als Toussaint bevindt.

Leven als een Bourgondiër in Toussaint

Als Limburger zit de Bourgondische levensstijl er bij mij natuurlijk goed in. Misschien is het daarom dat Toussaint mij zo enorm aanspreekt (afgezien van dat het zo schilderachtig is met zijn glooiende heuvels, wijnranken, villa’s aan de horizon, pastelgekleurde stapelwolken en rondkuierende levensgenieters en zwerfridders op hun queeste elke dag te plukken). Elk frame is een schilderij op zich dat met grote regelmaat uitnodigt halt te houden en te genieten van de geluiden en de uitzichten. Aan de Italiaanse en Franse renaissance wordt sterk gerefereerd in Blood & Wine en dat is fantastisch, met het gebruik van een draailier en schalmeien in de soundtrack, het antieke taalgebruik, hoofse ridderlijkheid, het gebruik van die klassieke sprookjes en sages, de rijke personages en – ik zal niet liegen – vooral de verschijning van één specifiek personage.

Het is verfrissend dat deze wereld functioneert zonder dat Geralt daar aan te pas moet komen: hij is, net als ons, een gast in Toussaint en niet op de hoogte van alle vreemde gebruiken. Geralt is een randfiguur in de alledaagse wereld van zwerfridders en bons vivants. Hij beziet de fantasievolle sierlijkheid van Toussaint dan ook vanuit een heel andere ervaring, hij komt namelijk net uit het door oorlog verwoeste Velen en het corrupte Novigrad. De enige verwante ervaring deed hij misschien op in Skellige, waar de riten en mores van de bevolking hem ook vreemd waren. Maar waar in Skellige een afzijdige, ingetogen en respecteerbare cultuur leeft – wijze druïdes, heldhaftige jarls en krijgers, de ruwe vriendelijkheid van de eilandbewoners –, is Toussaint wel een heel ander verhaal. Zonder gêne kan Geralt daarom commentaar geven op de pompeuze ridders, geile minstrelen, arrogante kunstenaars en voluptueuze, naïeve blondines in de uitgebreide hofhouding van de hertogin.

Schaduwwerking

Maar Toussaint is lang niet zo plat en recht voor zijn raap als het vaak lijkt. Ondanks dat Blood & Wine ons fantasy toont zoals wij dat uit de bedtijdverhaaltjes kennen, is de wereld in werkelijkheid veel grimmiger. En gevaarlijker dan Velen en Novigrad: daar was het gevaar herkenbaar. Maar in Toussaint ligt het verscholen. Onder die prachtige, onbekommerde wereld schuilen diepe geheimen en eeuwenoude gevaren die dreigen op te borrelen en het onbeschaamd onschuldige leventje van de brave mensen van Toussaint mogelijk kunnen doorbreken. Er wringt iets, al weet je in het begin nog niet helemaal wat. Die dunne scheidslijn tussen utopie en dystopie en de realistische dreiging dat die overschreden gaat worden, boezemt meer angst in dan een gevaar dat je van mijlenver ziet aankomen.

Het is misschien ook een metafoor. Geralts missie om als atypische antiheld Toussaint te redden, niet omdat hij daartoe voorbestemd is maar in feite omdat ‘ie daartoe gedwongen wordt door de hertogin, kan gelezen worden als een revival van de middeleeuwse high fantasy. Veel moderne fantasy volgt modegrillen en wordt alsmaar donkerder met het verstrijken van de jaren, als vertaling van hoe wij ons tegenwoordig maatschappelijk voelen: onze ontevredenheid over politiek, economie, milieu en moraliteit komen als thema’s en motieven aan bod. Net als sciencefiction is fantasy een reflectie op een maatschappelijke situatie en levenskijk: die genres zijn daarom erg interessant omdat ze niet zozeer een demonstratie zijn van de creativiteit van de schrijver, maar commentaar geven op actualiteiten. Je kunt erg veel leren over bepaalde tijden en hoe men in die tijden leefde door de fantasy uit die tijd te lezen – geen wonder dat de gebroeders Grimm, Dickens, Carroll, Lovecraft, Tolkien, Lewis, Jordan, Martin en Rowling zoveel van elkaar verschillen.

...een ode aan de riddersages en sterk gelaagde sprookjes waar wij mee zijn opgegroeid...

In een tijd waarin de grimdark van A Song of Ice and Fire minstens net zo populair is als The Chronicles of Narnia en The Lord of the Rings, kan de reële angst ontstaan dat het ene genre plaats moet maken voor het andere. Juist omdat fantasy van oudsher een ontsnapping bood aan de realiteit naar een mooiere schijnwerkelijkheid, ontstaat er een nostalgisch verlangen naar die ouderwetse fantasy. Met Blood and Wine wijkt CD Projekt RED daarom af van de moderne grimdark van The Witcher 3: Wild Hunt en brengt het een ode aan de riddersages en sterk gelaagde sprookjes waar wij mee zijn opgegroeid en zo van zijn gaan houden – voorzien van Geralts goudeerlijke, stoïcijnse en vaak hilarische commentaar. Het contrast tussen The Witcher 3 en Blood and Wine had niet groter kunnen zijn, in atmosfeer, vertelling, thematiek, waardigheid. Het zijn twee kanten van dezelfde fantasy-medaille en een prachtige vertoning van de veelzijdigheid van fantasy, de zorgvuldigheid van CD Projekt RED en een waardige afsluiting van het verhaal van Geralt van Rivia.

Dit artikel delen:

Lees meer

Beelden opgedoken van geannuleerde Oni 2 Nintendo Switch krijgt mogelijk Dark Souls-trilogie
13

Reacties op: Favorieten van de redactie: The Witcher 3: Wild Hunt – Blood and Wine

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • LastCorax

  • 7 december 2016 12:33
  Zitten hier spoilers in van de dlc? Durf nog niet te lezen :")
  Th witcher 3 vrij kort na release gespeelt en heel erg van genoten, de dlc erna wel al gekocht maar nog geen kans gekregen te spelen.
  Teveel games en te weinig tijd :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kers

  • 7 december 2016 12:42
  @LastCorax Er zitten geen spoilers in het artikel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LastCorax

  • 7 december 2016 12:49
  @Kers
  Oke, thanks. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cornish

  • 7 december 2016 13:39
  @LastCorax Maak je borst dan maar nat; zit al zo'n 20 uur in de boven genoemde DLC en het eind is nog niet in zicht!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LastCorax

  • 7 december 2016 18:12
  @Cornish Cool, kijk er al erg naar uit maar ik weet letterlijk niet wat ik als eerste moet spelen :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ydieresis

  • 7 december 2016 14:34
  Ben momenteel zelf ook druk bezig met deze DLC. Heb voor zo ver nu beschikbaar was, de side quests allemaal afgerond. Tijd om weer verder te gaan met het hoofdverhaal. Aan de ene kant wil ik er graag doorheen spelen om te beginnen met Watch_Dogs 2, maar aan de andere kant wil ik nog geen afscheid nemen van Geralt en van de hele wereld van de Witcher. Ben wel heel erg benieuwd geworden naar het einde van deze DLC en van de reeks in zijn geheel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 7 december 2016 14:46
  Allerbeste dlc die ik ooit heb mogen spelen. Zelf al meer dan 20 uur inzitten aan alleen Side quests. Durf de main story line nog niet aan omdat ik nog lang niet klaar ben met Geralt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 7 december 2016 15:15
  Leuk geschreven! Jammer dat er inhoudelijk niet echt op de dlc kan worden ingegaan ivm spoilers.
  Ik heb in deze dlc ongeveer 60 uur met een big smile voor de tv gezeten en vond het een geweldige ervaring. Toch liet deze dlc ten opzichte van Hearts of Stone naar mijn idee verhaal technisch te wensen over. Hearts of Stone is naar de beste (tevens goedkoopste) dlc die ik ook heb mogen spelen. En ik val behoorlijk in een gat als ik komende week het laatste boek van de serie uitlees. :'( CDPR heeft met de Witcher 3 het onmogelijke neergezet en ik kan niet uiten hoe dankbaar ik ze ben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  tielo

  • 8 december 2016 01:31
  Zo ontzettend genoten van de game en zijn 2 expansion packs. Nu met Fallout 4 bezig en dat valt niet mee, had ik beter andersom kunnen doen. Grafisch, verhaal, zijmissies halen het allemaal niet bij The Witcher 3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 8 december 2016 20:21
  Was een aardig eind in de DLC van blood and wine, en heel veel tijd gestoken in het verkrijgen van de grandmaster feline armor…
  Vervolgens een nieuwe Windows geïnstalleerd en dacht dat de saves voor Witcher toch wel op de steamcloud stonden….
  NEEEEEE!
  Was weer terug bij het begin van Blood and Wine zonder grandmaster set en zonder de progress van een heleboel vermakelijke quests…
  Sindsdien al een tijdje geen zin meer gehad om weer verder te gaan (opnieuw te beginnen).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 9 december 2016 12:35
  The Witcher 3 heeft mij aan het lezen gekregen. De boeken van Sapkowski zijn geweldig en het deel in de boeken dat Geralt en co. in Toussaint zijn is leuk doorgehaald naar Blood and wine. Ondanks dat er jaaaren tussen zitten, zijn er toch een hoop herkenningspunten die zowel ik als gamer en Geralt zelf tegenkomt. Ik ben ook als een bezetene op zoek naar geheime locaties die in de boeken besproken worden en (CDPR kennende) misschien in de game verstopt zitten.
  Ik ben in ieder geval een groot fan van ál het Witcher materiaal geworden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 9 december 2016 19:37
  @Red Dead Demon
  Mag ik vragen of je ook het boek season of storms hebt gelezen?
  Ik ben nu nog bezig in vrouwe van het meer maar ik twijfel of ik season of storms ga lezen aangezien hij 14 jaar na het laatste boek is uitgekomen en niet per se heel goed wordt beoordeeld. Ben benieuwd!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 11 december 2016 09:37
  @GoRightAhead Je kan SoS digitaal lezen. Een Engels of Nederlandse vertaling is er nog niet. Ik heb de door fans vertaalde versie gelezen. En dat is helemaal niet zo slecht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.