De tijd gaat snel. Zes jaar zijn vervlogen sinds de gebeurtenissen in Guild Wars Prophecies. Inmiddels is er flink wat gebeurd. De Chroncilers in Lion's Arch hebben een verslag ontdekt waarin de staat van alle Tyrian rassen en naties is opgenomen.

Ascalon

Het machtige koninkrijk van Ascalon heeft betere dagen gekend, en is beschadigd door aanvallen van de Charr. Helden hebben de binnenstormende invasies vertraagd, maar verslaan is er nog niet bij. Een grote militaire macht onder leiding van koning Adelbern blijft het land met man en macht verdedigen. Enkele jaren terug, versloeg de koning de Titan god van de Charr. Echter, de troepen en het materiaal slinkt rap en het leger wordt steeds zuidelijker gedreven door de vijand. In deze gure tijden heeft een groep Ascalonians gekozen om te vechten tegen de Charr, een invasie in hun land.

Charr

De Charr waren zeer geschokt door de dood van hun goden. Jarenlang werden legioenen van de Charr aangevoerd door de Shaman. Deze Shaman claimden autoriteit namens de Titan goden die de Charr aanbeden. Toen echter de Ascalonians hun goden versloegen en duidelijk werd dat deze helemaal niet zo onsterfelijk waren als gedacht werd, bracht dit onrust bij de Charr. Het leidde zelfs tot verdeeldheid binnen de Charr waarbij de ene groep, voornamelijk Shaman fel tegen Ascalon zijn en de andere groep Charr zich verzet tegen die Shaman.

 

Het ruige land van de Charr

Kryta

De White Mantle leed ook verliezen binnen hun goden waarbij ook duidelijk naar voren kwam dat de goden ook gewoon sterfelijk waren. Kryta raakte hierdoor verwikkeld in een burgeroorlog waarbij de Shining Blade probeerde de oude koninklijke familie te herstellen. De White Mantle bleef echter een geduchte vijand die met gewone wapens nauwelijks te verslaan bleken. De Shining Blade moest daardoor op zoek naar nieuwe wapens en bondgenoten. Zowel de Shining Blade als de White Mantle hebben gezworen vrede in Kryta te brengen, kosten nog moeite blijven daarbij gespaard.

Deldrimor Dwarves

Koning Jalis Ironhammer heeft de rust doen terugkeren in Shiverpeaks. Door het herstel van de Rune of Rubicon hebben de Deldrimor hun aandacht weer gevestigd op de Depths, het grote gebied gelegen onder Tyria. Het grote boek voorspelt echter dat er een uiteindelijk conflict zal komen tussen de Great Dwarf, de personificatie van het dwergenras en de Great Destroyer die staat voor een figuur dat een gigantische vernietigende kracht heeft.

De Dwarf is klaar voor de komst van de Great Destroyer

De Depths

De dwergen hebben heel veel informatie verschaft over de mysteries die zij hebben ontdekt onder de aarde. Eerdere verslagen spreken over een immens en verbonden complex dat de dwergen de "Depths of Tyria" noemen. De Depths zijn een combinatie van natuurlijke grotten van de dwergen en andere onder de grond levende rassen die voor de komst van de mensen in Tyria daar hun intrek hebben genomen. De Depths zijn verbonden door een magische gangenstelsel dat snel reizen mogelijk maakt. Deze gangen, of zelfs portals te noemen, zijn gemaakt door wezens die Asura worden genoemd. Er is weinig bekend over dit ras en ze zijn al in geen jaren meer gezien. De legende vertelt echter dat zij grote ogen en lange oren hebben evenals grote magische krachten en extreme intelligentie.

Het netwerk van de Asura

De North

De dwergen hebben ook heel Shiverpeak ontdekt. Koning Jalis heeft met een kleine groep onderzoekers zelfs een ontmoeting gehad met leiders van het Norn ras. Deze halfreuzen zien eruit als mensen en behoren tot geen enkele groep. Ze hechten heel veel waarde aan hun eigen skills in gevechten en hebben grote hunters voortgebracht. Norn hebben een nauwe band met dieren waarbij de beer een hele grote rol speelt en waarbij ze zelfs in een beer kunnen veranderen. Althans, dat schijnt het gerucht te zijn.

The North met rechts de Norn

Er is heel wat nieuwe content die exclusief is gemaakt voor bestaande Guild Wars characters, waaronder 40 nieuwe armor sets. Ook zijn er 150 nieuwe skills (waarvan 50 special role playing only skills), 10 nieuwe helden die je gezelschap houden en krijgen spelers alvast een voorproefje van 3 speelbare rassen die in Guild Wars 2 hun opwachting zullen maken. De game komt in het derde kwartaal van dit jaar uit op de PC.