Over een aantal dagen is het zover, dan zal het derde deel in de zesdelige Star Wars saga wereldwijd in première gaan. De film waarvan George Lucas, geestelijk vader van de uiterst populaire filmreeks, zegt dat het de laatste Star Wars film zal zijn. Eigenlijk was zijn planning om na het beëindigen van zijn zesdelige verhaal nog drie films op te nemen die het verhaal tot een (nog) hoger niveau zouden tillen. Een aantal jaren geleden liet George echter weten dat hij daarvan af heeft gezien. Maar, voor fans blijft er altijd nog hoop… en verschillende boeken. door: Michael Wolf Visser

Sommige foto's kunnen voor sommige mensen als Spoiler worden beschouwd! Je bent gewaarschuwd!

De Orde der Jedi

In de Star Wars Saga is een grote rol weggelegd voor de extravagante en uiterst sober geklede Orde der Jedi. Deze nobele beschermengelen van het normale volk proberen op basis van hun geloof in en de studie van de Force, evenwicht en vrede te brengen in het gehele universum. De Orde kent zijn oorsprong vele duizenden generaties voor de films en is over de jaren heen gegroeid maar later sterk afgeslonken. Met de groei en bloei van de “Galactic Republic” kwam de Orde in diens dienst te staan en werkte ze als beschermheren van vrede en rechtvaardigheid.

Jedi Master Mace Windu

Het hoofdkwartier van de Orde, als je het zo mag noemen, is gevestigd op de planeet Coruscant. Hier trainen, studeren en plannen de Jedi in een groot en imposant gebouw dat bekend staat als de Jedi Tempel. Deze tempel is een van de grootste gebouwen op de planeet en torent boven de omliggende gebouwen uit om overzicht te houden over de bewoners beneden. Aan het hoofd van de Orde staat de High Council, deze High Council bestaat uit twaalf Jedi, de meeste Jedi Masters in rang, welke van dag tot dag de Force bestuderen en onderzoeken.

Qui-Gon Jinn en Obi-Wan / Zonsondergang op Coruscant

De meeste wezens die zich melden bij de Jedi en onderdeel willen uitmaken van de Orde, denken dat het makkelijk is om de verantwoordelijkheid en de krachten die een Jedi kent op zich te nemen. Maar er wordt maar zelden stilgestaan bij het feit dat als je een Jedi wilt worden, je zeer toegewijd en uiterst serieus moet zijn. Om er zorg voor te dragen dat de Orde niet vervuild wordt door die wezens die geen diepe toewijding hebben, wordt er een strikt regime gevolgd van discipline en een systeem van rangen en standen gehanteerd. In heel de geschiedenis van de Orde hebben maar twintig Jedi ooit hun commissie vrijwillig naast zich neergelegd, dat tot groot verdriet van de rest van de Orde. Deze twintig Jedi staan bekend als “The Lost Twenty”. Jedi die niet slagen in hun training kunnen uiterst gevaarlijk zijn, want er schuilt een schaduwzijde aan de Force. Alle ongeduldige en niet geconcentreerde leerlingen in het verleden hebben de roep van de Dark Side van de Force aangehoord met catastrofale gevolgen.

Jedi Master Yoda en Sith Lord Darth Sidious

Als iemand tot kandidaat Jedi wordt uitverkoren en wordt toegevoegd aan de Orde, is dit persoon vaak nog heel jong. Om te zien of hij/zij wel instaat is om te dienen als Jedi, wordt een onderzoek uitgevoerd waaruit moet blijken wat het gehalte “midi-chlorian” is in het bloed van de kandidaat. De meeste Jedi die in het verleden grootste dingen hebben gedaan met de Force hadden allemaal een hoog gehalte van dit 'midi-chlorian”. Als een kandidaat wordt toegevoegd aan de Orde der Jedi worden alle connecties met hun vorige leven verbroken en wordt hun enige houvast de Jedi Master die de groep waartoe de kandidaat behoort zal opleiden.

Als de kandidaat opgroeit tussen de Jedi en de overige kandidaten, krijgt deze een Jedi Master toegewezen die de laatste delen van de opleiding zal voltooien. Als dat moment aanbreekt, zal de kandidaat worden aangesproken als Padawan en zal hij gaan en staan waar zijn meester gaat of staat. Een Jedi Master mag ten alle tijden maar één Padawan onder zijn vleugels nemen.

Obi-Wan in gevecht met Sith Apprentice Darth Maul

Aan het einde van de Padawan opleiding moet deze een aantal proeven ondergaan waaruit moet blijken of zijn toewijding aan en zijn kennis van de Force wel voldoende is. Als hij of zij voor deze proeven slaagt, wordt de Padawan bevorderd tot Jedi Knight. Als hij of zij deze rang heeft behaald, dan zal het gebruik van de Force en de hoedanigheid ervan worden gezien als lijdraad naar de volgende stap in de opleiding; de rang van Jedi Master. Deze rang is alleen gereserveerd voor die individuen die exceptionele gaven hebben en toewijding hebben voor de Force. Het is uit de rangen van de Jedi Masters dat de High Counsil wordt gekozen, welke op haar beurt weer het schakelpunt is tussen de Orde der Jedi en de overheid van de Republic.

De Jedi kleden zich in simpele gewaden en dragen altijd speciale uitrusting met zich mee. Het karakteristieke wapen van de Jedi is de elegante en in de handen van een goed getrainde meester zeer dodelijke Lightsaber.

Darth Sidious en Anakin Skywalker

De Aartsvijanden van de Orde der Jedi staan bekend als de Sith; een cult achtige groep die er op gedreven is om de overige rassen te domineren met hun krachten van de Dark Side van de Force. De Sith, ooit opgericht door voormalig Jedi, hebben de gedachtegang van de Orde der Jedi laten vallen en zoeken nu naar meer kracht en macht via de haatdragende Dark Side. Lang geleden dacht de Orde dat de Sith was uitgeroeid, maar sinds de aanval van Darth Maul, een duidelijke aanhanger van de Sith, is de High Council op zoek naar de Sith Master die hem stuurde. Want het is alom bekend dat er altijd een Master en een Apprentice zijn!