Electronic Sports World Cup 2006 | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Gamer.nl staat niet echt bekend om haar verslaggeving over e-sports. Sporadisch wordt er wel eens vermeld dat Grubby flink wat geldt verdient of geven we even aandacht aan onze spelers wanneer ze weer eens een medaille winnen. Maar mensen, er is meer. Veel meer!

Die medailles worden niet zomaar gewonnen en toernooien zijn meer dan een aantal computers op een rijtje. Van 28 juni tot 3 juli was ik in Parijs voor de Electronic Sports World Cup, vergelijkbaar met een WK gamen, als teammanager van de Nederlandse gamers die zich in de Nederlandse voorrondes hebben gekwalificeerd en in de finale in Parijs het opnamen tegen de beste spelers van over de hele wereld. Ik kan wel met namen als Cooller, Tod of Vof gaan strooien maar ik denk dat menig gamer dan snel afhaakt. Jammer, want het zijn wel spelers die elke gamer eigenlijk wel zou horen te kennen. Waarom? Omdat de prestaties van deze jongens er niet om liegen, evenals het geld dat ze kunnen verdienen en de tijd en moeite die ze in de games stoppen. Maar vooral bewonderingswaardig is het spel dat ze laten zien. Ze horen niet voor niets tot te top en kunnen gamen als de besten en laten werkelijk schitterend spel zien.

De Electronic Sports World Cup (ESWC) is het werk van een aantal enthousiaste gamers die begin 2000 LAN-parties organiseerden en van mening waren dat zij een World Cyber Games wel konden in evenaren. In 2003 was het dan zover en leidde het harde werk tot het eerste Electronic Sports World Cup toernooi, gehouden in het Futuroscope in Frankrijk. De ESWC werd door gamers zeer gewaardeerd want er was veel aandacht voor hen daar waar andere events de gamers soms meer als last dan als gast zien. In 2004 volgde de tweede editie die opnieuw in het Futuroscope werd gehouden en waar het aantal deelnemende gamers was gegroeid van 380 in 2003 naar 450 in 2004. In 2005 besloot de organisatie van de ESWC het eens wat groter aan te pakken en werd het Louvre in Parijs het schitterende decor van het toernooi. Met meer dan 750 deelnemende gamers uit 52 landen was 2005 een grote sprong vooruit voor de organisatie en met succes. Parijs beviel goed en ook in 2006 werd voor deze stad gekozen, maar dan in het stadion Bercy waar meer dan 15.000 bezoekers in pa en.

In ieder land worden voorrondes gehouden die uitwijzen welke spelers door mogen naar de ESWC finale in Parijs. Ook in Nederland werd er druk gegamed en viel de organisatie dit jaar in handen van W-Squared. Via online voorrondes en een offline finale in de TGS in Scheveningen kwamen de volgende gekwalificeerden uit de bus:

Warcraft III: The Frozen Throne4kings^Grubby - Manuel Schenkhuizen

Waarschijnlijk een van de bekendste Nederlandse pro-gamers, en met recht. Manuel draait al enkele jaren mee in de top en heeft al diverse titels op zijn naam staan. Zo werd hij in 2004 wereldkampioen Warcraft III op de World Cyber Games en in 2005 op de ESWC. Maar ook liet hij iedereen achter zich op de CPL World Tour Stop Turkije en het DigitalLife Tournament in 2005.

Serious'Zerter - Jos Buyvoets

Hoewel Jos nog geen grote titel op zijn naam heeft staan zijn zijn prestaties zeker niet niks te noemen. In 2004 kwalificeerde Zerter zich op de Nederlandse voorrondes voor de finales van de World Cyber Games in San Fransisco en het jaar erop voor de ESWC.

fnatic`RotterDaM - Kevin van der Kooi

Kevin is een echte Warcraft III orc speler, evenals Grubby. RotterDaM draait al enkele jaren mee en heeft goede resultaten gehaald op internationale toernooien. Hij werd vijfde op de ACON5 in China en werd eerste op de E-Masters in Antwerpen.

Counter-Strike 1.6Conzto

Conzto heeft nogal wat veranderingen achter de rug. Wat eerst begon als reflex> werd Mysod veranderde vervolgens in CEA om tot slot te eindigen als Conzto. De vijf heren hebben al op flink wat LAN parties gespeeld en kunnen zich wel tot de top van Nederland rekenen. In 2004 werden ze tweede op de Clanbase Eurocup en in 2004 namen ze deel aan de World Cyber Games. Conzto bestaat uit Roy Gerritsen, Luc Verkuil, Mike van de Bergh, Dennis van Maurik, Ferdi Senel en Frank van Schaik.

ME-Ladies

Ook dames spelen Counter-Strike en zo ook het team van ME-ladies. De dames worden gesponsord door Power Unlimited. Helaas hebben de dames nog geen grote overwinningen op hun naam staan. Voor de ESWC hoefden de dames zich niet te kwalificeren want zij kregen een invite waardoor zij direct deel konden nemen aan het toernooi.

Quake 4Tek9|Forever - Ivo Lindhout

Hoewel Ivo nog maar 18 is draait hij al enkele jaren mee. Nu is dat Quake 4 maar zijn roots liggen bij het "oude" Quake 3. In bijna elk online toernooi dat Ivo gespeeld heeft eindigde hij wel bij de top 3. Eerste plekken behaalde hij op LAN parties als Regroup, The Party en Netgamez. Ivo heeft ervoor gekozen om alles op alles te zetten en reist de hele wereld over als pro-gamer. Dit jaar zal hij afreizen naar CPL Summer, QuakeCon en WSVG.

Serious`Rufus - Paul Oosterhaven

Ook Rufus wist zich te kwalificeren tijdens de nationale voorrondes voor de ESWC. Paul begon zijn game carriere met Quake 2 en 3 en besloot door te gaan met Quake 4. Inmiddels is hij een geroutineerde Quake speler die zeker zijn mannetje staat op toernooien.

Trackmania NationsLogic|Jazz - Jasper de Beer

Speciaal voor de ESWC is de game Trackmania Nation ontwikkeld. In deze racegame met belachelijk moeilijke bochten heeft de ESWC op bijna elke pixel wel een reclame-uiting geplaatst. Dat doet echter geen afbreuk aan de game. Jasper wist zich in de voorrondes in een hele spannende finale te plaatsen voor een plek in de ESWC in Parijs. Een nieuwe game, een nieuwe speler...eentje waar we rekening mee moeten houden.

Gran Turismo 4Steffan - Steffan Amende

Met zijn 17 jaar is Steffan de jongeste Nederlandse deelnemer. Zijn pa ie voor gaming en racen wisten hem een plaats te veroveren voor de ESWC. Steffan is bijzonder perfectionistisch en hoopt dat zijn zenuwen hem op het toernooi geen parten gaan spelen.

Pro Evolution Soccer 5Mocro Flavour - Zakaria Mellouk

PES Groningen organiseerde de voorrondes voor Pro Evolution Soccer en daar wist Zakaria zich zonder al te veel moeite te kwalificeren voor het toernooi. Hoewel hij nog een onbekende speler was, zal dit nu wel veranderd zijn en is hij zijn underdog positie kwijt.

Warcraft III: The Frozen Throne

Tijdens de openingsceremonie werden de poules voor de gamers bekend gemaakt. Voor de Warcraft III spelers zag deze erg redelijk goed uit hoewel RotterDaM de moeilijkste tegenstanders erbij kreeg. Hij wist zich echter zonder enige moeite door zijn poule heen te spelen en verraste daarmee velen. Grubby eindigde, zoals verwacht, eerste in zijn poule. Zerter werd derde en mocht ook door naar de volgende ronde, indrukwekkend, want hij had behoorlijk sterke tegenstanders in zijn groep zitten zoals 4K.FoV uit Korea en u5.PaTo uit Brazilie.

Rotterdam en Zerter kwamen in poule 1 terecht en werden genadeloos afgeslacht door topspelers zoals SK.Fire_de, 4K.Zeus[19] en MyM]Bjarke. Grubby zat in groep 2 en presteerde goed. Hij verloor echter 1 match tegen de Chinees WE.IGE.Sky en verlies in de finale bracket van zijn teamgenoot 4K.Zeus[19]. De uiteindelijke finale werd gespeeld door de Koreaanse Lucifer tegen de Franse Tod. Uiteindelijk sleepte de Koreaan de hoofdprijs van $13.000 in de wacht en liet hij een teleurgesteld Frans publiek achter. Hoewel Grubby "maar" bij de top 8 eindigde gaat hij er wel vandoor met $2000, niet slecht toch...

De Nederlandse delegatie

Counter-Strike 1.6

Conzto kreeg bij de poule drawing te zien dat zij in een niet al te moeilijke groep zaten. Althans...dat dachten ze. Tijdens hun eerste wedstrijd tegen 4Kings verloren zij echter met 8-22 en dat zette wel een beetje de toon. De heren van Conzto hadden niet bijzonder veel kunnen trainen voor de ESWC en helaas zagen ze tijdens het toernooi hier de gevolgen van. Hoewel een ze een derde plek behaalden in hun poule was dat niet voldoende om door te kunnen en waren ze helaas uitgeschakeld. Uiteindelijk won het Braziliaanse Made in Brasil en liet een schitterende finale zien.

ME-Ladies had voor aanvang van de ESWC al aangegeven dat zij hun kansen laag inschatten en daar hebben ze helemaal gelijk in gekregen. De dames verloren alle matches in hun poule en lagen er al snel uit. Ach, hebben ze toch een mooi snoepreisje naar Parijs gehad en wellicht dat ze volgende keer met veel training wel verder kunnen komen. Beat of the Best uit Frankrijk was beter voorbereid en wist met de eerste plaats naar huis te gaan.

Quake 4

Bijzonder spannend was dit jaar de Quake 4 wedstrijd! Niet alleen omdat grote namen als Cooller, Socrates, Winz en Hunter meedoen, maar ook omdat er wat speciaals aan de hand is met de game. Tijdens Quake 4 wordt op alle toernooien met gewone configuraties gewerkt die voor iedereen hetzelfde zijn. Tijdens de ESWC mocht er echter ook gespeeld worden met andere configuraties waardoor je bijvoorbeeld items door muren heen zag liggen en bommen geen rook afgaven zodat je zicht niet gehinderd wordt. In principe staat in de regels dat deze configuraties gebruikt mogen worden, waarom is niet helemaal duidelijk. Echter, aangezien geen enkel ander toernooi deze gebruikt kiezen veel spelers ervoor om ze niet te gebruiken. Voor veel spelers zorgde deze regel voor irritaties en werd er geroepen dat het niet helemaal eerlijk is.

Rufus werd ingedeeld in "de poule des doods" met spelers als  Hunter, Sombra en Cooller. Rufus liet echter een knap staaltje werk zien en wist van Hunter en Sombra te winnen hoewel hij verloor tegen Cooller. Echter, dit zorgde ervoor dat hij nog wel door kon naar de volgende ronde.

Forever werd altijd gezien als de underdog, mede door zijn zenuwen die bij toernooien opspelen en die hem hinderen in zijn spel. Forever bleek echter in topvorm en was zijn zenuwen de baas. Hij verloor van Cypher maar wist met gemak te winnen van ZEarth en Instinct. Ook hij ging door naar de tweede ronde.

In de tweede ronde werd Rufus echter uitgeschakeld maar wist Forever verra end genoeg te winnen van twee van zijn poulegenoten en ging hij door naar de kwart finales waarna hij doorstootte naar de halve finales. Niemand had dit verwacht en Forever mi chien nog wel het minst. Daar waar zijn zenuwen hem altijd in de weg zaten hield hij het hoofd koel en bemachtigde hij een indrukwekkende derde plek die hem een fijne $6000 opleverde. De Fransman Winz werd uiteindelijk de nummer 1. Hoewel Winz goed speelde zetten veel mensen toch hun vraagtekens bij zijn overwinning omdat hij met zelf ingestelde configs werkte die wel heel erg in zijn voordeel werkten.

Trackmania Nations

Hoewel Trackmania Nations een nieuwe game is die nog nooit op een toernooi gespeeld is, betekent dit niet dat het geen e-sport waardige titel is. Op groot scherm werden de wedstrijden getoond en deze waren bijzonder spannend. Vooral ook door onze Nederlandse Jazz die zonder veel moeite door zijn eerste en tweede poule kwam. Helaas eindigde Jazz net niet bij de laatste acht en ging een geldprijs aan hem voorbij. Wonder boven wonder was het (alweer) een Fransman die de wereldtitel op zijn naam kon zetten, Carl.

Gran Turismo 4

Ook bij Gran Turismo 4 deden er bijzonder veel Franse deelnemers mee. Steffan wist zich goed door zijn eerste poule heen te slaan, maar daarna bleken de andere deelnemers toch te sterk voor hem. Toernooiervaring blijkt dan maar weer eens bijzonder belangrijk te zijn. De uiteindelijke winnaar werd de Fransman Snake die iedereen in de races achter zich liet.

Pro Evolution Soccer 5

Ook voor Mocro Flavour was de ESWC het eerste grote toernooi waaraan hij deelnam. Hij werd vijfde in zijn poule die bestond uit zes spelers. Hoewel hij in Nederland erg goed presteerde, bleek de internationale concurrentie toch wat sterker. Ook bij Pro Evolution Soccer 5 werd -hoe kan het ook anders- de Fransman Spank eerste op de Electronic Sports World Cup.

ESWC: oke of nee?

HoewelNederland er niet vandoor ging met gouden medailles is de bronzenmedaille die Forever wist te scoren ook zeer indrukwekkend te noemen.Voor alle spelers was de Electronic Sports World Cup 2006 weer eenbijzondere ervaring waar een ieder weer van geleerd heeft. Hoewel wemet de hele groep een aantal ontzettend leuke en hele warme dagenhebben gehad waren er wel een aantal zaken die ik storend vond aan deESWC.

Om te beginnen had het hele toernooi een zeerchauvinistisch tintje. Op zich is daar niets mis mee, maar als je wildat je evenement een internationale uitstraling heeft, dan zou ik hettoch wel achterwege laten. Dit chauvinisme uitte zich bijvoorbeeld inde enkel Franse shoutcast die er was bij de wedstrijden. Het is primadat er commentaar is bij wedstrijden want dit voegt een extra wedstrijdelement toe en houdt het intere ant voor het publiek. Nu staan deFransen niet bekend om hun beheersing van de Engelse taal dus het islogisch dat veel in het Frans wordt gedaan, maar wanneer er heel veelmensen van buiten Frankrijk het toernooi volgen, zowel off- als online,dan moet het commentaar van wedstrijden toch echt in het Engels gedaanworden.

Als Nederland speelt dan is heel Nederland voorNederland. Zo ook bij Frankrijk en dat is alleen maar gezond. Het wordtechter een beetje naaierij als zelfs de commentatoren, die tochredelijk objectief het spel moeten verslaan, ook de Fransen gaanaanmoedigen en de zaal alleen de Fransen laten aanmoedigen.

Totslot was het commentaar steeds in het Frans wat in het voordeel was vande Franse finalisten. Als ze wilden dan konden ze gemakkelijk gebruikmaken van dit feit. Hoewel Franse spelers beweerden alleen naar huneigen geluid te luisteren vraag ik me toch af of dit wel klopt want vande zeven games die er gespeeld werden op de ESWC zijn er vijf gewonnendoor de Fransen...dubieus.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou