De afgelopen jaren heeft de PSP steeds kleine verbeteringen gezien, onder andere aan de kwaliteit van het beeldscherm, de dikte van de apparaat en het gewicht. De meest significante verandering komt echter in oktober, wanneer de PSP Go wordt gelanceerd. Sony is afgestapt van de impopulaire UMD's en heeft in plaats daarvan gekozen voor zestien gigabyte intern flashgeheugen. Met een Memorystick Micro is het zelfs mogelijk om de opslag te verdubbelen. Via de PlayStation Store kunnen games, demo's, video's en foto's direct naar de handheld worden gedownload, iets wat overigens ook mogelijk is via de PS3 en met behulp van de Media Go-software op de PC. Het gebrek aan een UMD-slot betekent dat oudere games niet kunnen worden gespeeld op de Go, maar opnieuw digitaal moeten worden aangeschaft. Sony is momenteel bezig om zowel first- als third-party titels online beschikbaar te maken, maar het is dus nog een beetje vroeg om je oude PSP de deur uit te doen.

Klein en licht

De PSP Go is lichter en kleiner dan de PSP-3000 en gemakkelijk in je broekzak mee te nemen. Ook de knoppen en thumbstick zijn aanzienlijk verkleind en door middel van een slide-mechanisme weg te schuiven. De thumbstick is naast het D-pad geplaatst, in plaats van eronder, wat in het begin even wennen is. Ook de start- en selectknop hebben een centralere plek gekregen. Het scherm is verkleind naar 3,8 inch, tegenover 4,3 inch van de oude PSP. Storend is dit echter niet.

Naast het scherm bevindt zich een grote knop om terug te keren naar het PSP-menu. Het volume en de helderheid kunnen bovenop de handheld worden aangepast. Over het algemeen is de gekozen indeling intuïtiever en ligt de handheld lekker in de hand. Vooral het feit dat het gewicht met bijna de helft is afgenomen, is een welkome verbetering. Wel kan het zijn dat gamers met grote handen op den duur kramp krijgen, omdat de knoppen dichter bij elkaar zijn geplaatst.

De levensduur van de batterij is met zes uur hetzelfde als de PSP-3000. Nieuw is de toevoeging van Bluetooth, waardoor je bijvoorbeeld via je telefoon mobiel kunt internetten. Ook contact leggen met je PS3 of PC om bestanden over te zetten is op die manier makkelijk. Verdere functies en de interface van de menu's blijven onveranderd. De PSP Go oogt, vooral in de zwarte uitvoering, gelikt en zal dan ook erg aanspreken tot gadgetfans. Het is goed te zien dat Sony veel tijd heeft besteed aan het ontwerp en de afwerking van de handheld; iets wat zich helaas wel heeft vertaald naar de prijs van het apparaat.

Kwaliteitsinjectie

Het is overduidelijk dat de PSP het in de 'handheldoorlog' heeft moeten afleggen tegen de Nintendo DS. Lange tijd betekende dit dat er nauwelijks aansprekende games werden uitgebracht en leek het erop dat Sony het platform een langzame dood liet sterven. Gelukkig krijgt de PSP binnenkort een welkome kwaliteitsinjectie met games als Motorstorm: Arctic Edge, Little Big Planet PSP, Jak and Daxter: The Lost Frontier en Gran Turismo.

Een van die hoopgevende games is Motorstorm: Arctic Edge, welke voortborduurt op de bekende gameplay van de twee PS3-delen en zich afspeelt in het koude Alaska. Nieuw in deze draagbare versie is de sneeuwscooter, waarmee je zowel op ijs als in de dikke sneeuw uit de voeten kunt. Verder is het in de game ook weer mogelijk om te boosten en zitten de banen boordevol scherpe bochten, hoge sprongen en riskante afsnijdroutes. De vroege versie speelde goed en oogde gelikt. De diverse voertuigen in de game besturen prima en het is goed om te zien dat grafische effecten als opspattend modder ook hun weg naar de PSP hebben gevonden.

Waar Motorstorm: Arctic Edge er mooi uitzag, oogt Gran Turismo PSP misschien nog wel fraaier. De racesim kent akelig veel gelijkenissen met zijn consolebroer, zowel grafisch als qua gameplay. Gran Turismo PSP belooft veel parcoursen en nog meer voertuigen om uit te kiezen, die besturen als het echte werk. Dit alles zorgt voor een grote mate van authenticiteit en het lijkt erop dat ontwikkelaar Polyphony het Gran Turismo-gevoel van de consoleversie goed heeft overgezet. In tegenstelling to Gran Turismo 5 boek je in de PSP-versie progressie door het spelen van missies in plaats van events. Dit komt er bijvoorbeeld op neer dat je met een bepaalde auto in korte tijd een specifiek parcours moet afleggen. Een andere belangrijke toevoeging aan Gran Turismo PSP is het feit dat auto's kunnen worden uitgewisseld met de consoleversie.

Toppers keren terug

Gelukkig heeft Sony ook genoeg in petto voor gamers die niet van racen houden. Afgelopen najaar werden we aangenaam verrast met LittleBigPlanet op de PS3. De schattige stijl, de unieke levels en puzzels en de mogelijkheid om alles naar eigen smaak aan te passen, vielen in goede aarde. Eind dit jaar gaat Sackboy op reis in de PSP-versie van de populaire platformer. Hoewel de handheld niet zo krachtig is als de consoles, ziet LittleBigPlanet PSP er geweldig uit. De game draait botervloeiend en behoudt de kleurrijke presentatie, waar we alleen maar vrolijk van kunnen worden. Ook de physics engine, waar het consoledeel sterk op leunde, is goed vertaald naar de PSP, evenals de soepele besturing en grappige omgevingspuzzels.  

Jak and Daxter: The Lost Frontier is meer georiënteerd op actie en ziet het duo voor het eerst gezamenlijk terugkeren in een draagbaar avontuur.  De nadruk bij The Lost Frontier ligt wederom op het gebruik van wapens en het springen van platform naar platform, maar ook het vliegen in de Hellcat behoort tot de mogelijkheden. De game is makkelijk om op te pakken door de soepele besturing, hoewel de camera zo nu en dan tegenstribbelt bij verre sprongen. Desondanks heeft High Impact Games nog tot de herfst om te sleutelen aan deze veelbelovende titel.

Doelgroep

Het is goed om te zien dat Sony het platform eindelijk weer serieus neemt, met de release van enkele toptitels, die natuurlijk ook nog 'gewoon' op de oude PSP zijn te spelen. Het is dan ook niet helemaal duidelijk op welke doelgroep Sony zich precies richt met de PSP Go. Voor instappers is het prijskaartje misschien iets teveel van het goede en lijkt de oude PSP, die bijna honderd euro goedkoper is, een voordeligere keuze. Mensen die reeds in het bezit zijn van een PSP kunnen het kleinere ontwerp van de Go en de toevoeging van bijvoorbeeld bluetooth waarschijnlijk wel waarderen, maar zijn genoodzaakt om door het gebrek aan UMD-ondersteuning hun bestaande games opnieuw online aan te schaffen. De PSP Go is zonder twijfel een behoorlijke verbetering en een prachtig stukje hardware, maar heeft wellicht een prijsverlaging nodig om het écht goed te gaan doen.