Door Rob de Groot

In het weekend van 2, 3, en 4 juli werd in het Expocenter te Hengelo de elfde editie van het populaire LAN evenement Drome gehouden. Met een totaal aantal plaatsen van maar liefst 2125 een niet te missen LAN party. Natuurlijk was Gamer.nl hier met een delegatie bij aanwezig. Vrijdag 2 juli

Na enig heen en weer gekar verschijnt het verlossende bord 'afslag Hengelo'. Nederland gaat weer op vakantie en het is te merken ook, er is geen vrije snelweg meer te bekennen.Aangekomen rond 20:00 uur begeven we ons in de gestaag vorderende rij met als doel een polsbandje; het herkenningssysteem voor de guards die allen controleren die het evenement willen betreden.

Na ontvangst van het bandje zoeken we aan de hand van de plattegrond onze plekken en kan het uitladen beginnen. De zaal is nog verlicht en oogt nog wat kaal; het gros van de spelers arriveert tegen 21:00. Wat meteen opvalt zijn de vier grote schermen aan iedere kant van een zaal, waar door middel van beamers korte filmpjes op gedraaid worden. Mensen kunnen media inzenden om te draaien, competities worden er live op uitgezonden. Om de honger van de heenreis te stillen zoeken we eerst de nabij gelegen Kentucky Fried Chicken op. Ondertussen worden op het lokale IRC netwerk plannen gesmeed voor een flashmob bij de Ikea hotdogverkoop even verderop.

Bij terugkomst zit de zaal al aardig vol en gejuich stijgt op bij het uitschakelen van de lichten. Een imposant beeld, de verdonkerde zaal met enkel oplichtende schermen en kasten. De muren zijn volledig bekleed met rood doek en hier en daar een lichtslang. Een flitsende intro verschijnt op de beamers, die de start van het evenement inluidt. De inschrijvingen voor de competities zijn van start gegaan. Er kon om prijzen gestreden worden in de volgende spellen: Quake III, Unreal Tournament 2004, Call of Duty, Counter-Strike, BattleField 1942, BattleField Vietnam, Warcraft III, C&C Generals: Zero Hour en als toevoeging wegens het 'Shifting Gears' thema ook in Colin McRae 4 en Need For Speed Underground.

Om ons heen wordt al druk geoefend en zelf laten we ons ook niet onbetuigd. Net voor de webcams (er was een online live registratie) zaten we nog vrij rustig, op het enkele 'Du Arschloch! Wenn lernst du fraggen!?' geschreeuw van de Duitse Quake III clan tegenover ons na. We hebben later nog tegen de Duitsers gespeeld, welke fanatiek maar wel sportief bleken. De onderlinge sfeer was gemoedelijk, gebruikte je een gedateerde patch, dan was er altijd iemand bereid deze door te sturen. Maar goed ook, aangezien op de eerste avond het internet nog op gang moest komen. Rellen zijn het hele weekend uitgebleven.