In Papers Please ben je douanebeambte in het fictieve communistische staatje Arstotzka. Het klinkt als de saaiste baan die ooit in een game is gebruikt, maar schijn bedriegt. Het is 1982, het jaar waarin de Koude Oorlog weer flink is opgewarmd en dat maakt jou een van weinige beschermlinies van het pas net gevormde heilstaatje. Door de papieren van reizigers te controleren op inconsistenties kun je immers voorkomen dat mensen met kwade bedoelingen je geliefde moederland binnendringen.

Zoek de verschillen

In de praktijk komt het controleren van de documenten van iedereen die aan je loket verschijnt neer op het zoeken naar verschillen. Klopt de foto? Is het paspoort nog geldig? En hoe zit het met de stad van uitgave? Naarmate het spel vordert worden ook de eisen flink aangescherpt en moet je niet langer alleen het paspoort controleren, maar ook visumaanvragen en werkvergunningen. Hoe sneller je dit doet, hoe meer geld je verdient om je familie te onderhouden. Maak je echter te veel fouten, dan krijg je een boete, hebben je vrouw en kinderen niets te eten en komt jullie huis op het spel te staan.

De echte kracht van Papers Please zit hem in de korte verhalen die verteld worden. Want wat doe je als de vrouw van de man die je net doorgelaten hebt niet de juiste papieren heeft? Riskeer je uit barmhartigheid de boete (en dus het leven van je eigen familie) en het risico dat hier sprake is van kwade wil of houd je stug vast aan de regels en verpest je iemands virtuele leven? Dergelijke morele dilemma’s maken van Papers Please een bijzondere ervaring.

De bèta van Papers Please is gratis te downloaden op http://pope.jeffsys.net/index.php#ppl