Als je voor het eerst wordt losgelaten op een server met 700 man weet je niet wat je overkomt. Het is alsof alle mentaal onstabiele delinquenten ter wereld zijn losgelaten op één plek. Straaljagers, jumbojets, sportauto's en raketten vliegen je om de oren, en iedereen doet akelig zijn best om elkaar het leven zuur te maken met alle beschikbare middelen. Privéjets scheppen helikopters, passagiersvliegtuigen worden bestormd door tien man met een grijphaak en menig algemeen bekende catastrofes worden nagespeeld. Blik op oneindig, verstand op nul en lol trappen.

Die domme lol is precies waar deze mod om draait: geen doel, gewoon rond vliegen/lopen/varen/rijden/schieten tot je erbij neervalt. Zo'n enorme hoeveelheid spelers in één grote, open wereld, die samen alles uit de kast trekken om chaos te creëren, levert heel wat hilarische situaties op.

Bugs en features

Ten eerste zijn er de talloze visuele bugs. Spelers rijzen als goden uit de grond, enorme passagiersvliegtuigen verdwijnen spontaan in de lucht en sportauto's vliegen je om de oren tijdens een rustige skydivesessie. Dat laatste is overigens ook het resultaat van een aantal serverspecifieke regels. In de server waarop wij hebben gespeeld kunnen auto's en boten bijvoorbeeld boosten tot ze maar liefst 700 kilometer per uur gaan. Het resultaat is meestal een heftige explosie, een aardig aantal salto's of een dodelijk projectiel.

Op de meeste servers valt ook wel wat meer te beleven. Zo is er een derbymodus, waarin spelers in een enorme satellietschotel elkaar helemaal tot mengelmoes rammen met auto's. Daarnaast kun je racen met alles dat een motor heeft en is er een vredige modus, waarin wapens afvuren niet kan. Oh, en je kunt Tetris spelen. Waarom? Geen idee. Maar het kan.

De aard van het beestje

Het is en blijft een mod die een game, die eigenlijk voor één speler is bedoeld, tot het uiterste duwt. Dat maakt het niet ongewoon dat de mod er zomaar mee ophoudt. Wanneer veel spelers in voertuigen elkaar te lijf gaan, vraagt het tevens veel van je systeem en internetverbinding. Verwacht lag en een verlaagde framerate van tijd tot tijd. Hoe je het ook wendt of keert, deze modders hebben het gepresteerd om Just Cause 2 nog belachelijker te maken dan het al was. Genoeg reden om de mod, die gratis verkrijgbaar is via Steam, eens te proberen.