BioShock 2 – Minerva’s Den (PlayStation 3, Xbox 360)

Prijs: € 7,99 / 800 Microsoft Punten

Tot nu toe waren we lichtelijk teleurgesteld over de downloadbare content die voor BioShock 2 is verschenen. We zaten namelijk niet echt te wachten op nieuwe maps voor de nauwelijks gespeelde multiplayer of een gamemodus waarin het beschermen van Little Sisters het enige doel is. Minerva’s Den biedt gelukkig een nieuw hoofdstuk voor de singleplayer. Weet dit laatste stukje betaalde content wel te overtuigen?

Het verhaal van Minerva’s Den staat los van de eerdere gebeurtenissen uit BioShock 2. Je speelt ditmaal met een nieuwe Big Daddy, namelijk een Alpha Series met de naam Sigma. Brigid Tenenbaum roept je hulp in om uit Rapture te ontsnappen, waarvoor eerst het Rapture Central Computing-district bevrijd moet worden van de doorgedraaide geleerde Reed Wahl. Hij heeft samen met Charles Milton Porter een supercomputer gebouwd, The Thinker, die Rapture in feite draaiende houdt. Porter is daardoor je belangrijkste contactpersoon tijdens je missie. De sfeer die de BioShock-reeks zo speciaal maakt zit er in ieder geval goed in. Tijdens de vijf uurtjes van deze uitbreiding ontrafel je langzamerhand het mysterie rond de verschillende personages en The Thinker. Het enige nadeel aan het verhaal is dat er ditmaal maar één einde is, in tegenstelling tot wat we gewend zijn van BioShock.

Omdat je met een nieuwe Big Daddy aan de slag gaat, begin je weer van voren af aan met het opbouwen van je arsenaal aan wapens en Plasmid-krachten. Door de vrij korte duur van de downloadbare content gebeurt dit vrij snel. Sowieso ligt het tempo vrij hoog. Je rolt van het ene gevecht in het andere en al snel voel je je superkrachtig. Het is een sterke opbouw voor dergelijke downloadbare content, zeker als je het vergelijkt met het wat traag op gang komende origineel. Een andere grote verandering is dat  er geen machine meer is waarmee je wapens kunt upgraden. Je vindt nu gewoon een verbeterde versie van wapens, waardoor het onderzoeken van zijpaden meer oplevert dan enkel audiodagboeken. Het enige nieuwe wapen, de Ion Laser, introduceert eigenlijk ook gelijk de enige echt nieuwe vijand: de Lancer Big Daddy. Verder kom je wat variaties tegen op bestaande vijanden en beveiligingsrobots, maar deze maken niet zoveel indruk als de nieuwe Vortex-Plasmid. Deze creëert een draaikolk in de lucht die vijanden opzuigt en weggooit alsof het lappenpoppen zijn. Het is een uitstekende aanwinst op het bestaande arsenaal en bijna van levensbelang als je weer tegen een overmacht aan vijanden moet vechten.

Minerva’s Den biedt precies datgene wat BioShock zo speciaal maakt: een sterk verhaal en uitstekende sfeer. Het hogere tempo en kleine verbeteringen in de gameplay maken het dan ook tot een echte aanrader voor iedere BioShock 2-bezitter. Het is alleen jammer om te zien dat het beste tot het allerlaatste is bewaard, want het boek van BioShock 2 is nu definitief gesloten. Het is nu dus wachten tot BioShock Infinite.


 

Mafia II – Jimmy’s Vendetta (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Prijs: € 7,99 / 800 Microsoft Punten

Jimmy is uit op wraak. Wraak op gamers die vinden dat Mafia II vooral draait om het sterke verhaal, maar niet genoeg spektakel biedt in de missies. Dus in Jimmy’s Vendetta wordt het verhaal praktisch volledig achterwege gelaten en speel je missies die de adrenalinejunks meer moeten bieden.

Het pakket bevat 34 missies. Onder deze missies zitten een paar die niet hadden misstaan in het hoofdspel. Zo moet Jimmy, een boze man op zoek naar wraak, meerdere malen auto’s en vrachtwagens tot ontploffing brengen. Explosies zijn altijd goed, zeker in Mafia II.

Maar niet alle missies zijn even geslaagd. Zo kom je op een gegeven moment in een hinderlaag terecht en word je van alle kanten tegelijk belaagd, maar zonder goede mogelijkheden om dekking te zoeken. Zonder dekking is Jimmy snel dood, dus blijkt de makkelijkste oplossing om met een auto naar het hinderlaagpunt te rijden, om er vervolgens ook weer net zo hard vandoor te rijden, alle tegenstanders negerend. Een beetje flauw, maar dat is die missie dus ook.

Je tegenstanders negeren leidt aan het eind van een missie niet tot een goede beoordeling en dus ook geen hoge plek op de leaderboards. Deze beoordeling wordt gebaseerd op verscheidene factoren, zoals tijd, moeilijkheidsgraad en het aantal headshots,. Hoeveel spelers hun best zullen doen om bovenaan de ranglijsten te komen is echter twijfelachtig, daarvoor zijn er te veel variabelen waar je geen invloed op kunt uitoefenen. De ene keer zul je bijvoorbeeld wel tijdrovende politieagenten tegenkomen op je vluchtroute, de andere keer niet.

Het grootste probleem van Jimmy’s Vendetta is dat het pakket een beetje goedkoop aanvoelt. Waarom ontbraken deze missies in het hoofdspel? Waarom had Vito Scaletta deze missies niet kunnen uitvoeren? Dat had Mafia II absoluut completer gemaakt. Jimmy zelf is bovendien volledig inwisselbaar, hij is Vito met een ander hoofd en woont zelfs in dezelfde huizen als Vito. Zonder verhaal en zonder die heerlijke maffiasfeer voelt deze downloadbare content simpelweg wat leeg aan. Het verhaalloze pakket is dan ook vooral geschikt voor mensen die geen genoeg krijgen van de verschillende missies in Mafia II. Spelers die vooral meer van die heerlijke maffiasfeer willen opsnuiven kunnen beter wachten tot Joe’s Adventures, waarin de grappige Joe Barbaro centraal staat.


 

Red Dead Redemption – Liars and Cheats (PlayStation 3, Xbox 360)

Prijs: € 9,99 / 800 Microsoft Punten

Het zijn vooral de zeven nieuwe gang hideouts en de nieuwe Stronghold-spelmodus die het Liars and Cheats-pakket interessant maken en het spel een langere herspeelbaarheid geven. In Stronghold worden de spelers in teams van verdedigers en aanvallers verdeeld en moeten strategische locaties veroverd of verdedigd worden. Het heeft veel weg van een kleine oorlog en is op zijn tijd behoorlijk chaotisch met de wisselende concentratiepunten. Uiteindelijk is deze groepsmodus wel iets minder sterk dan de oorspronkelijke modi, maar desondanks is het een zeer welkome afwisseling op de rest van de multiplayer.

In tegenstelling tot de vorige uitbreiding concentreert dit pakket zich voornamelijk op het uitbreiden van de Free Roam-ervaring. Met saloonspellen als Poker en Liar’s Dice zijn er altijd momenten om even te ontsnappen aan de schietgalerij waarin de vrije omgeving meestal ontaard. Vooral Liar’s Dice is een erg leuk spel om tegen menselijke tegenstanders te spelen. Het is een spel van psychologie, inzicht en bluf en is spannend tot de laatste dobbelsteen bij de tegenstander weggespeeld is. Poker verandert echter veel te snel in een loterij dan dat het serieus gespeeld wordt en dat is erg jammer. Het zijn allebei spellen die je voornamelijk even tussendoor speelt ter afwisseling van de gebruikelijke schietpartijen en niet zozeer omdat ze zelf zo goed zijn.

Met deze content is het nu ook mogelijk om paardenraces tegen elkaar te rijden. Het is nog steeds de bedoeling dat je via verschillende checkpoints een vooraf uitgestippelde route aflegt, maar ondertussen mag je elkaar ook nog eens vol kogelgaten schieten. Het maakt de gameplay van de paardenraces, die in de singleplayer al niet al te sterk was, er nog minder aantrekkelijk op, want het komt veel vaker neer op geluk dan vaardigheid wie er als eerste over de finish komt.

Met de aanschaf van Liars and Cheats sta je in dubio. Aan de ene kant kun je weer lekker aan de slag met nieuwe Free Roam-missies en zorgt Stronghold ook voor het nodige vertier, maar de andere helft van het pakket voelt minder op zijn plaats in het online gedeelte van Red Dead Redemption. De weegschaal tipt uiteindelijk in het voordeel van de positieve toevoegingen, omdat deze het spel een langere speelduur geven, waardoor de content nog steeds wel waar voor je geld biedt. Deze uitbreiding geeft de onlinemodus van het spel uiteindelijk wel meer volume en speelduur, maar het ontbreekt aan diepgang.


 

Borderlands – Claptraps New Robot Revolution (PS3, Xbox 360)
Prijs: € 7,99 / 800 Microsoft Punten

Het vierde downloadbare pakket  Claptrap's New Robot Revolution legt negen verhalende missies en twaalf zijmissies op tafel, en houdt je zeker vijf uur bezig. In deze downloadbare content trek je voor de laatste keer door Pandora, ditmaal om een revolutie te onderdrukken. De irritante en weerloze Claptrap-robots zijn de miserie op Pandora zat en hebben zich gegroepeerd. Deze revolutie wordt geleid door de Claptrap Ninja Assassin, die later in het verhaal een veel grotere rol speelt dan je in eerste instantie vermoedt. Je gaat de strijd aan met de robots door je geschillen met Hyperion Corporation aan de kant te schuiven. Zij probeerden je eerder nog te vermoorden, maar die gebeurtenissen zijn nu dus bijzaak.  Let wel: het verhaal van Claptrap's New Robot Revolution bevat enorm veel spoilers, dus we raden je aan eerst Borderlands zelf uit te spelen.

Je zult op verscheidene locaties allerlei vijanden uit het verleden nogmaals moeten neermaaien, onder wie ook de bij Borderlands-fans bekende Dr. Ned. De Claptrap Ninja Assassin stuurt deze vijanden op je af als definitieve test. Alle vijanden zijn voor het gemak omgetoverd tot robots, wat een beetje het gevoel geeft dat Gearbox Software zich er makkelijk van af wilde maken. Toch past dit prima binnen de context van het verhaal, hoewel pas op het einde echt duidelijk wordt waarom dat het geval is. Soms treedt het lineaire karakter van Borderlands iets te duidelijk naar voren, maar er zijn ook momenten dat je goed moet opletten welke gang je nou wel of niet neemt. Qua levelontwerp heeft Gearbox dus prima werk afgeleverd.

De zijmissies zijn er eigenlijk alleen maar om je langer bezig te houden, waardoor je een nare nasmaak aan Claptrap's New Robot Revolution overhoudt. Je bent in deze missies vooral bezig met het verzamelen van objecten. Zo moet je bijvoorbeeld meer dan 350 Claptrap-onderdelen bij elkaar sprokkelen. Dat houdt in dat je meer dan 350 robotten kapot moet schieten om hun componenten te verzamelen, iets wat niet binnen één speelsessie lukt. Dat haalt de vaart uit je avontuur, terwijl deze vaart en het gevoel van progressie juist de kracht van Borderlands vormt. Gearbox had zich veel beter kunnen concentreren op nog meer missies waarbij je daadwerkelijk moet moorden, net als in het hoofdverhaal. Nu zit je je constant te ergeren de zijmissies waar je binnen een bepaald gebied zoveel spullen moet zoeken. Jammer, want de verhalende missies zijn zo onaardig nog niet.


 

Overige content

Lair of the Shadow Broker slaat een brug tussen Mass Effect 2 en het nog te verschijnen Mass Effect 3. De effecten van jouw acties in deze uitbreiding zullen merkbaar zijn in het derde deel van de serie. Samen met Liara T’Soni gaat Shepard op avontuur om de mysterieuze Shadow Broker, de belangrijkste handelaar in informatie in het heelal, op te sporen. Liara heeft nog een appeltje met dit schimmige figuur te schillen en jij gaat haar hierbij assisteren. Lair of the Shadow Broker is verkrijgbaar voor 800 BioWare Punten op de PC of voor 800 Microsoft Punten op de Xbox 360.

Verder verschenen in september:

Castlevania HD – Beauty, Desire, Situation Dire Map Pack (X360) 400 Microsoft Punten

Deze content voegt een nieuw level toe aan het spel met een Egyptisch thema.

Commander: Conquest of the Americas – Colonial Navy (PC) € 4,99

Speel drie historische zeeslagen na met zeven nieuwe historische commandanten, onder wie Piet Hein. Verder zitten er nog drie nieuwe types schepen en drie nieuwe grondstoffen in dit pakket.

Deathspank: Thongs of Virtue – The Snowy Mountain Dungeon (PS3, X360) € 2,99 / 240 Microsoft Punten

Zoals de titel al doet vermoeden speelt deze content zich af in de kerker van een besneeuwde berg. Het lijkt voornamelijk bedoeld voor de spelers die meer van vechten houden dan van de humor die het spel te bieden heeft. In de eerste week van de release was dit pakket gratis te downloaden.

Deathspank: Thongs of Virtue – Tankko the Warrior (PS3, X360) € 0,99 / 80 Microsoft Punten

De krijger Tankko staat voor je klaar als hulpmiddel in de strijd tegen het onrecht. Net als The Snowy Mountain Dungeon was deze content gratis te downloaden in de eerste week van release.

Dragon Age: Origins – Witch Hunt (PC, PS3, X360) € 6,99 / 560 BioWare Punten / 560 Microsoft Punten

Sta voor de laatste keer oog in oog met Morrigan in deze uitbreiding.

FIFA 11 – All Leagues Live Season Pack (PS3) € 9,99 of € 2,49 per competitie

Deze content zorgt er elke week voor dat de teams van je favoriete competitie in dezelfde vorm verkeren als in het echte leven.

Kane & Lynch 2: Dog Days – Alliance Weapon Pack (PC, PS3) € 2,99

Dit wapenpakket zat inbegrepen bij de pre-order van het spel, maar is nu beschikbaar voor iedereen. Het pakket bevat de Doretta Silenced, Kaliningrad 47, N 77P Silenced, PAC 10 silenced, Steele 870, TOQ Elite en de TOQ SBR.

Kane & Lynch 2: Dog Days – The Doggie Bag (PC, PS3) € 5,99

Vijf nieuwe wapens en drie nieuwe multiplayer maps, genaamd Dockyard, High Rise en Radio Tower.

Kane & Lynch 2: Dog Days – Multiplayer Masks Pack (PC, PS3) € 1,99

Bevat acht maskers om online je identiteit mee te verbergen om wraakacties te voorkomen.

Mafia II – Greaser Pack (PC, PS3, X360) € 2,99 / 240 Microsoft Punten

Snelheid is de sleutel in dit pakket met twee nieuwe, snelle auto’s en twee pakken voor Vito.

Mafia II – Renegade Pack (PC, PS3, X360) € 2,99 / 240 Microsoft Punten

De rebel in Vito maakt gebruik van de twee nieuwe voertuigen in deze uitbreiding met daarnaast ook weer twee nieuwe pakken.

Mafia II – Vegas Pack (PC, PS3, X360) € 2,99 / 240 Microsoft Punten

Het Vegas Pack straalt één en al luxe uit met twee elegante wagens en onder andere een smoking voor Vito.

Mafia II – War Hero Pack (PC, PS3, X360) € 2,99 / 240 Microsoft Punten

Twee militaire voertuigen en twee militaire outfits zorgen ervoor dat Vito zijn mannetje staat met deze content.

MAG – Character Slot B en C 30 Day Subscription (PS3) € 0,99 per stuk per maand

Schaf extra slots aan voor nieuwe personages in MAG. De extra slots dienen wel elke maand vernieuwd te worden.

Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers – Expansion 2 (PC) € 3,99

Versla nieuwe tegenstanders, overwin vijf nieuwe uitdagingen en speel nieuwe kaarten vrij voor de elf reeds uitgebrachte decks.

Naughty Bear – Episode 9: The Treasure of Bear Beard (PS3) € 4,99

Een nieuwe aflevering met de moordlustige beer in de hoofdrol. Ditmaal maakt hij het leven van piratenberen zuur.

NHL 11 – 20th Anniversary Bauer Boost Pack (PS3) € 6,99

Deze pre-orderbonus bij Gamestop is nu ook voor de overige gamers aan te schaffen. Het pakket bevat onder andere speciale Bauer skates, sticks en handschoenen.

Skate 3 – San Van Party Pack (PS3, X360) € 6,49 / 560 Microsoft Punten

Party Play uit Skate 2 keert terug in Skate 3. Verder kun je terugkeren naar bekende locaties uit Skate 1 en kun je jezelf helemaal uitleven in het Marraffa skatepark.

Sniper: Ghost Warrior – Map Pack (PC, X360) € 9,99 / 800 Microsoft Punten

Voor de geduldige sluipschutters onder ons zijn er vijf nieuwe multiplayer maps beschikbaar gekomen met deze uitbreiding.

Sonic Adventure – Sonic Adventure DX (PS3, X360) € 3,99 / 400 Microsoft Punten

Een upgrade voor Sonic Adventure naar de Director’s Cut-versie met daarin zestig nieuwe missies en Metal Sonic als speelbaar personage.

Split/Second: Velocity – High Octane Supercar Pack (PS3) € 1,99

Schaf deze drie nieuwe, supersnelle voertuigen aan om je wagenpark uit te breiden. Daarnaast zijn nog twee gratis pakketten verschenen met één nieuw voertuig en drie nieuwe aankledingen voor je auto’s.

Supreme Commander 2 – Infinite War Battle Pack (PC, X360) € 9,99 / 800 Microsoft Punten

Dit pakket zit vol met onder andere acht nieuwe maps, een grote hoeveelheid nieuwe eenheden en nieuwe onderzoeksmogelijkheden.

Tiger Woods PGA Tour 11 – Fantasy Pack (PS3) € 7,99

Twee nieuwe, niet-bestaande golfbanen met prachtige omgevingen om rustig een balletje te slaan.

Tiger Woods PGA Tour 11 – Favourites Course Pack (PS3) € 14,99

Dit pakket bevat negen banen die reeds eerder als downloadbare content werden aangeboden, maar dan tegen een gereduceerd tarief.

Tiger Woods PGA Tour 11 – New Courses Pack (PS3) € 7,99

Speel op de golfbaan van de Waialae Country Club in Hawaii en test je vaardigheden op Blackwolf Run in Wisconsin.

Toy Soldiers – Invasion! (X360) 400 Microsoft Punten

Verdedig het Duitse rijk in een nieuwe minicampagne tegen vliegende schotels, ridders en ander gespuis. Verder bevat dit pakket twee nieuwe multiplayer maps en één nieuwe Survival-map.

Transformers: War for Cybertron – Map and Character Pack #2 (PS3, X360) € 9,99 / 800 Microsoft Punten

Vijf nieuwe maps, waarvan twee voor de Escalation-modus en drie voor de reguliere online modi. Daarnaast kun je ook nog gebruikmaken van de chassis van Zeta Prime en Dead End.

UFC Undisputed 2010 – TUF Pack (X360) 160 Microsoft Punten

Stap in de ring met vier nieuwe vechters afkomstig uit de televisieserie The Ultimate Fighter. Hieronder bevinden zich Marcus ‘Big Baby’ Jones en James McSweeney.