Achtergrond
Star Wars

De zeven opvallendste Star Wars-games ooit

Een geschiedenislesje in Star Wars

Geschreven door Gillian De Nooijer op

Star Wars: The Force Awakens vliegt op dit moment de bioscoop in, dus dat is een mooi excuus om eens terug te blikken op de gamegeschiedenis ’s werelds beroemdste ruimteopera. In veertig jaar tijd zijn er meer dan honderd games uitgebracht onder de Star Wars-licentie, waardoor je er makkelijk een museum mee zou kunnen vullen. Wij pakken er een aantal titels uit die daar in de spotlight zouden moeten staan. Niet per se vanwege hun kwaliteit, maar omdat ze zo kenmerkend Star Wars zijn.

De meest filmische… Star Wars: Rebel Assault II: The Hidden Empire (1995)

Met de introductie van de cd-rom in de jaren ’90 ontstond een nieuwe technische vorm in de gameswereld: de Full Motion Video-games. LucasArts was er vroeg bij met de Rebel Assault-serie, waarin je Luke Skywalker-knock off Rookie One speelde (Luke Skywalker himself acteerde in de concurrerende Wing Commander-serie). De eerste Rebel Assault-game deed grotendeels de films na, maar in het vervolg kreeg Rookie One zijn eigen missie: het vernietigen van een experimentele gecamoufleerde Tie-Fighter. Er werd niet geschermd met grote namen zoals in de meeste Star Wars-games; alleen Darth Vader had een gastrol.

De gameplaymogelijkheden van FMV-games waren beperkt. Het kwam voornamelijk neer op een schietgalerij waarin de camera automatisch voortbewoog. In de ruimtegevechten kon je wat heen en weer bewegen, maar die vrijheid was weinig meer dan een illusie. Door de mix van filmbeelden en vroege 3D-technieken was Rebel Assault II echter een van de mooiste games van zijn tijd. Wanneer je de beelden terugziet, vraag je je eigenlijk af waarom de industrie ooit gestopt is met zulke cineastische avonturen.

De beste flightsim… Star Wars Rogue Squadron II: Rogue Leader (2001)

Dé categorie waar in de comment-sectie door onze oudere lezers flink om gevochten zal worden. Star Wars heeft namelijk twee legendarische series gehad die worden gezien als de toppers van het gehele genre. In de ene hoek de realistische X-Wing (vs. Tie-Fighter)-serie, waarin je kon rondcirkelen in de ruimte en rondom Star Destroyers tot je kotsmisselijk werd. In de andere hoek de arcade Rogue Squadron-serie, waarin je meer afwisselende objective-based opdrachten kreeg. Welke je beter vindt is een kwestie van smaak, beide mogen op de eerste plaats.

Wij vermaakten ons meer met de Rogue Squadron-games, omdat ze een groot aantal missies tot leven brachten uit de Expanded Universe-boeken. Je mocht van alles doen en zelf het voertuig kiezen. Basissen platgooien met B-Wings, AT-AT’s tackelen met de Snowspeeders of snelle dogfights met de A-Wing; genoeg om je mee te vermaken. Kiezen welke van de drie delen het beste was is lastiger, maar we geven het voordeel aan Rogue Squadron II. De GameCube-exclusive zag er prachtig uit, een goeie mix van ruimte- en grondmissies, voelde lekker chaotisch en had een onvergetelijke sterke sfeer. Rogue Squadron III voegde de optie toe om in third-person rond te lopen, maar dit spelonderdeel kwam erg halfbakken over.

De meest waardeloze… Star Wars Episode I: The Phantom Menace The Video Game (1999)

Met meer dan honderd games om uit te kiezen blijft er een flinke lading rotte appels over. Een aantal van de genomineerden: Kinect Star Wars, dat pure bantha podoo van de combinatie Star Wars plus motion controls wist te maken; The Force Unleashed II, dat zo snel in elkaar gezet moest worden dat het Dagobah-level gereduceerd werd tot één gang met alle upgrades erin gedonderd; Star Wars Obi-Wan, een spirituele Dark Forces-opvolger die zo beschamend was dat ze het ‘’exclusief’’ afscheepten naar de nog onbewezen Xbox.

Maar niets komt in de buurt van het absolute crapfest dat The Phantom Menace heet – niet de film, maar het spel gebaseerd op de film (wel zo toepasselijk). Het meest opvallende van deze isometrische actiegame was niet dat het voor geen meter speelde, niet de hilarische dialogen, niet het feit dat iedere NPC stierf door rondvliegende kogels en niet de absurd lelijke graphics. Het grootste probleem van The Phantom Menace waren de extreme hoeveelheid bugs. Vooral op pc had je een grotere kans dat de game zou crashen dan opstarten.

De minst slechte RTS… Star Wars: Galactic Battlegrounds (2001)

De bijna hilarische achilleshiel van Star Wars is het gehele RTS-genre. Star Wars draait om twee militaire partijen die met een legioen unieke voertuigen elkaar het leven zuur maken; een voedingsbodem waar Command & Conquer, Age of Empire en StarCraft alleen van konden dromen. LucasArts heeft desondanks nooit een baanbrekende RTS weten te lanceren, voornamelijk omdat ze veel te laat op iedere genrerevolutie insprongen. De pret begon in 1998: Westwood, Ensemble Studios en Blizzard domineren de strategiewereld met hun eerder genoemde titels en LucasArts besluit om… een ouderwetse 4X-game te lanceren.

Star Wars: Rebellion maakt indruk op niemand behalve mensen met een Excel-obsessie. De game is onduidelijk ontworpen en onmetelijk saai (probeer niet in slaap te vallen). Twee jaar later overcompenseert LucasArts met de volledig 3D-RTS Force Commander. Het blokkendoosontwerp speelt echter zo traag, dat concurrerende 2D-RTS’en eroverheen donderen met betere gameplay. Gefrustreerd huurt LucasArts Ensemble Studios in met de opdracht een Star Wars-versie van Age of Empires te maken. Galactic Battlegrounds is werkelijk een leuk 2D-spel, maar voelt intussen grafisch als extreem verouderd aan. Het beginnende Petroglyph (voormalig Westwood) doet nog een poging met het innovatieve Empire At War, maar beschikt over zo’n beperkt budget dat alle levels te klein worden om indruk te maken.

De grootste guilty pleasure… Star Wars Episode I: Racer (1999)

Niet iedere game kan briljant zijn en LucasArts was zo’n beetje expert in middenmootspellen produceren. Vandaar een categorie van games die geen podiumplaats verdienen, maar ook niet in een historische terugblik vergeten mogen worden. Onvermijdelijk moeten we Masters of Teräs Käsi (1997) noemen. Het was een serieuze, maar ongebalanceerde poging om een 3D Mortal Kombat-variant van Star Wars te maken. Een goeie fighter kregen fans helaas pas tien jaar later met de Yoda- en Darth Vader-cameo’s in Soul Calibur IV.

Star Wars Bounty Hunter (2002) was bijzonder vermakelijk. In deze 3rd person actiegame stond je in de schoenen van premiejager Jango Fett en ontdekte je het verhaal waarom zijn DNA werd verkozen voor alle klonen. Het had door ILM geproduceerde cinematics, je kon vliegen met een jetpack en extra punten verdienen met het vangen van gezochte personen. Helaas kreeg iedereen lamme duimen van de triggerhappy gameplay. Bounty Hunter voelde wat betreft looks, pacing en gameplay sterk aan als een voorloper van The Force Unleashed.

Natuurlijk staat Episode 1: Racer (1999) bovenaan de lijst. De game kon op 7-tjes rekenen van recensenten, maar verkocht als een malle. De F-Zero-achtige racer had een aantal toffe tracks, alle personages en racingpods uit de films en boven alles: het voelde supersnel aan. Nu EA de Star Wars-licentie op zak heeft, hopen we eigenlijk dat ze op het snuggere idee komen om een Need for Star Wars Speed te produceren.

De beste multiplayergame… Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast (2002)

Shooters; nog zo’n genre waar LucasArts in de ‘90s een aantal keer de koning van was. De Jedi Knight/Dark Forces-serie had moeite met het vinden van een heldere naam, maar de gameplay was met iedere aflevering dik in orde. Met een spannend verhaal en toegang tot zowel lightsabers als blasters waren dit voor veel fans dé games waarin ze zich echt even een Jedi-Han Solo-combo voelden. De eerdere delen werden begeleidt met campy geacteerde FMV-video’s, een leuke erfenis van de Rebel Assault-serie. Deze werden helaas vervangen door in-game cinematics in de latere delen, maar gelukkig wist hoofdpersoon Kyle Katarn zijn charme te behouden.

De beste aflevering was Jedi Outcast, waarin alle gameplayonderdelen het beste samen kwamen. In de kern van Outcast zat een prima shooter à la Quake 3. Daarbovenop kwam het knokken en gooien met een lightsaber, mensen rondsmijten met Force Choke en Push, springen met Force Jump en alle andere Force Powers die je maar kon wensen. Het beste van alles: je kon het allemaal gebruiken in de fantastische, mod-supported multiplayer. Wanneer je ernaar kijkt lijkt het één grote chaos van mensen die met lightsabers op elkaar inhakken, maar in praktijk zijn de Force Push- en Lightning-battles onvergetelijk. Opvolger Jedi Academy wist de fun nog wat langer te rekken, waardoor de multiplayer nog steeds in leven is.

De meest indrukwekkende…. Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)

Wat de beste Star Wars game ooit is laten we in het midden, maar de meest indrukwekkende kunnen we Knights of the Old Republic zonder twijfel noemen. Het maakt niet uit dat de game ondertussen verouderd is; zodra je de beelden ziet krijg je meteen zin om het weer te spelen. In BioWare’s legendarische role-playing game speel je een soldaat in het verre verre verleden van Star Wars. Tijdens het avontuur ontdek je dat je Force-krachten bezit, wat leidt tot de historische ‘’say whaaat?!’’-onthulling aan het einde van de game.

Op een mooi einde alleen kun je niet teren. BioWare weet van de klassieke Dungeons & Dragons-formule een science-fiction versie te maken die het Star Wars-gevoel tot in de tenen weet te vatten. Het reizen naar verschillende planeten, goed uitgewerkte teamleden van alle rangen en standen, het balanceren van je darkside- en lightside-beslissingen, ga zo maar door. Alles werkte goed, zelfs het kaartspelletje Pazaak. Obsidians sequel Knights of the Old Republic II – The Sith Lords was ook uitstekend geschreven, maar had helaas te maken met veel bugs door de te strakke deadline. Helaas voor fans besloot BioWare vervolgens in plaats van ‘’Knights of the Old Republic III met Mass Effect-graphics’’ een ongewenste MMO te produceren.

PS: Vrijwel iedere LEGO Star Wars-game was briljant en noemenswaardig, maar dat was meer vanwege de kenmerkende LEGO-gameplay dan dat Star Wars er iets mee te maken had.

De gameredacties van Reshift Digital hebben ook een luxe Star Wars Guide gemaakt die vanaf vrijdag te koop is in winkels. Je kunt hem nu al bestellen, lees hier meer.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Elite Dangerous: Horizons is gelanceerd Eerste update Rainbow Six Siege verschijnt vandaag
46

Reacties op: De zeven opvallendste Star Wars-games ooit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 16 december 2015 10:34
  Hoewel the phantom menace game echt slecht was , heb ik mij er als kind wel zwaar mee vermaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Pug205GTi

  • 16 december 2015 10:47
  @coola

  Hier nog 1, helemaal kapot gespeeld vroeger op PC en later op de PS1. Ook Podracer kapot gespeeld op de PC.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  maartencartman

  • 18 december 2015 00:52
  @coola
  Inderdaad, heb deze als kind ook helemaal kapot gespeeld op de PC. Had de PC demo gespaard bij Pepsi, die hadden een coupon op het etiket zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DunkieXL

  • 22 december 2015 09:06
  @coola Ik ook heb hem zelfs uitgespeeld op de PS1 ik weet nog wel wat het spel gigantisch moeilijk was met name door de bugs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Arisu

  • 16 december 2015 10:39
  Ik wacht nog steeds op een nieuwe Jedi Knight game. :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Falstaff

  • 16 december 2015 10:48
  Mijn keuzes zouden toch zijn:

  Dark forces 1 (had meer impact )
  X-wing vs tie fighter (is een echte sim , roque is puur arcade)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 16 december 2015 12:37
  @Falstaff

  Helemaal mee eens Dark Forces 1 en X-wing vs Tie Fighter waren geweldig destijds, en daarbij had Rebel Assault 1 voor mij meer impact dan deel 2.

  Zelf mis ik Star Wars Galaxies (in the early days dan) eigenlijk, dat vond ik wel een mooie ervaring. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kr1z

  • 17 december 2015 14:13
  @Falstaff
  X-Wing, Tie Fighter, Xwing alliance… waar is die tijd gebleven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 16 december 2015 11:44
  Heb alle rogue squadron titels ( N64 en Gamecube ), Star Wars Racer en Knights of the old republic.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 16 december 2015 12:34
  Gefeliciteerd :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unimatrix0030

  • 16 december 2015 13:18
  battlegrounds beter dan Empire at War ? Hoe kom je daar nu bij?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 16 december 2015 15:27
  @unimatrix0030 Want je kon in Battlegrounds met hele legers vechten ipv de kleine groepjes die net samengepropt op de planeten pastte van Empire :-D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 17 december 2015 11:31
  @Gillian tja, het is natuurlijk maar waar jouw voorkeur ligt… Vanwege het feit dat je Rogue squadron als beste flightsim noemde kon ik de rest van het artikel compleet niet meer serieus nemen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 16 december 2015 13:31
  Tot op heden speel ik nog steeds KOTOR 1 en 2, wat een klassiekers. Iemand een idee/tip waar je die podracer nog ergens vandaan kan plukken, want dat is inderdaad voor mij ook een stiekeme pleasure game. Snel simple en StarWars.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MeneerAert

  • 16 december 2015 16:08
  @Ichi Ik de PC versie nooit goed aan de praat kunnen krijgen, maar de N64 versie via een emulator werkt prima!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 16 december 2015 13:32
  Opvallend dat de eerste game waarin je met een lightsaber kon vechten, Dark Forces 2: Jedi Knight, er niet bij staat.

  Persoonlijk vind ik Jedi Knight 2: Jedi Outcast en TIE Fighter de beste StarWars games ooit gemaakt. De eerste game vanwege de sublieme lightsaber controls en de tweede vanwege het epische verhaal en de interessante twist (omdat je voor The Empire vocht en dus feitelijk een badguy was).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 16 december 2015 15:28
  @TheChief We benoemen de serie, Outcast was de beste ervan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 16 december 2015 13:49
  Hoe heette die 3rd-person Star Wars game van Lucasarts op de N64 ook alweer? Vroeger helemaal grijs gespeeld… Kan me herinneren dat je nog best wat vrijheid had in die game, hoge moeilijkheidsgraad ook… Die mis ik een beetje hier, was best een goeie game!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 16 december 2015 13:54
  @clandestine666

  Shadows of the empire?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 16 december 2015 13:59
  @coola Oh ja! Thanks dat is 'm!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.