Achtergrond

De Willekeurige Steam-game: Alpacapaca Dash

Alpaca's met lasers!

Geschreven door Erik Nusselder op
Elke week komen er zo ontzettend veel nieuwe games bij. De stortvloed is bijna niet te overzien. Op Steam duizelt het van de titels waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. In De Willekeurige Steam-game pikken wij er eentje uit, een keuze gebaseerd op niets meer dan de titel, willekeur en/of een voorgevoel. En dan is de vraag: is het wat? Deze week: Alpacapaca Dash.

In de willekeurige Steam-game van deze week speel je met een alpaca die lasers schiet. Dus je misschien wel waarom de game is geselecteerd voor deze rubriek. Alpaca's zijn de schattigste dieren ooit en lasers zijn vet. Hoe kun je deze game niet willen spelen als je hem ziet? Het probleem is alleen dat je hem waarschijnlijk nooit te zien krijgt.

Om deze game te vinden moet je door vier hele pagina's met nieuwe releases klikken op Steam. Vier pagina's, terwijl dit spel pas afgelopen maandag uitkwam! Er zullen niet veel mensen zijn die de moeite nemen om alle 'new releases' op Steam te bekijken, gezien de enorme stroom die er dagelijks op wordt gestort. En dat is jammer, want dan zie je dus games met alpaca's die lasers schieten over het hoofd.

Alpaca's! Met lasers!

Nou ja, jammer... echt goed is het spel niet. Alpacapaca Dash is een endless runner waarin jouw koddig beestje automatisch rent en jij alleen hoeft te springen en te schieten. De pixelgraphics zien er prima verzorgd uit en barsten van de details. De wereld is overgenomen door duistere krachten die alle omgevingen in grijze woestenijen omtovert. Maar op het moment dat jouw magische alpaca langsloopt, verandert de wereld weer in een kleurig feestje. Overal waar je loopt komen bomen weer tot leven en beginnen grijze mensjes te juichen. Het maakt je best wel vrolijk, ondanks de simpele opzet.

De rest van de game tempert je vrolijkheid weer wat, want het is niet echt inspirerend. De werelden worden automatisch gegenereerd, maar bestaan telkens uit dezelfde, beperkte selectie platformen. Na een paar potjes wordt je al niet meer verrast door de omgevingen. Dat betekent niet gelijk dat het makkelijk is, want sommige sprongen zijn op een onverklaarbare manier onmogelijk om te halen. Je kunt al niet meer springen als je op het randje van een platform staat, wat pixel-precieze sprongen onhaalbaar maakt. Als je een serie van drie kleine platformpjes achter elkaar krijgt, kun je er al vanuit gaan dat je dood gaat.

Blob

Ook de vijanden zijn niet bijster interessant. Met maar drie verschillende wezens – een slang, een vleermuis en een blob – is er niet veel variatie. Maar ook hier geldt dat de game daar niet gelijk makkelijker door wordt. Aangezien je laser een halve seconde nodig heeft om op te starten, en vijanden soms ineens onder je kunnen vliegen als je net gesprongen hebt, is het ook hier soms vrijwel onmogelijk om te overleven. Het einde van je run komt dan ook meestal door botte pech omdat je iets tegenkomt dat je eigenlijk niet kunt ontwijken. Doodgaan door een eigen fout is zelden van toepassing.

Toch zit de game verder aardig in elkaar. Je kunt power ups verzamelen waarmee je je laser langer kunt schieten of waarmee je een tijdelijk schild krijgt, maar er zijn ook power downs die je slapper maken en je dus beter kunt ontwijken. Je verzamelt muntjes – alpacoins! – waarmee je weer nieuwe alpaca's vrij kunt spelen. Het is allemaal best leuk bedacht.

Een spel als dit verdient dan ook een kans, al zou de ontwikkelaar het wel nog een keer of tien

moeten oppoetsen voordat het als compleet product in een digitale winkel zou moeten liggen. Maar die kans zal het niet krijgen, omdat het zonder nadenken op een enorme stapel troep wordt gegooid op Steam.

Een strengere kwaliteitscontrole zou een ontwikkelaar meer motivatie geven om nog wat langer aan het spel te sleutelen, en zou er ook voor zorgen dat het niet zo totaal verdwijnt in een bos van ondermaatse games. Valve lijkt echter geen haast te hebben om het probleem op te lossen van een overvolle winkel waarin het moeilijk is om iets nieuws te vinden wat de moeite waard is. Alpacapaca Dash is precies een voorbeeld van waarom dat zo jammer is.

Alpacapaca Dash is verkrijgbaar op Steam voor wie het zelf wil proberen.

Dit artikel delen:

Lees meer

EA hint naar Skate 4 Nieuws van de week: Gameserie over Avengers
0

Reacties op: De Willekeurige Steam-game: Alpacapaca Dash

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.