De maand november ligt inmiddels achter ons en met de dag begint ons hart weer rustiger te kloppen. Want het aantal games dat in november uitgekomen is en de topgames daaronder is werkelijk van ongekend niveau. Van gekheid niet meer weten wat je moet spelen, dat is de rijkdom die iedere gamer zich wenst. In de praktijk blijkt het echter lastig om te kiezen tussen zoveel moois, zo hebben wij ook ervaren.

Om de maand waardig af te sluiten bij deze een overzicht van alle games die in november het cijfer 9 of 10 wisten te scoren. Naar onze maatstaven zijn dit games die je gespeeld moét hebben, of om het in de woorden van het officiële cijferdocument te zeggen: "Het cijfer 9 is bestemd voor absolute toppers" en "Een 10 gaat naar instant klassiekers". We sluiten dit artikel af met het lijstje games dat een 8 scoorde, om zo het overzicht aan écht goede games waardig te beëindigen.

Crysis (PC) "Crysis is naast een waanzinnige mooie game, ook een ongelooflijk goede game. Het Nanosuit in combinatie met de open gameplay en de slimme tegenstanders maken de game inhoudelijk diepgaand en één grote adrenalinerush. Bedenk wel of je PC de game trekt, want Crysis is gemaakt met een NASA-PC in gedachten." Gears of War (PC) "Ben je nieuwkomer van het spel en Xbox 360-loos, dan ben je toch eigenlijk wel verplicht om deze uitstekende Gears of War-port te checken. Goed, het is dan ietwat laat, maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Fan van de Xbox 360-versie? De nieuwe content rechtvaardigt de aankoop naar mijn mening niet. Niettemin een zeer goede PC-game, die ongetwijfeld nog enorm veel gespeeld gaat worden!" Mass Effect (X360) "Mass Effect is een geweldig avontuur geworden, maar helaas weerhouden de minpunten ervan het spel de perfecte score te geven. Maar eigenlijk zou dat ook geen probleem moeten zijn: Mass Effect weet de juiste snaar te raken en zou eigenlijk door iedereen gespeeld moeten worden die ook maar iets met sciencefiction heeft." Ratchet and Clank: Tools of Destruction (PS3) "Ratchet & Clank: Tools of Destruction is een fantastische mix van allerlei gameplay-elementen die bovendien in een onvoorstelbaar mooi grafisch jasje zijn gegoten. Gedurende de hele game zul je je geen seconde vervelen en ben je telkens weer benieuwd naar welke prachtige planeet of welk vermakelijk gameplay-element er nu weer komen gaat. De ervaring zakt nooit in en wordt extra op de been gehouden door een leuke verhaallijn. Bovendien is er genoeg te doen in het singleplayer-avontuur van het spel en wat je allemaal kunt doen is zonder uitzonderingen leuk. Buiten de afwezigheid van een echte uitdaging is het PlayStation 3-debuut van Ratchet & Clank een waar pronkstuk geworden." Call of Duty 4: Modern Warfare (PC, X360) "Geld voor maar één shooter dit jaar en je houdt niet van sci-fi met allerlei aliens en dergelijke? Dan is Call of Duty 4 helemaal voor jou. Misschien qua gameplay (met name in de singleplayer) niet zó modern als de titel doet geloven, maar wat het doet, doet het met verve."   Super Mario Galaxy(Wii) "De combinatie van de oude Mario-elementen in de ruimte is leuk gevonden, maar het is de afwisseling en het prachtige gebruik van zwaartekracht dat het spel tot iets subliems maakt. Elke keer verrast Super Mario Galaxy weer met slim gevonden platformpuzzels waarbij de zwaartekracht de hoofdrol krijgt. Door de constante kwaliteit en bijna perfectie is Super Mario Galaxy met recht weer een revolutie in het genre en de nieuwe standaard voor de platformgame." En dan nog de 8-games: Assassin's Creed (PS3, X360) Richard Garriott's Tabula Rasa (PC) Unreal Tournament III (PC) Viva Piñata (PC) LEGO Star Wars The Ultimate SAGA (X360, PS3, DS, Wii) Age of Empires III: The Asian Dynasties (PC) Syphon Filter: Logan's Shadow (PSP)

Dit lijstje wordt wellicht later nog aangevuld, daar we pas onlangs alle november games op de redactie binnen gekregen hebben en nog geen tijd hebben gehad om alles te behandelen. Een flits door de games die nu bij de redacteuren liggen leert wel dat november (waarschijnlijk, je weet het nooit) geen nieuwe 9- of 10-game meer zal krijgen.

Tot zover onze terugblik op de fenomenale gamesmaand november. In geen tijden hebben we op zoveel platformen zoveel goede games gespeeld. Tot midden volgend jaar hebben wij genoeg om te spelen. Wat er tegen die tijd allemaal weer uitkomt lees je in de laatste week van december weer in de traditionele vooruitblikken 'De 100 Meestbelovende Games van 2008'. En oh ja, kwam er in december niet nog zo'n fantastische game uit?