Laten we eerlijk zijn, er staat een hoop troep en onzinnige applicaties in de eShop. Wanneer heb je behoefte aan vier willekeurige filmpjes van Eurosport of een video van Nintendo over hoe mooi de Eiffeltoren wel niet gemaakt is? Wie dieper graaft vindt gelukkig wel een hoop games die de moeite waard zijn. Naast het downloaden van volledige retail-games (ietsje duurder dan in de winkel natuurlijk), is er ook de mogelijkheid oude klassiekers en nieuwe creaties op je handheld binnen te hengelen.

De klassiekers

Sowieso komt de nostalgisch ingestelde gamer goed aan zijn trekken in de eShop. Er is een heleboel spellen uit vervlogen tijden dat de zeer de moeite waard is om nog eens aan te slingeren. Denk bijvoorbeeld aan Kid Icarus, waarin de engelachtige Pit zijn eerste stapjes zette. Het is een vrij uitgebreide platformer die zich ook nu nog goed staande weet te houden, vooral dankzij de verbeterde graphics en 3D-effecten. Ook Mario is goed vertegenwoordigd: vooral Wario Land: Super Mario 3 is een echte aanrader.

Maar als we het over klassieke games hebben gaat er natuurlijk niets boven de moeder aller Nintendo-series: The Legend of Zelda. En in dit geval kunnen we niet om Link's Awakening DX uit. Voor een paar euro haal je niet alleen een van de betere Zelda's in huis, maar ook nog een prachtige kleurenversie met extra content. Vanaf het moment dat je met Link wakker wordt op het strand van Koholint Island totdat het raadsel van de Wind Fish wordt opgelost, is het genieten geblazen.

 

De nieuwe toppers

Een digitale winkel als deze kan eigenlijk geen succes worden zonder een aanbod van nieuwe games die tot de verbeelding spreken. Met een beetje zoeken zijn die gelukkig wel te vinden. Een echt juweeltje is bijvoorbeeld Pullblox, een puzzel/platformspel dat overal lof oogstte om zijn creativiteit. Je moet in elk level de top van een muur bereiken om een gevangen kind te redden. Dat doe je door blokken uit die muur te trekken en een soort trap voor jezelf te maken. Een inventief spelletje en misschien wel een van de beste games op de 3DS, dat helaas een beetje weggestopt is in de eShop. Er is nu zelfs een vervolg uit, Fallblox, dat verder borduurt op het fantastische origineel.

Een andere topper is Dillon's Rolling Western, een tower-defensegame met in de hoofdrol een gordeldier. Je beschermt dorpjes tegen aanvallende monsters door met deze held over ze heen te rollen. Ook Mighty Switch Force is het uitproberen waard, een soort puzzel-platformer waarin je je weg door een level moet vinden door blokken te vernietigen of vanuit de achtergrond naar voren te schuiven. Verder verdient de applicatie Colors! 3D een plekje in de schijnwerpers. Het is niet echt een game, maar wel een fantastisch tekenprogrammaatje om je artistieke kwaliteiten mee te etaleren. Met speels gemak tover je de mooiste kunstwerken op je scherm. Je kunt zelfs op verschillende lagen werken, zodat je tekening ook in 3D helemaal tot zijn recht komt.

Tot slot kunnen we de game VVVVV niet onbesproken laten. We geven gelijk toe, deze game is niet voor iedereen. Het is een puzzelaar met graphics uit het Commodore 64-tijdperk en bijbehorende moeilijkheidsgraad. Serieus, start deze game alleen op als je bereid bent om een level honderden keren opnieuw te proberen. Je doel is om een pixel-kapitein door allerlei gangetjes vol spikes en vijanden te loodsen, op zoek naar de vermiste bemanning van zijn ruimteschip. Het grootste wapen is de mogelijkheid om de zwaartekracht om te draaien, zodat de beste kapitein plots op het plafond loopt. Het klinkt simpel, maar het is ontzettend moeilijk om dat poppetje tussen alle vijanden en andere obstakels door naar het einde van een level te begeleiden.

Al met al kun je rustig zeggen dat de eShop op de 3DS niet de aandacht krijgt die het verdient. Veel medegamers die ik vertel over mijn avonturen op dit platform weten niet eens dat je er ook topgames kunt downloaden. Maar als je een beetje je best doet en je verdiept in de digitale winkel kun je uren plezier beleven, vaak nog voor een schappelijke prijs ook.