Bekijk hier de Top 100 van oktober.

Xenoblade Chronicles zal niet bij iedereen een lichtje doen branden. Toch weet de RPG voor de Wii ons met zijn traditionele gameplay te verrassen zoals weinig andere rollenspellen dat vandaag de dag nog doen. Dat beloonden we in onze recensie met een 9,5. De game stijgt van positie 40 naar 4.

De meest opvallende daler is Rage. De verwachtingen voor de shooter van id Software lagen torenhoog, maar uit onze recensie van de Xbox 360-versie blijkt dat de ervaren ontwikkelaar steekjes heeft laten vallen. Bovendien wordt de PC-versie van het spel getergd door technische mankementen. Rage daalt daardoor naar de 39ste plaats, net onder Star Wars The Old Republic.

Rage

Maar er zijn meer recensies en previews die de rangorde van de lijst aardig veranderen. Gelukkig lossen de meeste games hun beloftes in. Zo verschijnt Gears of War 3 na onze laaiend enthousiaste review in de top tien op de negende plek. Ook Dark Souls stijgt met zijn ijzersterke maar listige gameplay naar de vijftiende plek. The Legend of Zelda: Skyward Sword lijkt daarnaast weer een heerlijke Zelda-titel te worden, aldus onze recente preview. Ook die game mag in de top vijftien verwelkomd worden.

FIFA 12 stelt niet teleur en wordt zelfs betiteld tot de beste FIFA-game tot dusver. De game bemachtigt de 21ste positie op onze lijst. Ook met Forza Motorsport 4 lijkt het niet meer mis te kunnen gaan. We treffen de game deze maand net onder de populaire voetbalgame van EA Sports. Helaas kunnen we hetzelfde niet stellen van Star Fox 64 3D. De remake viel lichtelijk tegen en daalt daarom naar de 65ste plaats. Silent Hill: Downpour, Journey en Diablo III zijn uitgesteld naar 2012, en verdwijnen daarom uit de lijst. Dat laat ruimte over voor nieuwe titels, waardoor nu de arcadegame Renegade Ops, Dead Rising 2: Off the Record en Dragonball Z: Ultimate Tenkaichi in de lijst voorkomen. Vijf plekken hoger, op 90, treffen we nu I Am Alive. De langverwachte game van Ubisoft leeft voort als downloadbare titel op Xbox Live Arcade en Playstation Network.

Call of Duty: Modern Warfare 3

Een hoop titels schuiven dus op, ook in de top tien. Niet Diablo III, maar The Witcher II is nu diens hekkensluiter. Vorige maand gingen we in op de interessante strijd tussen Battlefield 3 en Modern Warfare 3. Veel is er qua rangorde niet veranderd, want we vinden de oorlogsshooter van EA nog steeds onder Modern Warfare 3. Hoewel we tamelijk enthousiast waren over de Battlefield 3-bèta, blijft het nog even afwachten of DICE opgewassen is tegen de ervaring van Infinity Ward. De Call of Duty-ontwikkelaar bewijst met de nieuwste Modern Warfare 3-trailer dat het de strijd vol vertrouwen aangaat. Wat er ook gebeurt, wij gamers hebben dit najaar weer genoeg te knallen!