Achtergrond

De Top 100 van 2018 - Deel 4: 25 t/m 11

Bijna aan de top

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het zoals elk jaar weer tijd is voor de Top 100. Gamer.nl zet de honderd meest veelbelovende games van 2018 in een lijstje en tellen af naar de nummer 1, die op oudjaar wordt bekendgemaakt. Vandaag passeren de nummers 25 tot en met 11 de revue.

25. Yakuza 6: The Song of Life

Ontwikkelaar: Sega - Sega

Platforms: PS4 | Releasedatum: 20 maart 2018

De Yakuza-franchise heeft door de jaren heen een behoorlijke fanbase opgebouwd. De games worden wel eens als spirituele opvolger van de Shenmue-reeks gezien en dat is niet zo gek: ook in Yakuza kun je losgaan in een open wereld vol met eigenaardige bezigheden. Zelfs de grootste mafioso moet zich wel eens een avondje wagen aan karaoke om te ontspannen.

In Yakuza 6 heeft hoofdpersonage Kazuma Kiryu een aantal jaren in de bak gezeten zodat hij daarna kan genieten van zijn familie. Het loopt echter toch net even anders wanneer hij er achter komt dat zijn vrouw Haruka verdwenen is en tijdens zijn tijd in de gevangenis een zoon heeft gekregen. Kiryu gaat met de baby onder zijn hoede op onderzoek naar wat er precies gebeurd is. Dat dit uiteindelijk weer lekker veel geweld, tochten door de straten van Japan en een hoop potjes Pachinko oplevert, mag voor zich spreken.

Yakuza 6

24. Anno 1800

Ontwikkelaar: Ubisoft Blue Byte - Ubisoft

Platform: pc | Releasedatum: Winter 2018

De Anno-reeks heeft zichzelf in al die jaren wel bewezen onder de simulatiefans. Blue Byte laat de toekomst voor dit nieuwe deel even voor wat het is en richt zijn pijlen op 1800, waarbij de industriële revolutie een belangrijke rol speelt. Fabrieken schieten uit de grond als kool, havens zijn van belang voor de import en export van producten en paarden met karren worden langzaam vervangen voor gemotoriseerde voertuigen. De wereld wordt steeds kleiner, wat betekent dat allerlei culturele invloeden Europa bereiken. Zo kun je door goede banden met andere landen te onderhouden de plaatselijke dierentuin van exotische dieren voorzien.

Anno 1800 komt pas in de winter van 2018 uit, maar Blue Byte gebruikt die ruime ontwikkeltijd prijzenswaardig: mensen kunnen zich inschrijven voor de ‘Anno Union’, waardoor ze regelmatig updates krijgen over het ontwikkelproces, mee kunnen beslissen over allerlei belangrijke en minder belangrijke elementen van het spel en zelfs kans maken uitgenodigd te worden op het kantoor van de Duitse ontwikkelaar om na een speelsessie feedback te geven. Dit soort praktijken kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen.

Anno 1800

23. Age of Empires: Defintive Edition

Ontwikkelaar: Esemble Studios - Microsoft

Platforms: pc | Releasedatum: Begin 2018

Age of Empires mag met recht een van de meest invloedrijke real time strategiegames ooit genoemd worden. In de game volgen spelers een primitieve samenleving door de eeuwen heen, waarbij onder andere het Bronzen en Ijzeren tijdperk bereikt wordt. De verschillende vervolgen vielen niet allemaal even goed in de smaak, maar over de klassieke status van het origineel is iedereen het eens.

Een goed moment dus om zo’n twintig jaar na de originele release met een remake van het spel te komen. De graphics zijn sterk verbeterd en in 4K speelbaar, maar ook de gameplay wordt hier en daar getweaked om het geheel iets moderner te laten aanvoelen. De definitieve editie van Age of Empires had eigenlijk al op onze pc’s moeten draaien, maar helaas is het spel uitgesteld naar begin 2018. Even geduld dus nog, dan kunnen we weer heerlijk de strateeg uithangen.

Age of Empires

22. Kingdom Hearts 3

Ontwikkelaar: Square Enix Business Division 3 - Square Enix

Platforms: PS4, Xbox One | Releasedatum: 2018

Fans van Kingdom Hearts hebben een lange adem nodig. Het spel werd in 2013 officieel aangekondigd, maar schijnt al sinds 2006 in ontwikkeling te zijn. Sindsdien is ons nog altijd geen officiële releasedatum ten gehore gekomen, al moet 2018 dan hopelijk toch echt het jaar worden dat we de werelden van Disney en Square zien kruisen op de huidige generatie consoles. De gameplaybeelden die er al zijn verwarmen in ieder geval ons hart: de fantasievolle wereld van de gamereeks komt met de kracht van de PlayStation 4 en Xbox One natuurlijk nog veel meer tot zijn recht.

De tijd heeft sinds de eerste twee Kingdom Hearts-games die op de PlayStation 2 verschenen echter niet stilgestaan, dus het is te hopen dat de gameplay genoeg op de schop wordt genomen om het spel modern aan te laten voelen, zonder dat fans van de reeks zich niet meer thuisvoelen. We kunnen echter vooral niet wachten om te zien wat voor toffe Disney-werelden we nu weer gaan bezoeken. En zou het geen goed idee zijn, nu Disney eigenaar is van LucasArts en Marvel, om daar ook iets mee te doen? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Kingdom Hearts

21. System Shock

Ontwikkelaar: Night Dive Studios - Night Dive Studios

Platforms: pc, PS4, Xbox One | Releasedatum: Tweede kwartaal 2018

Inmiddels is de populariteit van de Bioshock-reeks wel weer overgewaaid, maar de franchise ontstond natuurlijk met het in 1994 verschenen System Shock. De first person actie-rpg ontvangt een remake van Night Dive Studios, dat inmiddels de gehele System Shock-franchise in handen heeft. Ze voorzagen eerder System Shock 2 al van een nieuw jasje, dus de mannen en vrouwen van de studio weten wat ze doen.

Verwacht een indrukwekkend sci-fi avontuur gemaakt door mensen die ook aan games als Mass Effect, Bioshock en Fallout: New Vegas hebben gewerkt. Als hacker moet je het gevaarlijke Citadel Station zien te overleven terwijl een losgeslagen AI genaamd Shodan jacht op je maakt. Het ideale moment om een compleet nieuwe generatie gamers kennis te laten maken met deze klassieker.

System Shock

20. Sea of Thieves

Ontwikkelaar: Rare - Microsoft Studios

Platforms: pc, Xbox One | Releasedatum: 20 maart 2018

Al jaren worden we lekker gemaakt met vele trailers en development diaries van Rare’s aankomende nieuwe game Sea of Thieves. Na jarenlang zich vooral te hebben gefocust op de casual Kinect Sports-reeks, kunnen we eindelijk weer een ‘echte’ game van het Britse softwarehuis verwachten. Toch kan de studio het niet laten om een uniek soort product te ontwikkelen. Sea of Thieves is namelijk een online game waarin je met andere spelers een eigen piratencrew vormt.

Samenwerken is essentieel, zo verzekert Rare. Alleen al bij het besturen van een piratenschip komt communicatie om de hoek kijken: de persoon aan het stuur ziet bijvoorbeeld niet recht voor zich uit, omdat er zeilen voor hem hangen. Een speler in het kraaiennest moet dus vertellen welke richting op gestuurd moet worden. We kunnen niet wachten om op avontuur te gaan en schatten te vinden op onbewoonde eilanden, maar we zetten nog wel onze vraagtekens bij hoe lang dit concept leuk blijft. Weet Rare goede endgame-content neer te zetten?

Sea of Thieves

19. Dragon Ball FighterZ

Ontwikkelaar: Arc System Works - Bandai Namco Entertainment

Platforms: pc, PS4, Xbox One | Releasedatum: 1 februari 2018

De toenemende kwaliteit van de Dragon Ball-games en de beloofde hoge kwaliteit van deze nieuwe titel in de franchise verklaart waarom Dragon Ball FighterZ zo bizar hoog staat in de Top 100. Spelers kiezen drie personages uit het overbekende rooster van superkrachtige helden of schurken en vormen daarmee een team. Tijdens de gevechten kan er op elk moment tussen deze personages gewisseld worden. Daarbij kunnen de andere personages in een team ook helpen met assist-moves, die voor spectaculaire combo’s zorgen die zo uit de tekenfilms lijken te komen.

Wat ook helpt is dat Arc System Works achter het spel zit. Deze experts in 2D-fighters hebben al geprezen titels als Guilty Gear en BlazBlue op hun naam staan. Dat de studio nu ook Dragon Ball naar dit door vechtfans gewaardeerde niveau wil tillen, belooft veel. Met de techniek van hedendaagse hardware oogt FighterZ daarnaast meer dan ooit als die goede oude tekenfilms die we vroeger op elke zaterdagmorgen en woensdagmiddag verslonden.

DB FighterZ

18. Vampyr

Ontwikkelaar: Dontnod Entertainment - Focus Home Interactive

Platforms: pc, PS4, Xbox One | Releasedatum: Eerste of tweede kwartaal 2018

De studio achter Life is Strange werkt al geruime tijd aan deze duistere actie-rpg waar je als dokter in het Londen van 1918 besmet raakt met een virus die je in een vampier verandert. Lastig, want als dokter wil je mensen graag helpen, maar je zal tevens moeten overleven door onschuldigen aan te vallen en hun bloed te drinken. Deze tweestrijd moet het verhaal van Vampyr erg interessant maken.

De gameplay liegt er echter ook niet om, dankzij verschillende speciale krachten die je als vampier tot je beschikking hebt, maar ook de zwakheden die het oplevert. Zo kun je alleen in iemands huis wanneer je uitgenodigd wordt, geheel volgens de legende. Daarbij spreekt het bruisende Londen van het begin van de twintigste eeuw ook erg aan. Deze open wereld bestaat uit vier districten die vrij zijn te verkennen. Bovenal valt de lugubere sfeer op die je lijkt te transporteren naar Bram Stoker’s Dracula.

Vampyr

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 17 t/m 11

Dit artikel delen:

Lees meer

Twintig jaar Grand Theft Auto: Deel 1 Nieuwe vrienden in Persona 5
8

Reacties op: De Top 100 van 2018 - Deel 4: 25 t/m 11

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • FisherJB

  • 30 december 2017 11:43
  Voorspelling top 5:

  5: detroit become human
  4: far cry 5
  3: god of war
  2: marvels spider-man
  1: read dead redemption 2

  Wat denken jullie? Ben wel benieuwd!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 30 december 2017 12:51
  Hmmm 2 Titels die op mijn persoonlijke lijst veel hoger eindigen. Dragon Ball FighterZ is bij mij de hekkensluiter van m'n top vijf en Kingdom Come Deliverance staat bij mij op nummer 1

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 30 december 2017 13:32
  Twee remasters. Het is maar waar je enthousiast van wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ayho

  • 30 december 2017 13:59
  Waarom staat kingdom hearts 3 er tussen? Het is helemaal niet bekent dat het in 2018 uit komt dacht ik . We weten het niet zeker. Dan kan net zo goed last of us 2 ook er tussen zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TobiasPak

  • 30 december 2017 15:32
  @Ayho In de laatste trailer op D23 expo is 2018 als datum gegeven voor Kingdom Hearts 3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 30 december 2017 15:39
  3 mooie pc games erbij. Dank u gamer.nl :) Ben ook benieuwd hoe hoog iron harvest staat

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 30 december 2017 20:31
  Ben tot nu toe het meest benieuwd naar Vampyr en Metro Exodus. Bij Vampyr spreekt het concept en de sfeer me erg aan en van Metro zijn er al meerdere delen waar de sfeer al goed werd neergezet. Ook de boeken hiervan vind ik erg goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jeffreybond

  • 31 december 2017 04:55
  Van dit lijstje heb ik het meeste zin in Kingdom Come: Deliverance en vampyr, vooral omdat de sfeer van beide games mij erg aanspreekt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.