Achtergrond

De Top 100 van 2018 - Deel 2: 70 t/m 41

Voorzichtig enthousiast

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het zoals elk jaar weer tijd is voor de Top 100. Gamer.nl zet de honderd meest veelbelovende games van 2018 in een lijstje en tellen af naar de nummer 1, die op oudjaar wordt bekendgemaakt. Vandaag passeren de nummers 70 tot en met 41 de revue.

Lees hier nog eens de regels die we hanteren en waarom bepaalde games niet in de lijst staan.

70. Legendary Gary

Ontwikkelaar: Evan Rogers

Platforms: pc | Releasedatum: begin 2018

Het handgetekende Legendary Gary is een game over een game, waarin hoofdpersoon Gary’s echte leven langzaam samensmelt met een fantasy-rpg die hij speelt. Ook de game die jij als gamer speelt is een tactische turn-based rpg waarbij je de effecten van je beslissingen vooraf kunt bekijken. Dit moet een ‘stressloze’, maar alsmaar moeilijker wordend avontuur opleveren, aldus maker Evan Rogers, die werkte aan What Remains of Edith Finch. Legendary Gary is met zijn spartaanse animaties en ludieke uitgangspunt een vreemde eend in de bijt, maar wel eentje met de potentie om een culthit te worden.

69. The Red Strings Club

Ontwikkelaar: Deconstructeam - Devolver Digital

Platforms: pc | Releasedatum: januari 2018

De openingsscène schetst al een aardig beeld: een man die van een wolkenkrabber valt overdenkt in alle rust zijn lot, terwijl de regendruppels sneller neerdalen dan hijzelf, en achter hem de ramen een neonverlichte skyline reflecteren. The Red Strings Club is een stijlvolle ‘narratieve ervaring’ van Deconstructeam. Een cyberpunkverhaal dat qua setting wel een beetje doet denken aan de eerste Blade Runner-film. Deconstructeam had met Gods Will Be Watching een heel tof concept te pakken, maar wist daar geen goede game omheen te bouwen. Hopelijk lukt dat de studio wel met The Red Strings Club.

68. Left Alive

Ontwikkelaar: Square Enix – Square Enix

Platforms: PlayStation 4, pc | Releasedatum: 2018

Met Left Alive haalt Square Enix de Front Mission-serie weer onder het stof vandaan. Dat is, na het verschrikkelijke Front Mission Evolved uit 2010, geen reden tot juichen, ware het niet dat Left Alive de serie vanuit een nieuw perspectief wil benaderen. Althans, dat zijn de woorden van producer Shinji Hashimoto, een van de grondleggers van Kingdom Hearts. De Wanzer-mechs van Front Mission spelen nog steeds een grote rol, maar in de kern is Left Alive een survival-shooter. Met drie personages duik je een verlaten Russische stad in voor een actie-avontuur waarover verder nog niet heel veel bekend is.

67. Ace Combat 7: Skies Unknown

Ontwikkelaar: Project Aces - Bandai Namco

Platforms: PlayStation 4, Xbox One, pc | Releasedatum: 2018

Ace Combat vliegt alweer ruim 25 jaar mee en het is al ruim tien jaar geleden dat het officiële zesde deel verscheen op de Xbox 360. Na een aantal uitstapjes naar handhelds, smartphones en realistische varianten is Skies Unknown eindelijk weer een échte Ace Combat. Het recept moge bekend zijn: je stapt in een straaljager voor een reeks spectaculaire luchtgevechten, aan elkaar geregen door een verhaal vol politieke en persoonlijke intriges in een fictieve planeet die wel erg op de onze lijkt. Verwacht geen simulatie, maar arcade van de bovenste plank. En, voor het eerst, vr-ondersteuning op PlayStation 4.

66. Manifold Garden

Ontwikkelaar: William Chyr Studio

Platforms: PlayStation 4, pc | Releasedatum: 2018

Manifold Garden is een Portal-achtige game in een MC Escher-achtige wereld. Dat betekent dat je puzzels gaat oplossen in een omgeving waar zwaartekracht een relatief begrip is en architectuur niet hoeft te voldoen aan de natuurwetten die wij kennen. Wat ooit begon als een klein kunstproject is uitgegroeid tot het levenswerk van de Amerikaanse kunstenaar William Chyr. Daarin schuilt ook het gevaar voor Manifold Garden: als de game in 2018 verschijnt, heeft Chyr er zes jaar aan gewerkt en is de tijd de game misschien voorbijgesneld. Wat er ook gebeurt, Manifold Garden ziet er uit als een waar kunstwerk.

65. Extinction

Ontwikkelaar: Iron Galaxy Studios - Maximum Games

Platforms: PlayStation 4, Xbox One, pc | Releasedatum: 31 maart 2018

Het concept van Extinction is simpel: help hulpeloze mensen overleven terwijl hun wereld wordt aangevallen door monsterlijke gedrochten. Die gedrochten variëren nogal in grootte. Ben je op het ene moment klein grut aan het afslachten, even later ga je willekeurige gegenereerde ogres te lijf die zo uit Shadow of the Colossus lijken te zijn weggelopen. Ontwikkelaar Iron Galaxy ken je van Killer Instinct. Met de gameplay in de gevechten lijkt het dan ook wel goed te komen; op stijl valt er nog een en ander te verbeteren voor Extinction.

64. Street Fighter 5: Arcade Edition

Ontwikkelaar: Capcom, Dimps - Capcom

Platforms: PlayStation 4, Xbox One, pc | Releasedatum: 16 januari 2018

Goed, Street Fighter 5 had niet dezelfde impact als zijn voorganger, maar is sinds zijn release twee jaar geleden langzaam uitgegroeid tot de nieuwe koning in het land der fighters. Om het spel wat meer vlees op de botten te geven komt Capcom met de Arcade Edition, met daarin een Arcade-modus, Battle-modus, nieuwe V-Trigger-acties en alle personages die de afgelopen twee jaar via downloadbare content werden geïntroduceerd. Voor wie nog zat te wachten met de aanschaf van Street Fighter 5 omdat de game te weinig waar voor zijn geld bood, wordt dit waarschijnlijk het juiste moment om in te stappen.

63. Dreams

Ontwikkelaar: Media Molecule - Sony Interactive Entertainment

Platforms: PlayStation 4 | Releasedatum: 2018

Dreams gaat verder waar LittleBigPlanet en Tearaway ophielden. De nieuwe game van Media Molecule geeft spelers de volledige vrijheid om met een creatieve engine zelf verhalen in elkaar te zetten. Daarbij is niets te gek. Sprookjes, nachtmerries, fantasie of juist realisme; met de gereedschappen die Dreams je voorschotelt is praktisch alles mogelijk. Denken we, althans. Het is lang stil geweest rond Dreams, maar hoewel een recente trailer nieuw licht scheen op de game, blijven de details nog even in duisternis gehuld. Gamers met de creativiteit van een baksteen hoeven in ieder geval niet te vrezen: de game wordt geleverd met verhalende ‘levels’. Daarnaast kun je verdwalen in de dromen die andere spelers hebben gebouwd.

62. The Bard's Tale 4

Ontwikkelaar: InXile Entertainment – InXile Entertainment

Platforms: pc | Releasedatum: 2018

Om te zeggen dat we al even zitten te wachten op de vierde The Bard’s Tale is een understatement. De game behaalde zijn Kickstarter-doel tweeënhalf jaar geleden, terwijl het derde deel dertig jaar geleden verscheen. Zo’n comeback kan zomaar heel slecht uitpakken, maar de eerste tekenen zijn goed. The Bard’s Tale 4 wordt een niet-lineaire first-person turn-based dungeon-crawler met prachtige graphics, die ook nog durft te tornen aan een paar conventies die de serie zelf ooit heeft geïntroduceerd. Niet onbelangrijk: Brian Fargo, die de laatste jaren toch vooral druk met de Wasteland-games was, werkt aan The Bard’s Tale 4.

61. Metal Gear Survive

Ontwikkelaar: Konami – Konami

Platforms: PlayStation 4, Xbox One, pc | Releasedatum: 2018

Traditiegetrouw zou een Metal Gear-titel top 10-materiaal zijn voor deze lijst, maar met Survive liggen de zaken anders. Hideo Kojima vertrok na een langslepende soap bij Konami, waarbij laatstgenoemde de rechten van de serie behield. Dus kan het bedrijf Kojima-loos los met de naam. Het resultaat is een coöp-survivalgame in het Metal Gear-universum. De Mother Base van Ground Zeroes is opgezogen en uitgespuugd in een alternatieve realiteit waar zombies de dienst uitmaken. Jouw doel is om een uitweg te vinden en terug te keren naar de realiteit. Dat kan cool worden, maar het wordt een opgave om de woorden ‘Metal Gear’ op het doosje weg te denken.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 60 t/m 51
 3. De nummers 50 t/m 41

Dit artikel delen:

Lees meer

Wookiee Leaks: A Star Wars News Update - De hoogtepunten van het seizoen! Nier: Automata is als een Kinder Surprise
9

Reacties op: De Top 100 van 2018 - Deel 2: 70 t/m 41

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • coolharry

  • 28 december 2017 16:44
  Klopt het dat ik nummer 54 t/m 41 niet kan zien ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Eurootje

  • 28 december 2017 16:56
  @coolharry Daar had ik ook al last van :) Staat dat het om 11:00 uur is geschreven, maar was een error 404 de hele middag. Gok zo dat iemand iets vergeten is op te slaan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 28 december 2017 17:06
  @coolharry

  Er is inderdaad iets fout gegaan, maar intussen moet het allemaal kloppen. Excuses!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gekke Dirkie

  • 28 december 2017 18:45
  "De Top 100 van 2017"

  Euhhh?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 28 december 2017 20:16
  @Gekke Dirkie

  Juist, *nu* moet het kloppen. Thanks voor het melden!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 28 december 2017 22:55
  Eindelijk de top 100. Vrijwel de gehele dag een error.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 28 december 2017 22:57
  @rohirrimdwarf

  Excuses voor de vertraging, er was iets fout gegaan bij het klaarzetten van het artikel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 29 december 2017 00:31
  @Swieb Geen probleem. Volgende dag nieuwe kansen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fpsbig

  • 29 december 2017 00:40
  Ik ben danzkij jullie top 100 voor het eerst op de hoogte gebracht van de pracht die hong kong massacre heet damn wat heb daar zin in als ik dat zo zie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.