Achtergrond
Top 100

De Top 100 van 2016 - Aflevering 4: 25 t/m 11

Ervaar de hype

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

De laatste vijf dagen van het jaar kijken we zoals elk jaar vooruit: van welke games die in 2016 verschijnen verwachten we het meest? Onze verwachtingen worden elke dag in tekst en video uit de doeken gedaan. Op oudejaarsdag krijg je de tien meest veelbelovende games van 2016 te zien. Nog maar 15 games tot de befaamde top 10! De nummers 25 tot en met 11 zijn zeker de moeite waard om in de gaten te houden, want hier zitten potentiële nieuwe toppers tussen.

25. Ratchet & Clank
Ontwikkelaar: Insomniac Games | Releasedatum: Lente 2016
Platform(s): PS4

De nieuwe Ratchet & Clank is geen reboot of remake, maar een herinterpretatie, aldus ontwikkelaar Insomniac Games. Het verhaal in deze herinterpretatie is grotendeels hetzelfde als in het origineel, maar het spel leent gameplay-elementen uit andere delen van de serie. Zoals we gewend zijn van Insomniac bevat de nieuwste telg over-de-top wapens en gadgets, vreemde vijanden en exotische levels.

Het is alweer drie jaar geleden dat Ratchet en zijn sidekick Clank voor het laatst het grote tv-scherm opvulden. Tevens is het voor het eerst dat Ratchet & Clank op PlayStation 4 verschijnt. We zijn erg benieuwd hoe de extra paardenkrachten de serie beïnvloeden. Bovendien kunnen we niet wachten om wapens als de Pixelizer in onze knuisten te houden. Maar we hebben vooral de hybride 3D-platformer/third person shooter die zichzelf niet al te serieus neemt gemist.

24. Hitman
Ontwikkelaar: IO Interactive | Releasedatum: 11 maart 2016
Platform(s): pc, PS4, XOne

Na het alom geprezen Hitman: Blood Money volgde het meer lineaire Hitman: Absolution. IO Interactive lijkt de kritiek op het meest recente deel in de serie ter harte te hebben genomen: de nieuwe Hitman moet spelers meer vrijheid geven. Volgens de ontwikkelaar worden de maps in Hitman zes tot zeven keer zo groot als de grootste maps in Absolution en zijn er tot driehonderd computergestuurde personages tegelijk aanwezig in de levels.

Hoewel je in de Hitman-serie vrijwel altijd de mogelijkheid had om je doelwit simpelweg van een afstand neer te knallen met een sniper of hem de hersens in te slaan met een machete, zorgden doorgewinterde spelers dat de moorden op ongelukken leken. Kennis van de maps en het gedrag van npc’s speelden hier een grote rol in. Hopelijk biedt de nieuwe Hitman genoeg opties en vrijheid om creatief moorden weer terug te brengen. We vragen ons wel af of de distributiemanier lekker gaat werken. Wanneer de game uitkomt zijn er drie grote gebieden beschikbaar en na release komen er nog eens drie grote gebieden uit.

23. Detroit: Become Human
Ontwikkelaar: Quantic Dream | Releasedatum: 2016
Platform(s): PS4

Detroit: Become Human borduurt voort op tech demo ‘Kara’, die in 2012 op de PS3 verscheen. De hoofdpersoon is android Kara, die zelfbewust is geworden en ontsnapt uit de fabriek waar ze gemaakt is. Net als verscheidene sci-fi-verhalen als Do Androids Dream of Electric Sheep en verfilming Blade Runner stelt Detroit de vraag wat menselijkheid is, en of androids ook als mensen beschouwd kunnen worden.

Hoewel de games van David Cage (Heavy Rain, Beyond: Two Souls) hun critici hebben, heeft de Fransman met zijn eigen stijl een behoorlijke schare fans opgebouwd. Daarbij heeft hij in elk geval een interessante insteek voor het verhaal te pakken. In een wereld waar androids als werktuigen worden beschouwd, is Kara in het Amerikaanse Detroit op zoek naar haar plek in deze wereld. Een boeiend verhaal en de ongewone setting geven Cages nieuwe game alvast een streepje voor.

22. Doom
Ontwikkelaar: id Software | Releasedatum: Lente 2016
Platform(s): pc, PS4, XOne

Na meer dan tien jaar is Doom terug van weggeweest. De nieuwe Doom is een reboot die terug moet gaan naar de helse roots van de serie. Minder horrorelementen vergeleken met Doom 3 dus. In plaats daarvan legt het spel de nadruk op snel bewegen, is er geen coversysteem en wordt een agressieve in plaats van een defensieve speelstijl beloond.

Doom moet volgens id Software een eigen gezicht krijgen, maar tegelijkertijd trouw blijven aan de elementen die de franchise zo populair maakten. Afgaande op de gameplay moet dat lukken: de snelheid, demonen en wapens uit de oude Doom-games zijn terug. In combinatie met nieuwe elementen als takedowns en dubbelspringen ziet het ernaar uit dat Doom een waardige reboot van één van de pioniers van het genre wordt.

21. Scalebound
Ontwikkelaar: PlatinumGames | Releasedatum: Q4 2016
Platform(s): XOne

De dubbele woordspeling in de titel van actie-rpg Scalebound is bewonderenswaardig, maar heeft ook nog eens betrekking op het spel zelf. Hoofdpersoon Drew is maar nietig vergeleken met zijn huisdier, de draak Thuban. Nog belangrijker: naast zijn geschubde kompaan heeft Drew zelf ook een arm met schubben. De connectie tussen de twee personages staat centraal in Scalebound: mocht Thuban zijn laatste (vurige) adem uitblazen, dan legt Drew ook het loodje. Aangezien de draak door de computer bestuurd wordt maar ook commando’s van Drew uitvoert, is het zaak om Thuban strategisch in te zetten.

De actie-rpg is een nieuw genre voor PlatinumGames. De ontwikkelaar staat bekend om zijn magnifieke actiegameplay in games als Bayonetta en Metal Gear Rising: Revengeance. Scalebound draait echter minder om actie en meer om het rpg-aspect. Drew kan zowel mêlee- als afstandswapens oppakken. Met zijn drakenarm kan hij een energiepuls afschieten en Thuban helen. Toch zien we een Platinum-stempel terug in het gevechtssysteem: combo’s leveren meer ervaringspunten op. Een actie-rpg met een drakonische twist en een Platinum-sausje klinkt in elk geval als een geslaagde combinatie.

20. The Witness
Ontwikkelaar: Thekla, Inc. | Releasedatum: 26 januari 2016
Platform(s): pc, PS4, iOS

Acht jaar heeft Jonathan Blow aan The Witness gewerkt. Na de release van Braid in 2008 startte Blow een nieuwe indie-studio en stortte zich compleet op de ambitieuze puzzelgame. The Witness is geïnspireerd door de Myst-reeks, maar dan met iets meer puzzels: zo’n 650 om precies te zijn. Volgens Blow duurt het gemiddeld honderd uur voor The Witness is uitgespeeld. Overigens hoef je daarvoor niet alle puzzels op te lossen.

Het spel houdt je hand niet vast. In plaats daarvan zul je de logica van de puzzels zelf moeten ontdekken. Ook staan de puzzels vaak in verbinding met elkaar en met de wereld: je moet goed op je omgeving letten om pittige opgaven te volbrengen. Het loont dus om details van de open wereld goed in je op te nemen. Deze wereld is een lust voor het oog met zijn frisgroene bossen, verlaten ruïnes en rotsachtige kusten. Het maakt dat zowel de open wereld als de breinbrekers prima redenen zijn om uit te kijken naar The Witness.

19. Nier: Automata
Ontwikkelaar: PlatinumGames | Releasedatum: 2016
Platform(s): PS4

Een Nier-vervolg dat trouw blijft aan het origineel maar de gameplay verbetert: dat is het beoogde doel voor Nier: Automata. Om dat te bereiken is PlatinumGames als ontwikkelaar aangesteld. Nier: Automata is geen direct vervolg, maar speelt zich af in de toekomst waar de wereld wordt bedreigd door een buitenaardse invasie. De mensheid is intussen naar de maan gevlucht en stuurt een android-leger om de aliens uit te roeien. Vrouwelijke android YoRHa 2B fungeert als protagonist.

De ontwikkelaars hebben de feedback op het origineel in acht genomen. Nier: Automata moet op het gebied van graphics, gameplay en design een stuk beter worden dan zijn voorganger, terwijl de kwaliteiten van het verhaal bewaard blijven. Het resultaat wordt een soort fusie van de duistere Nier-sfeer en de vloeiende actie-gameplay waar PlatinumGames bekend om staat. Of Automata culthit Nier weet te overtreffen, moet volgend jaar blijken, maar de voortekenen zijn positief.

18. Wild
Ontwikkelaar: Wild Sheep Studio | Releasedatum: 2016
Platform(s): PS4

Wild belooft een frisse kijk op het leven van een sjamaan. Je kunt bezit nemen van elk dier in de wereld. Uilen zijn bijvoorbeeld ideaal om de omgeving te verkennen, terwijl grotere dieren als beren je kunnen bijstaan in gevechten met andere stammen. Daarnaast wil maker Michel Ancel (Rayman, Beyond Good & Evil) een heus ecosysteem bouwen met seizoenen en weerpatronen. Dit alles komt samen in een willekeurig gegenereerde wereld ter grootte van Europa.

We zagen in bijvoorbeeld Dishonored al welke fascinerende scenario’s het besturen van dieren kan veroorzaken. In Wild is dit echter veel minder een gimmick en veel meer één van de belangrijkste gameplay-elementen: elk diersoort heeft zijn eigen kenmerken en vaardigheden. Je zult het dierenrijk dus slim in moeten zetten om verder te geraken. De setting van Wild is ook noemenswaardig: een tijdperk waar oerrituelen, geesten en goden prominent aanwezig zijn in de het dagelijks leven van de mens. Wij kunnen in elk geval niet wachten om de tijdmachine naar de steentijd te nemen om op beren te rijden en als arend op de wind te zweven.

Bron: null

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Nummers 17 t/m 11

Dit artikel delen:

Lees meer

Video: De Top 100 van 2016 - Aflevering 4: 25 t/m 11 Xcom-modders maken eigen studio en game
15

Reacties op: De Top 100 van 2016 - Aflevering 4: 25 t/m 11

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  AtariMario

  • 30 december 2015 11:45
  Yes… Cuphead. Niet voor niets al de Xbox aangeschaft. :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrhotshot85

  • 30 december 2015 11:54
  Persona 5, Mafia 3 en Final Fantasy 15… uit dit lijstje de 3 games die een hele grote kans hebben om aan mijn collectie toegevoegd te worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 30 december 2015 12:08
  Wat mij betreft toont deze vierde video van de Top 100 van 2016 ook als geen ander hoe divers het medium games is geworden. Werkelijk allerlei soorten games voor allerlei type gamers!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 30 december 2015 12:45
  @MichelMusters

  Ben het hier 100% mee eens

  Niet alle type games bevallen mij en ook niet alle gfx stijlen bevallen mij. Maar lelijk zijn ze geen van allen. En het is idd erg divers en dat is voor alle gamers een goed iets

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 30 december 2015 12:41
  Veel van die games zullen maar door weinig mensen gespeeld worden , je kunt wel diverse games maken maar het meeste ziet er niet uit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 30 december 2015 12:53
  Ben eigenlijk alleen benieuwd naar Detroit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ivo001

  • 30 december 2015 12:53
  Deze aflevering niet zo veel wat mijn interesse wekt. Vind het jammer dat ik Scalebound niet kan gaan spelen ga er niet speciaal een xbox voor aanschaffen.

  Kijk wel uit naar The Witness, en die komt blijkbaar binnen een maand uit!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 30 december 2015 13:22
  Deze 6 sowieso, games als de nieuwe AC en hopelijk de nieuwe Mass Effect zullen niet in de top 100 voorkomen maar die komen er sowieso ook bij, wordt weer een goed game jaar,

  Hitman
  Scalebound
  Wild
  Quantum Break
  Mafia 3
  Rime

  Detroit: Become Human (haal deze zodra die voor een leuk prijsje te krijgen is of 2e hands, de games van Quantic Dream heb ik tot op heden goed van genoten).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 30 december 2015 13:47
  Niet echt een denderend vooruitzicht voor mij. Misschien dat Quantum break later mijn nieuwsgierigheid verdiend. Maar vooralsnog zit er niks tussen in dit rondje.
  Kan in ieder geval niet wachten tot morgen!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 30 december 2015 14:13
  Hoe hoger we komen, hoe minder games die voor mij interessant zijn.

  ADR1FT
  Rime
  The Witness

  Cuphead ziet er prachtig uit, maar ik heb zo mijn twijfels over de gameplay. Wild lijkt me ook wel vet, maar de kans dat ik dit jaar een ps4 koop ik 3,45%.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 30 december 2015 14:26
  Detroit: Become Human zal ik wel aanschaffen. Final Fantasy twijfel ik nog over. Wat betreft Mafia III houd ik nog een slag om de arm. Ik wil eerst meer te weten komen over de sfeer. Wil het liefste weer terug naar de sfeer van Mafia I.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 30 december 2015 15:15
  Doom, Scalebound, Cuphead, Quantum Break en Mafia 3 lijken me allemaal ccol.
  Doom om de nostalgie en het ziet er weer oudertwets wreed uit. Cuphead ziet er gewoon maf uit. En Quantum Break vanwege het concept.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 30 december 2015 16:20
  Mafia 3 en Ratchet & clank schaf ik zeker aan. Van wild en Detroit wil ik eerst wat meer zien en weten, maar ogen interessant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 31 december 2015 10:22
  Wow, wist niet dat er zoveel ps4 exclusives waren eigenlijk :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Laurensje

  • 2 januari 2016 19:57
  Ik kijk persoonlijk enorm naar Detroit: Become Human uit. Maar dat komt ook omdat ik al jaren verliefd ben op Kara

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.