We spreken met Mammasims, Pyronium3 en Starrats in deze feature. We zullen deze drie Simsliefhebbers eerst even aan jullie voorstellen. Ten eerste Mammasims. Deze vrouw is helemaal Sims-gek. Het zit namelijk zo: Mammasims speelt niet alleen The Sims 2 fanantiek, maar ze is ook een actief lid op het forum van TheSims2.nl Toen ik het forum bekeek en bij de zoekfunctie 'Mammasims' intikte, wist het aantal zoekresultaten me genoeg te vertellen: maar liefst 4277 resultaten werden op het forum gevonden. Dat zegt genoeg over de De Sims-liefde die mevrouw heeft. Waar zij vooral bekend om staat op het forum, is dat ze een dagboek bijhoudt waarin zij bijna dagelijks de voortgang van haar gezinnetje in De Sims 2 post.

Dan Pyronium3. Deze Simmer is bekend binnen de Sims community met de prachtige films die hij maakt met de game. Pyronium3 heeft afgelopen zomer de internationale scouting competitie gewonnen en is als één van de vier Europeanen afgereisd naar San Francisco om een spot te maken voor de De Sims 2: Huisdieren-campagne. Geen kattenpis dus.

Ten slotte spraken we met Starrats. Deze Simsfreak probeert allerlei gekke dingen met het spel uit, om zo steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Ook spendeert Starrats veel tijd aan het maken van nieuwe objecten in De Sims 2. Een creatieve Simmer dus.

Zo, dat was een korte introductie van drie bekende Simmers. Wij voelden hun aan de tand over onder andere de nieuwste uitbreidingsset: De Sims 2: Huisdieren en De Sims in het algemeen. Read on!

De Sims kwam enkele jaren geleden, om precies te zijn begin 2002, op de markt. Inmiddels zijn er heel wat add-ons verschenen en timmeren Maxis en EA nog aan de weg met deel twee uit de franchise. Al met al is The Sims een gigantisch succes. De eerste vraag aan jullie: op wat voor manier hebben jullie kennis gemaakt met The Sims en vanaf welke moment dachten jullie echt: 'dit ga ik nog lang spelen'?

Mammasims: Mijn schoonzus had over De Sims gehoord en overwoog de aanschaf van de game. Mijn man kon het bestellen via een collega en ik werd toch wel nieuwsgierig omdat zij zo verlangde naar het spelen van de game. Ik heb mijn man er toen ook eentje voor ons mee laten nemen. Ik was helemaal weg van de game en heb het spel lang en veel gespeeld. Op een dag was ik er echter helemaal op uitgekeken. Maar toen kwam in september 2004 De Sims 2 uit en heb regelrecht overwogen de game te halen. De grootste verrassing was de verbetering die EA had doorgevoerd op grafisch gebied. De vele opties die er bij gekomen waren vergeleken met de eerst Sims waren echt super tof. Ook zag ik dat er een site van De Sims was. Daar zag ik dat je een dagboek kon maken met foto's van je Sims. Ik ben dat gaan doen en daardoor werd het spel nog leuker. Vanaf toen wist ik dat ik nog heel lang zou blijven Simmen!

Pyronium3: Nou, dat was heel lang geleden! Dit was allemaal in de tijd dat De Sims net uitkwam. Ik had er al het één en ander erover gelezen en het leek mij wel een leuk spel. Ik speelde enkel de game en was geen lid van communities of iets dergelijks. Ik kocht de ene na de andere uitbreiding, tot op de dag dat ik erop uitgekeken was. Maar toen kwam het échte vervolg uit. Weer hetzelfde verhaal, spelen, spelen en nog eens spelen. Maar na een tijdje stopte ik ook met The Sims 2.

Echter, na een jaar begon ik weer te spelen en ontdekte de communities. Ik zag wat spelers wel niet allemaal met dit spel maakten: prachtige huizen, boeiende verhalen, mooie kleren, enzovoorts. Dit inspireerde mij om ook dingen met het spel te gaan creëren. Het begon allemaal met een Sims-verhaal dat ik op de Amerikaanse community website plaatste. Ik vond dit best wel leuk, maar ik meende meer uit het spel te kunnen halen en ging meerdere sites opzoeken. Ik begon huizen te bouwen, het werd zelfs een passie van me. Vanaf dat moment realiseerde ik me dat ik de Sims nog heel lang ging spelen.

Starrats: Mijn broer had De Sims geleend van een klasgenoot en omdat de enige computer, die wij toen hadden, in zijn kamer stond, zat ik vaak te kijken naar zijn kunsten. Soms mocht ik ook spelen. Later kocht hij een nieuwe computer en kregen mijn moeder en ik zijn computer. Hij had tegen die tijd De Sims, De Sims: Het Rijke Leven, De Sims: Party en De Sims: Hot Date gekocht, maar deed er niks mee omdat 'ie het saai vond. Dus leende ik die games altijd en kocht zelf de rest van de uitbreidingen. Later kwam De Sims 2 uit en daar ben ik uiteindelijk verslaafd aan geraakt. Die game was echt nog veel leuker en daarna ben ik tot dusver nooit gestopt met spelen.Als jullie een vriend of vriendin over willen halen om De Sims te spelen, moet je natuurlijk met argumenten op de proppen komen waarom die game leuk is. Wanneer je aan iemand uit moet leggen wat er zo leuk is aan The Sims, hoe zouden jullie dat dan doen?

Mammasims: Het is geweldig leuk om je eigen personages te creëren en daarmee te gaan spelen in een zelf gemaakt huis. Het is ook leuk om te zien hoe elke Sim een eigen karakter lijkt te hebben en ze van te alles laten beleven. Daarnaast zijn de ontwikkelingen ook erg leuk. Een vrouw kan zwanger worden en bevalt van een baby, die later doorgroeit tot een peuter. En zo kun je de hele levensloop van je Sims meemaken. Je kunt er je eigen fantasie en creativiteit in kwijt en zo kan ik nog heel lang doorgaan!

Pyronium3: Het leuke aan de Sims zijn de eindeloze mogelijkheden. Ten eerste heb je de kans om als een God over een hele buurt te heersen. Jij bepaalt de levens van alle Sims die in jouw buurt zitten, je kunt ze maken of breken. Maar voor mij is het allerleukste aan De Sims de mogelijkheid om alles te creëren wat je maar wilt. Je kunt alles maken wat er in je hoofd opkomt, van simpele huisjes tot enorme kastelen. Van de boerse tuinbroek, tot de meest modieuze kleding. Van simpele gameplay filmpjes tot echte blockbusters, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Starrats: Dat lukt mij eigenlijk nooit. Zodra ik zeg dat het gaat over mensjes die ouder worden en kinderen krijgen, zeggen ze al dat het saai is en luisteren ze niet meer. Dus eigenlijk kom ik nooit zover. Maar zelf vind ik het erg leuk dat je zoveel verschillende dingen kan doen, al hebben Mammasims en Pyronium3 dat al erg goed uitgelegd.

Zoals jullie zeggen zijn communities een echte meerwaarde van de game. Alle De Sims spelers van Nederland komen dus samen op DeSims.nl. Maar is dit ook de website die jullie het meest bezoeken om op de hoogte te blijven van de ins en outs of zijn er ook nog andere hoog aangeschreven fansites?

Mammasims: Ik kom elke dag op De Sims 2-site, met nog steeds heel veel plezier. Ook bezoek ik wel andere sites maar alleen om leuke spullen, kleding en kapsels voor mijn Sims te downloaden. Zelf heb ik een site gemaakt om andere Simsverslaafden verder te helpen als zij problemen hebben met de game. Als ze ergens niet uitkomen of dingen niet voor elkaar krijgen, help ik ze daar graag mee. Daarnaast staan er veel tips en trucjes op.

Pyronium3: Dit is inderdaad een heel informatieve website maar, in mijn geval, bezoek ik vaker Engelse websites. Dit komt vooral omdat ik mijn entree binnen de community gevonden heb via de Amerikaanse Sims site. De volgende sites bezoek ik tevens regelmatig TheSims2.com, SnootySims.com, ModtheSims2.com, Sims2Communit.com, Sims99.com en SterlingSims2.com. Starrats: Ik kom elke dag wel een paar keer op DeSims.nl. Daarnaast kom ik ook vaak op de Amerikaanse Sims-site, want daar komen mensen van over de hele wereld die het spel spelen. Net als Pyronium3 bezoek ook ik SmootySims.com Zo, er zijn dus erg veel Simssites waar iedereen zijn verhalen en creaties delen. Hoe wordt er in de community gereageerd op alle uitbreidingen voor The Sims en The Sims 2? Welke van allemaal is favoriet?

Mammasims: Ik vind het altijd wel lachen dat er zoveel mensen zijn die al willen weten wat de volgende uitbreiding zal zijn, nog voordat de recentste uitgekomen is! Ik denk dat Pets (Huisdieren) wel het leukst gevonden zal worden door menig Simmer. Al vanaf het begin hebben we ‘gezeurd’ om dieren bij De Sims en nu wordt dit werkelijkheid. Nu ‘ie uit is, heb ik ‘m meteen aangeschaft en ik moet zeggen: hij is echt héél leuk! Ik weet zeker dat vrijwel iedereen op de site het met mij eens is dat dit de beste uitbreiding tot nu toe is.

Pyronium3: Meestal is dit een chaos! Zodra er een gerucht is van een nieuwe uitbreiding ontstaan er honderden discussies hierover, de één gelooft het en de ander juist helemaal niet. Dit is typisch aan de Sims community: er zijn zoveel mensen met verschillende meningen en overtuigingen, wat het zeker interessant houdt. Zodra een uitbreiding bekend is, ontstaan er nog meer discussies. Wordt het leuk? Wordt het juist niet leuk? Wat zou jij in de uitbreiding willen? Wat zou jij er niet in willen? Et cetera. Ikzelf vind Gaan het Maken tot dusver de leukste.

Starrats: Dat is heel verschillend. De één vindt dieren verzorgen en fokken leuk en de ander vindt het leuk als de Sims uitgaan en leuke dingen doen. Er is eigenlijk altijd wel iemand die het heel leuk vindt en iemand die het minder leuk vindt. Maar ja, de community is ook zo groot: de ene bezoeker is 12 en de ander 45. Ik vind dat met al die uitbreidingen er wel wat is voor iedereen. Je bent toch niet verplicht om ze allemaal te kopen.

Het is duidelijk dat we hier praten met extreem grote Simsfans. Spelen jullie ook nog andere games dan The Sims? Zo ja, welke?

Mammasims: Toen we alleen nog maar De Sims één hadden, speelde ik ook nog wel andere spelletjes op de PC. Het liefste Tomb Raider. Dat vond ik een geweldig spel. Maar sinds ik De Sims 2 heb, ben ik gestopt met het spelen van andere games.

Pyronium3: Jazeker, ik ben een groot fan van RPG games. Oblivion vind ik bijvoorbeeld helemaal te gek. World of Warcraft, van Blizzard, is ook een topper. Daarnaast vind ik spellen als Sim City en Age of Empires erg leuk.

Starrats: Ik heb ooit nog eens Zoo Tycoon gespeeld, maar nu zit ik enkel aan De Sims 2.Oké, dat was dat. Andere vraag: wanneer ik nieuw ben in de wereld van The Sims, hoe kan ik dan het beste kennismaken met de community?

Mammasims: Als je net met De Sims spelen begint dan zul je best veel vragen hebben. Op de Sims-site kun je daar gelukkig van alles over vinden. Elke uitbreiding heeft een eigen forum waar je vragen kunt stellen over de betreffende add-on. Ook wordt er over elke nieuwe aflevering een verhaal getikt, wat er zoal nieuw is in de game. Natuurlijk is het slim om een paar dagboeken te lezen zodat je een beetje een indruk krijgt van wat je allemaal met De Sims kunt doen, om zodoende het uiterste eruit te halen!

Pyronium3: Je kunt twee keuzes maken. Als je het rustig aan wilt doen, en vooral vragen wilt stellen, beantwoorden, leuke verhalen lezen, met andere Sims fans praten, et cetera, dan raad ik je aan om te beginnen bij De Sims2.nl. Maar als je creaties wilt delen zoals huizen, films en kleding, dan raad ik je aan om dat te doen via TheSim2.com. Hier is nou eenmaal de Exchange (de uitwisselingsservice van De Sims -redactie) en je geeft gewoon de grootste blootstelling aan je creaties.

Starrats: Het beste is gewoon om je aan te melden op DeSims.nl en daar het forum eens te bekijken. Daar staat erg veel op en je kunt er ook andere sites vinden. Je kunt meningen horen van verschillende mensen over De Sims en De Sims 2, en je kunt vragen stellen als je een probleem hebt. Het is ook erg leuk om te kijken naar de Dagboeken van andere mensen. Er zitten erg leuke verhalen bij!

Er zijn zo te zien genoeg sites waar nieuwe Simgamers zich in kunnen verdiepen. Weer even iets persoonlijks in jullie ‘Sims-verleden’: wat is de mooiste Sims-gebeurtenis die je in je speeltijd hebt meegemaakt, welk verhaal zal je altijd bijblijven?

Mammasims: De mooiste gebeurtenis vond ik toen het eerste kindje geboren werd bij mijn Sims 2 familie. Zo emotioneel was dat om te zien. De gebeurtenis die ik tevens nooit zal vergeten, was toen mijn eerste Simmetje dood ging. Ik wist helemaal niet hoe dat zou gaan en dat het al zover was, wist ik ook niet. Ik had twee Sims gemaakt, daar een gezinnetje mee gesticht en op een dag kromp de moeder uit het gezin in elkaar. Vervolgens stond Magere Hein er met zijn zeis! Ik schrok zo erg, dat ik zelfs een gil gaf. Ik wilde het spel afsluiten zonder op te slaan. Maar als Hein gearriveerd is, kun je de game niet afsluiten. Ik heb toen, zonder er bij na te denken, de stekker van de PC eruit getrokken.

Hoe dan ook: ik was er nog niet aan toe om zomaar mijn Saartje te laten sterven. Ik wist dat het zou gaan gebeuren, maar was er op het moment niet op voorbereid. Misschien dat het stom klinkt, maar op het moment dat ze dood ging, heb ik zitten huilen alsof ik naar een dramafilm zat te kijken. Ik word echt helemaal opgezogen door de game!

Pyronium3: De leukste momenten uit mijn Sims-verleden waren voor mij het zien van het opgroeien van de kinderen uit mijn familie, een top baan bereiken, mijn huis uitbreiden tot een prachtige villa, al die kleine momenten geven je het idee dat je Sims ook echt leven en dat je goed bezig bent. Maar wat mij altijd bij zal blijven, zijn de momenten die ik meegemaakt heb in de community. Je maakt een huis, dat vervolgens zo populair wordt dat 30.000 mensen het bekijken en dat je honderden reacties erop krijgt. Natuurlijk fantastisch! Ook maakte ik een film, die een award won en waar vervolgens vele mensen vol verwondering perplex van stonden. Deze momenten zijn voor mij het allermooist. Je maakt iets met dit spel en het wordt geliefd. Het gevoel wat je dan krijgt is gewoon onbeschrijfbaar.

Starrats: Dat is moeilijk. Ik heb al zoveel meegemaakt met mijn Sims. Maar de eerste keer dat één van mijn mannelijke Sims een alien baby kreeg, vond ik wel erg bijzonder. Er kwam zo’n leuk en lief filmpje tijdens de geboorte. En ik had toen ook mijn eerste bug. Het kind en de vader werden even samen gesmolten omdat de vader het kind dat toen nog een peuter was niet op de grond kon zetten, zodat ze kon opgroeien naar kind. Het was een erg grappig gezicht.

Jullie Simmen natuurlijk erg veel. Maar nu zijn wij wel erg benieuwd hoeveel uur per dag of per week jullie gemiddeld aan The Sims en alles wat er omheen gebeurt besteden?

Mammasims: Ik ben erg veel met De Sims bezig. Natuurlijk speel ik de game. Maar ook maak ik foto's en schrijf ik dagboeken op het forum. Ook lees en schrijf ik erg veel op het forum van De Sims 2 site. Daarnaast heb ik mijn eigen site, zoals eerder aangehaald. Daar mail ik met bezoekers over de game. Het aantal uren is moeilijk aan te geven, maar het moge duidelijk zijn dat ik erg veel bezig ben met het spel en dingen daaromheen.

Pyronium3: Ik bezoek in ieder geval elke dag een paar sites om op de hoogte te blijven van wat er allemaal gebeurt in de community. Je maakt zoveel vrienden en die spreek je vervolgens elke dag. Ik ben gemiddeld per Sims film meer dan 50 uur bezig. Dit verspreid ik in het algemeen over een maand. Het filmen zelf neemt veel tijd in beslag, de sets maken, personages, script, alles. Erg veel uren dus.

Starrats: Bijna elk vrij uurtje. Of het nou spelen, downloaden, mijn site updaten, of surfen op het internet is. Het is Sims, Sims en nog eens Sims.

We hebben al veel Sims-games voorbij zien komen, maar als er ooit een De Sims 3 komt, wat moet er dan vast en zeker inblijven en wat voor nieuwe eigenschappen zouden jullie willen zien?

Mammasims: Dieren moeten er wat mij betreft echt inblijven. Ik zou het echter wel leuk vinden als de Sims meer opties zouden hebben met kinderen. Ik bedoel dat ze bijvoorbeeld een baby of peuter op schoot kunnen nemen als ze op de bank zitten. Of dat je als Sim zittend de fles kan geven, want dat kan alleen maar staand. Iets meer interactie met de ouders en kinderen dus.

Pyronium3: Wat mij nou eens leuk lijkt, is dat alles wat we nu in De Sims 2 hebben, inclusief uitbreidingen, dat allemaal ook in De Sims 3 komt. Op deze manier hoeven we niet nog eens een uitbreiding te krijgen die we ook al bij de vorige Sims hadden. Wat ik ook graag zou willen zien, is nog meer sociale mogelijkheden. De Sims hebben nu al vele sociale interacties en mogelijkheden, maar er ontbreken toch enkele dingen. Je kunt je Sim een bepaalde persoonlijkheid geven, maar eigenlijk onderscheidt die Sim zich nauwelijks van Sims met een andere persoonlijkheid. Dit zou ik graag anders zien. Ook hoop ik op betere graphics.

Starrats: Het ouder worden en het overdragen van de genen vind ik erg leuk, dus dat moet er zeker in blijven. En de aliens, zombies, vampieren, robots en weerwolven moet er ook zeker in blijven. Als nieuwe eigenschappen zou het leuk zijn als je met de Simkinderen mee zou kunnen naar school. En dat het cijfer dat ze krijgen zo bepaald zou worden in de plaats van huiswerk.

Mammasims, Pyronium3 en Starrats: hartelijk bedankt voor het beantwoorden van de door ons voorgelegde vragen! Houd Gamer.nl deze week in de gaten, want ook wij zullen onze mening over de game geven.