De deadline die we hebben aangehouden voor het definitief maken van de Top 100 lag dit jaar al vrij vroeg, eind oktober om precies te zijn. Dat lijkt misschien een beetje voorbarig, maar weet wel dat er enorm veel werk in zit om de (video)teksten te schrijven, de video's te maken en de voice-over in te spreken. Om die reden staan de aankondigingen die tijdens de VGX in december zijn gedaan sowieso niet in deze lijst.

Gelukkig waren er in verhouding met andere jaren veel minder nieuwe titels tijdens de VGX die in 2014 moeten uitkomen, maar vooral trailers en nieuws over spellen die we al in de Top 100 hadden staan. Quantum Break en beide nieuwe games van Telltale zijn hiervan de belangrijkste slachtoffers, want van No Man's Sky is nog geen releasedatum aangekondigd en eerlijk gezegd verwachten wij die niet in 2014. Quantum Break is natuurlijk al eerder dit jaar aangekondigd, maar omdat er tot de VGX nog geen gameplay van was getoond, konden wij dit spel niet in de lijst opnemen.

Belangrijke regel

Dat brengt ons bij de belangrijkste regel die wij hanteren voor de Top 100: er moet in-game materiaal van een titel verschenen zijn. Al die CGI-trailers zijn natuurlijk prachtig om te zien, maar het vertelt bar weinig over hoe een spel nu precies speelt. Daarnaast willen wij voor onze video's die bij de artikelen staan altijd een stukje gameplay kunnen laten zien. De meeste grote titels hebben braaf naar dit belangrijke punt geluisterd en in het afgelopen jaar wat van hun gameplay laten zien. Naast Quantum Break en de Game of Thrones-titel van Telltale zijn Sunset Overdrive en Heroes of the Storm echter twee redelijk prominente slachtoffers van die regel. Middle-Earth: Shadow of Mordor en Persona 5 hebben alleen nog maar een nietszeggende teasertrailer gekregen en van de nieuwe Halo weten we officieel niet eens of die wel in 2014 verschijnt.


Mirror's Edge 2: niet in de Top 100

Iets wat vaak voorkomt binnen de game-industrie, en dus bij ons ook voor de nodige kopzorgen heeft gezorgd, zijn de vele opgeschoven releasedata van spellen. Sowieso zijn de meeste ontwikkelaars en uitgevers redelijk mysterieus met een precieze releasedatum van hun titels, maar daardoor ontbreken er ook de nodige games in de lijst die je misschien wel had verwacht tegen te komen. Om teleurstellingen te voorkomen noemen we alvast een paar spellen die hier onder vallen. De meest aansprekende hiervan die we in eerste instantie nog op 2013 hadden staan, zijn Wasteland 2, Planetary Annihilation en The Banner Saga. Ook de indietitels Starbound, Grim Dawn, Luftrausers, Sir, You Are Being Hunted, Nuclear Throne, N++ en The Forest hadden nog een te vage releasedatum staan om meegenomen te worden.

Volgend jaar(?)

Andere spellen, zoals Cyberpunk 2077 en Star Citizen, staan pas gepland voor 2015, dus daar hoef je ook niet moord en brand over te schreeuwen wanneer je die niet ziet staan. Daarnaast is er nog een flinke lijst waarvan nog niets over een geschatte releasedatum bekend is gemaakt, dus die hebben we ook gelaten voor wat ze zijn. Daaronder bevinden zich interessante titels als Mirror's Edge 2, Alien: Isolation, Galactic Civilizations III, Homeworld: Shipbreakers, Terraria 2, Legend of Grimrock 2, SpyParty en Project Zomboid. Laten we het maar niet over The Last Guardian hebben...

We willen apart nog even The Wolf Among Us en The Walking Dead seizoen 2 vernoemen, want hoewel van beide games de eerste aflevering in 2013 is uitgekomen, concluderen ze pas in 2014 hun verhaal. Het was onmogelijk om deze spellen in de Top 100 van 2014 mee te nemen, die we willen reserveren voor spellen die nog helemaal niet zijn uitgekomen (in Europa). Beide games kun je uiteraard wel verwachten in onze eerstvolgende update van de lijst, net als veel van de andere titels uit dit artikel.

Vanaf vanochtend 10:00 uur is het resultaat van ons harde werk te bewonderen op Gamer.nl. Veel plezier!