Infinium Labs werd niet erg serieus genomen toen ze een jaar geleden aankondigden een console op de markt te willen brengen. Dat veranderde enkele maanden geleden door de benoeming van Kevis Bacchus, één van de bedenkers van de Xbox, als CEO bij het bedrijf. Daarna is het lange tijd stil geweest, maar nu onthullen ze de vernieuwde en verbeterde Phantom, een console waarmee via een breedbandverbinding PC games gedownload en op de TV gespeeld kunnen worden.

Geheugen & specs

Het eerste dat opvalt is het uiterlijk, wat er stukken beter uitziet dan het logge prototype dat we een aantal maanden geleden te zien kregen. De specificaties zijn ook aangepast. De Phantom zal waarschijnlijk voorzien worden van een 2.5 GHz x86 CPU, een DirectX 9 compatible videokaart met 128 MB geheugen, 256 MB RAM (wat volgens Bacchus equivalent is aan 512 MB RAM in een PC door de embedded Windows versie die op de Phantom draait) en een 40 GB harde schijf.

Controller

Naast de gamepad die je er standaard bijgeleverd krijgt, zal er een toetsenbord/muis-combinatie komen, waarbij het toetsenbord schuin boven de muispad helt. Of deze manier zou je makkelijk bij de WASD toetsen en de muis kunnen, om zo first person shooters vanuit je luie stoel te spelen. Of dit zo rooskleurig speelt als het klinkt zullen we merken bij de eerste hands-on impressies op de E3. Het on-screen display van de Phantom is naar eigen wensen in te stellen met skins en kent ook een systeem waarbij per gebruiker andere permissies in te stellen zijn.

De prijs en kosten

Naast het ontwerp is er ook veel te doen geweest over de prijs van de console. Bachus heeft nu bekend gemaakt dat de console gratis aan te schaffen is in de winkel. Wil men echter gebruik maken van de online service om daadwerkelijk games te kunnen spelen, dan zal men zich hier voor moeten inschrijven. Hierbij gaat het om een tweejarig abonnement á $29,95 per maand. Via deze online service worden games gekocht, gehuurd en demo's aangeleverd. Mocht je de console zonder abbonement in huis halen, dan dien je een bedrag van $199,- neer te tellen.

De console wordt op 18 november gelaunched en zal net als kabeltelevisie verschillende pakketten kennen waar men zich voor op kan geven. Duurdere pakketten verzorgen een bredere selectie aan games. Volgens Bachus zal het daarnaast prima mogelijk zijn om online tegen PC gamers te spelen. Vooral MMORPG's zouden hier ideaal voor zijn.

Deals met derden

Om het voor retailers aantrekkelijk te maken de console gratis aan te bieden, ontvangen zij een deel van de opbrengsten van de online-service. Vanuit het oogpunt van uitgevers wordt Infinium Labs ook behandeld als een gamesretailer exclusief overige kosten die bij een reguliere winkel ter sprake komen. Andere instanties waar Infinium deals mee denkt te kunnen sluiten betreffen aanbieders van breedband internet en hotel ketens.

Voor de insiders is het wellicht interessant om te weten dat de console op de E3 getoont zal worden bij stand nummer 746 in de zuidelijke hal.