Achtergrond
Satoru Iwata

De onverwachte zoektocht naar Iwata’s opvolger

Drie mogelijke kandidaten

Geschreven door Guan van Zoggel op
Dat we afscheid moesten nemen van Satoru Iwata leidde niet alleen wereldwijd tot verdriet, maar ook tot de belangrijke vraag wie hem gaat opvolgen. Shigeru Miyamoto ziet zichzelf de Japanse softwaregigant in ieder geval niet leiden.

Hiroshi Yamauchi, voorganger van Iwata, was duidelijk in zijn keuze van Iwata als opvolger. Hij zag Iwata namelijk als ‘software-georiënteerd’, net zoals hijzelf. Terwijl Nintendo zoekt naar de nieuwe kapitein om de koers die Iwata gezet heeft te vervolgen, kijken wij alvast naar drie van de vele mogelijke opvolgers.

Satoru Shibata

Shibata, die net als Iwata ook Satoru heet van voren, is de huidige president van Nintendo of Europe. Je zult hem vooral herkennen van de Europese Nintendo Directs, waarin hij zich meer dan eens verkleedde als onder andere Professor Layton en Phoenix Wright. De 52-jarige Shibata is al ruim vijftien jaar werkzaam als president van Nintendo of Europe. Daarvoor was hij president van Nintendo of Australia, dus het voorzitterschap is hem zeker niet vreemd.

Satoru Shibata

De kans bestaat dat Nintendo besluit om het management opnieuw in te richten en Shibata door te schuiven naar het presidentschap van Nintendo. Ondanks het charisma van Reggie Fils-Aimé, de president van Nintendo of America, verwachten we toch dat Shibata eerder in aanmerking zal komen om aan het roer te staan. Een niet-Japanner aanstellen als president van Nintendo en daarmee Nintendo of Japan zal bij de Japanse Nintendo-fans niet in goede aarde vallen. 

De 52-jarige Shibata is al ruim vijftien jaar werkzaam als president van Nintendo of Europe.

Yoshiaki Koizumi

Yoshiaki Koizumi is een onbekende naam totdat je de aftiteling van menig grote Nintendo-titel erop naslaat. Koizumi werkt al sinds begin jaren ‘90 voor Nintendo en is tegenwoordig werkzaam als hoofd van Nintendo’s tweede ontwikkelgroep in Tokio. Daarvoor heeft hij lange tijd gewerkt als de rechterhand van Miyamoto. Tijdens de ontwikkeling van Super Mario 64 was hij als assistent-regisseur actief en was hij verantwoordelijk voor Mario’s animaties. Voor Ocarina of Time was het Koizumi die de opzet richting een driedimensionale Zelda maakte.

Yoshiaki Koizumi

Na zijn regiewerk voor Donkey Kong: Jungle Beat en zijn nauwe betrokkenheid in de ontwikkeling van Super Mario Galaxy, werd hij gepromoveerd tot producer van het ontwikkelteam. Sindsdien schittert zijn naam onderaan de aftiteling van onder meer Super Mario Galaxy 2, Super Mario 3D World en, eerder dit jaar nog, als toezichthouder van de 3DS-remake van Majora’s Mask. Software-georiënteerd is Koizumi zeker. Of de 47-jarige het ook in zich heeft om Nintendo wereldwijd te leiden, kunnen we in dit stadium enkel gissen. 

Yoshiaki Koizumi is een onbekende naam totdat je de aftiteling van menig grote Nintendo-titel erop naslaat.

Masahiro Sakurai

Hoewel afgelopen week vaak de link gelegd is tussen Iwata en Kirby, was Iwata niet de bedenker van Kirby. Dat was Masahiro Sakurai, toen kersvers medewerker van HAL Laboratory en slechts 19 jaar oud. Met hulp van Miyamoto en Iwata ontwierp en regisseerde hij Kirby’s Dream Land en Kirby’s Adventure voor respectievelijk Game Boy en NES. Ook regiseerde hij de commerciële successen Super Smash Bros. en opvolger Melee. Toch zat het Sakurai niet lekker. Telkens als hij wat nieuws bedacht, werd van hem verwacht dat hij een sequel maakte. Om die reden vertrok Sakurai bij HAL en zette kort daarna zijn eigen bedrijf op, genaamd Sora Ltd.

Masahiro Sakurai

Ondanks zijn kritiek op HAL, werkte hij bij Sora gewoon verder aan Super Smash Bros. Brawl, Kid Icarus Uprising en recentelijk nog Super Smash Bros. voor zowel Wii U en 3DS, waarvan de intense ontwikkeling hem onder meer een peesontsteking aan zijn rechterschouder opleverde. Gezien Sakurai’s drang om wat nieuws te doen in plaats van het maken van sequels is het presidentschap van Nintendo misschien een uitkomst. Met de meest recente Super Smash Bros.-titel heeft hij laten zien dat hij, ondanks de gezondheidsklachten die het opleverde, in staat is om uiterst complexe processen te leiden. Met zijn 44 jaar zou het ons allerminst verbazen als Sakurai de nieuwe president van Nintendo wordt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Lords of the Fallen-studio onthult nieuwe game op Gamescom Actie-rpg Odin Sphere krijgt HD-versie
4

Reacties op: De onverwachte zoektocht naar Iwata’s opvolger

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Pug205GTi

  • 20 juli 2015 15:41
  Sakurai, je zou niet zeggen dat de beste man al 44 is op die foto. Ben zelf ook erg benieuwd wie het gaat worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 20 juli 2015 21:55
  Ik zeg Peter Molyneux!!!! Is een goede betrouwbare man die altjd precies nakomt wat ie beloofd :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 20 juli 2015 23:25
  Haha 1 ding is zeker, de helft van de beloftes zullen schitteren door afwezigheid :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Crazy Harry

  • 21 juli 2015 02:20
  Minoru Arakawa

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.