Soms kan ik wel eens boos worden op Eberhard van der Laan. Gewoon omdat ik vind dat hij zijn burgers soms niet goed aanvoelt en overkomt als een slappe zak hooi in plaats van een krachtige persoonlijkheid die weet wat hij doet. Iets wat in mijn ogen absoluut een vereiste is voor een burgemeester van Amsterdam. Maar die boosheid is altijd van korte duur. Want een uurtje in Anno 2070 en ik kan alleen maar medelijden hebben met onze burgervader.

Medelijden omdat het runnen van een metropool allesbehalve een eenvoudige opgave is. En dan heb ik nog niets eens last van junkies, opgeschoten Engelsen en een tunnel die zowat de halve stad doet inzakken. In plaats daarvan hoef ik mijzelf voornamelijk te bekommeren om het juiste voedsel voor mijn schattige inwoners en voldoende werkgelegenheid en vertier. Helaas geen coffeeshops en een red light district, maar een casino of concertgebouw voor de spaarzame uurtjes vrije tijd.

Making the moneys

Want net als in Amsterdam moet er in mijn stad ook geld verdiend worden. Iets wat niet vanzelf gebeurt, dus zet ik mijn burgers aan het werk. En niet zo’n beetje ook. Willen ze kreeft en champagne voor hun diner? Ga lekker zelf halen! Op zoek naar wapens om het land van de buren in te pikken? Neem een pikhouweel, hak wat erts uit een rots en produceer munitie!

Dat klinkt wat crue, maar het werkt bijzonder goed. Geen sociale huurwoningen of uitkeringen, ik laat iedereen werken voor zijn of haar centen en eten. Zolang ik maar zorg voor gebouwen om het een en ander in te verbouwen dan wel te produceren en mijn burgers doen de rest. Op deze manier heeft iedereen een duidelijk doel voor ogen en heb ik geen last van tentenkampen voor mijn beursgebouw of drugsoverlast in portiekjes. Eat that Eberhard!

Helaas zijn er ook nog wat dingen die ik nog niet zo goed onder de knie heb. Want op de een of andere manier pakken mijn inwoners bijzonder snel hun biezen als ze hun zin niet krijgen. En dat is in Amsterdam toch wel anders. Daar zijn de woningen niet aan te slepen, terwijl het absoluut niet altijd pais en vree is in onze hoofdstad. Het maakt niet uit wat voor rare verordening Eberhard nu weer uit zijn hoge hoed tovert, er is nooit een tekort aan nieuwe inwoners voor de immer uitdijende stad.

Geen hamburgers

Maar zodra ik een steekje laat vallen en een weekje geen hamburgers kan leveren dan zijn ze gepikeerd hoor, die zielige plebs. Meteen grote rode boze gezichtjes boven hun appartement en maar direct verkassen naar betere oorden. Alsof ik nooit iets voor ze gedaan heb. En zie ze dan nog maar eens terug te krijgen. Geen inwoners is geen inkomsten en geen inkomsten betekent geen infrastructuur en gebouwen.

Inkopen bij je buren kun je dan ook vergeten, want zodra die jaloerse honden merken dat je om een grondstof verlegen zit, dan vragen ze direct de hoofdprijs. Kan ik er wat aan doen dat mijn stad gewoon mooier is dan die van jullie!

Eigenlijk heeft de Eberhard het gewoon supereenvoudig met zijn kleine, altijd maar tevreden stadje. Terwijl ik maar loop te zwoegen om alles in perfecte balans te houden, rommelt hij maar wat aan en vraagt alleen maar meer geld voor zowat alles waar je geld voor kunt vragen. Weet je, vergeet het maar met dat medelijden. Laat Eberhard eerst maar eens een potje Anno 2070 spelen en dan praten we wel verder. Amsterdam leiden kan iedere Jan Doedel, een supermetropool in Anno 2070 runnen, dat is pas een uitdaging!