Achtergrond

De Final Fantasy Pixel Remasters zijn best aardig op pc

Maar voor wie zijn ze bedoeld?

Geschreven door Harry Hol op
De eerste drie Final Fantasy-games zijn van een remaster voorzien. Nadat de remasters op Android en iOS zijn verschenen, zijn ze nu ook op pc verkrijgbaar. Maar voelen deze oudjes zich wel thuis op een groot scherm?

Nog dagelijks discussiëren hele volksstammen op internet over welk Final Fantasy-deel de beste is. Wie met de eerste Playstation instapte, zal beginnen over 7 of 9. Puristen vinden dat 6 onovertroffen is. Er schijnen zelfs spelers te zijn die nummertje 13 niet heel slecht vonden. Weinigen zullen de eerste drie games benoemen als hun favoriet. Deze games kwamen pas rond 2004 in Europa op de markt als GBA-ports, waarmee ze wellicht voor bepaalde gamers een gevoel van weemoed oproepen, maar sowieso al vergeleken werden met de modernere delen. Wij Europeanen missen dus al de oer-nostalgiefactor van de NES-tijd, toen deze jrpg’s oorspronkelijk uitkwamen.

Dat zorgt er meteen ook voor dat je anders naar remasters van deze spellen kijkt. Ze moeten ook nu nog echt nog leuk zijn om te spelen en kunnen niet leunen op ‘aww, weet je nog?’ De spellen zijn nu opnieuw uitgegeven in de vorm van ‘Pixel Remasters’, waarbij beeld en geluid zijn opgepoetst, tegelijk met het toevoegen van broodnodige gameplayaanpassingen. De remasters van Final Fantasy 1, 2 en 3 (laten we het voor het gemak afkorten tot PFF123) bieden op pc een drietal wat vreemde eenden in de Final Fantasy-bijt: games bedoeld voor NES-controllers en voor schermen met een lage resolutie, maar nu speelbaar op grote 4K-monitoren met een Xbox-controller of zelfs muis en toetsenbord.

Beeld

Dat ziet er op meerdere fronten wat ongemakkelijk uit. Om te beginnen roept het spelen van deze zeer gepixeleerde spellen op een pc met breedbeeldmonitor ironisch genoeg het gevoel van een indiegame op, maar niet in positieve zin. Er zijn twee grote boosdoeners die meteen alle eventuele nostalgische gevoelens de kop indrukken. Een grote storende factor is het lettertype, wat veel te glad en modern is voor deze spellen, waardoor de games al snel het idee wekken dat je naar een RPG Maker-productie zit te kijken. Daarnaast is er constant zeer irritante ‘screen tearing’ zichtbaar wanneer de wereld scrolt - bijna constant dus - en zie je een trilling halverwege het scherm.

Dat laatste is vooral jammer omdat de pixel art erg mooi is opgewaardeerd. Omgevingen en sprites hebben er in deze spellen nooit beter uitgezien. Het blijft allemaal gegrond in 8-bit-graphics, waardoor PFF123 onmiskenbaar gebonden blijft aan diens eigen tijdperk. Het ziet er schoner en kleurrijker uit dan ooit tevoren, waardoor het juist op een groot scherm prettig wegkijkt, ware het niet dat die irritante triller dus in beeld komt.

Geluid

Waar PFF123 wel in excelleert, is de soudtrack. En wat een soundtrack! Allemachtig, wat een muziek. Laten we wel wezen: de oorspronkelijke NES-spelcomputer kon voor zijn tijd best aardige melodietjes en explosies produceren, maar de composities van Nobuo Uematsu kwamen niet echt tot hun recht op die stokoude hardware. De Pixel Remasters van Final Fantasy 1, 2 en 3 laten horen hoe deze muziek eigenlijk zou moeten klinken. En dat zonder het te ‘modern’ of ‘schoon’ te maken.

Gameplayverbeteringen

Dan zijn er de kleine gameplayverbeteringen die de spellen al schoppend en schreeuwend de 21ste eeuw inslepen. Eindelijk is er een quick-save, zodat je echt overal waar je maar wil (behalve tijdens gevechten) je sessie kunt onderbreken. Ja, ook middenin een kerker. Wat een opluchting is dat…

stuk voor stuk netjes opgepoetst, maar helaas zijn er wat nieuwe vlekjes aan toegevoegd.

Daarnaast is er de auto-battle functie. Met een druk op de knop vechten je personages automatisch de random gevechten uit, waardoor het hoge grind-gehalte (je moet nu eenmaal heel veel monsters verslaan om sterk genoeg te worden voor de volgende uitdaging) een stuk minder zwaar aanvoelt. Het feit dat je elke drie stappen een willekeurig gevecht ingesleurd wordt, hoort er nu eenmaal bij. Dat is de kern van deze oudjes, dus het evenwicht tussen al die gevechten in stand houden en tegelijkertijd er minder ‘werk’ van maken is een waardevolle verbetering.

Een andere verademing is dat er constant een kaart is waar je op kunt zien waar je bent en waar eerder bezochte locaties te vinden zijn. Helaas is er geen ‘questlog’ voor als je vergeten bent waar je heen moet, maar een overzicht van de spelwereld en zelfs van je huidige kerker is toch wel heel prettig.

Nog leuk?

Maar wil je dit allemaal nog wel spelen? Wellicht dat je een klassieke jrpg zoals Final Fantasy 1, 2 of 3 nog op je telefoon wil uitproberen als je staat te wachten op de bus. Maar ga je ervoor zitten achter de pc? Even los van de vraag of je tientallen uren gepixeleerde auto-battles wil voeren achter je monitor, zijn deze spellen qua verhaal en diepgang toch wel behoorlijk achterhaald.

Want laten we even teruggaan naar het begin, het echte begin. De eerste Final Fantasy was voor het toen nog obscure Square een soort noodsprong: als dít niet zou lukken, dan ging de studio ten onder. Als antwoord op de immens populaire Dragon Quest-spellen van (toen nog) concurrent Enix, was Final Fantasy een spel dat een verhaal vertelde, met filmische momenten. Nou ja, voor zover dat kon op een NES. Het was een vooruitstrevende game die het rollenspelgenre in Japan een flink schop vooruit gaf. Toen. Hoewel het verhaal nog steeds duizend keer beter is dan tijdgenoot Dragon Quest en het zeker zijn moment heeft, is het voor moderne begrippen natuurlijk volkomen passé. Leuk en schattig, maar passé.

Final Fantasy 2 en 3 zijn wat dat betreft iets beter oud geworden. Er zit meer diepgang in het verhaal en ze bevatten iets betere spelsystemen. Deel 3 introduceert het geweldige job-system, waarbij je personages dankzij ‘jobs’ vaardigheden kunnen trainen en combineren met eerder geleerde job skills.

Geen pakket

De remasters laten echter bovenal een vieze smaak achter door hun prijs. In plaats van de trilogie voor een leuke prijs samen aan te bieden, betaal je voor deel 1 en 2 een tientje en voor deel drie vijftien euro. Als je daar de soundtrack bij wil hebben, moet je los betalen. Een beetje flauw allemaal - het voelt als bloed uit een steen persen.

Conclusie

Deze remasters zijn stuk voor stuk netjes opgepoetst, maar helaas zijn er wat nieuwe vlekjes aan toegevoegd. Dat deze games lijden onder screen tearing op een pc met een GTX 3070 is echt onvergefelijk. Het had Square Enix gesierd als ze van deze spellen een mooier en compleet nostalgisch pakket met veel toeters en bellen hadden gemaakt. Nu blijft het toch wel hangen bij een redelijke remaster waarvan je je afvraagt voor wie ze zijn bedoeld.

De Final Fantasy Pixel Remasters zijn per stuk los verkrijgbaar op Steam, op Android en iOS. Gamer.nl speelde de pc-versies.

Dit artikel delen:

Lees meer

Namco Funscape-arcade in Londen sluit deuren Intel reserveert laatste 3nm-productie bij TSMC
14

Reacties op: De Final Fantasy Pixel Remasters zijn best aardig op pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • gimbal2

  • 13 augustus 2021 14:24
  Ik hou het bij deel 9 ondanks dat ik wel redelijk klaar ben met het turn based combat systeem wat in veel gevallen neerkomt op dezelfde attacks blijven spammen. De karakters, de wereld, het verhaal, de muziek, de minigames en side quests - het is een echt sprookje. Dat is iets wat ik HEEL erg mis in moderne Final Fantasy games. Final Fantasy 9 deed als game wat een goed boek ook met me doet.

  Final Fantasy 7 (het origineel) had hetzelfde gedaan als het niet zo enorm primitief was qua uiterlijk. Het is vrij lastig om emoties te herkennen in spastisch bewegende polygonen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 13 augustus 2021 20:45
  @gimbal2
  Voor FF7 zijn er inmiddels zoveel mods beschikbaar dat het echt wel goed te doen is tegenwoordig. Ook mods die de game nog authentiek houden.
  Mijn persoonlijke favoriet is FFVI. FFIX is mijn nummer 2, op 3 staat dan weer FFVII.
  FFVI is ook gewoon een game wat nu nog steeds niet evenaart kan worden in 3D games, omdat de cast en individuele verhaallijnen gewoon te groot zijn.

  FFIX is wel de FF game die het meest FF is en het echte boegbeeld van de franchise zou moeten zijn. + Heb ik er lichtelijk een speciale band mee, omdat het een game uit mijn geboortejaar is. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SmartTies

  • 17 augustus 2021 11:41
  @Ardyn
  Ik vind het altijd leuk om te lezen dat iemand die in 2000 geboren is, een game dat in 1994 is uitgebracht als favoriet beschouwd (tevens ook mijn favoriete FF).

  Ik zelf ben uit '78 en heb de games gespeeld in de jaren dat ze in de US uitkwamen. Daardoor dacht ik dat ik bevooroordeeld was om het tot favoriet te bestempelen, doordat de nostalgie gepaard met de fijne zorgeloze jeugdjaren dat ik het speelde de boventoon zouden voeren. Maar ook jij geniet nog van deze pixelart FF, terwijl je geboren en opgegroeid bent in het polygonentijdperk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 17 augustus 2021 20:16
  @SmartTies
  Ik ben geboren en opgegroeid (tot ~7 jaar oud) in de overgangperiode. Tuurlijk, op de consoles was alles wat ik speelde wel 3D. Maar ik had ook een GBA waarmee ik als peuter best veel tijd verspild heb aan het continu opnieuw opstarten van video games, omdat ik nooit wist wat ik verder moest doen. Hahaha

  Maar nee, de SNES games zijn gewoon extreem goed verouderd. Kun je niet echt zeggen van de NES, in ieder geval niet namens het gros van mijn leeftijd.
  Maar ik speel liever SNES games dan die van de N64. Al ben ik vooral opgegroeid met een XBOX en GameCube als peuter. (Ik heb echt veel geluk met mijn ouders, behalve dat mijn vader net nadat ik geboren werd de PSX had verkocht, met onder andere FF7 :( )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SmartTies

  • 18 augustus 2021 13:50
  @Ardyn
  Al probeer ik de N64 bieb compleet te krijgen (1 van de makkelijkste van Nintendo om compleet te krijgen na de Virtual Boy), is het inderdaad vaak een bittere pil wanneer je weer een nieuwe aankoop opstart. De PS One is misschien nog makkelijker te verteren zonder de fuzzy filters en gecomprimeerd geluid van de N64. Het is meer een collectie compleet willen hebben, dan het daadwerkelijk willen spelen van de games. De games die ik vroeger speelde en dus nostalgie geven, heb ik al.

  De N64 is ook de console waar ik ooit het meest voor gehyped ben. Hele dagen keek ik de laatste gamemagazines voor de 100ste keer door. En het bleef maar uitgesteld worden. Toen nog een eenzijdige Nintendofan, was het uitstel van Nintendo zo verschrikkelijk, maar achteraf gezien zo mooi, want verlangen. Uiteindelijk de USA versie gekocht omdat Europa weer werd uitgesteld. Heeft me toen aardig wat spaargeld gekost omdat te kunnen verwezenlijken.

  De Super Nintendo is mijn favoriete console ever. Ik heb net een Super NT besteld nu ze weer eindelijk verkrijgbaar zijn, om zo ook weer te kunnen genieten van de games in de woonkamer ipv op een oude Sony Trintron in het gamehok. FFVI zal dan zeker een rerun genieten. Chrono Trigger en Secret of Mana idem dito.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • djodjo

  • 13 augustus 2021 16:00
  heb ze allemaal gespeeld en heb ze ook bijna allemaal deel 1/2/3 van uit japan op ps1 en de rerst gewoon europeese versies heb geen echte favoriet maar pakken me allemaal wel kijk uit naar deel 16 zijn 1/2/3 alleen op steam of kun je ze ook op ps of xbox spelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 13 augustus 2021 20:53
  @djodjo
  Deze pixil remasters zijn op dit moment alleen via Steam te koop. Maar ze komen ook wel naar consoles toe, Square Enix zei dat ze dat bij genoeg animo zouden doen, dat lijkt er wel te zijn denk ik. De games bereiken 1500+ gelijktijdige spelers volgens Steam Charts. Dit is vergelijkbaar met FFVIII Remastered.
  Volgens mij deden enkel FFVII en FFX het beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 13 augustus 2021 22:40
  Had je op Android en IOS geen remakes in 3d van deze 3 games?
  Deze lijken me beter geschikt voor modernere systemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 17 augustus 2021 20:19
  @do365nic
  De 3D remakes van FF3 en FF4 zien er gewoonweg niet uit op een PC. Deze games zijn van origine op de DS uitgebracht en dat was gewoon geen platform voor uitgebreide polygons. Dus op HD schermen, zoals een TV of monitor, zien deze versies er gewoon verschrikkelijk uit.
  + 2D is part of the appeal van deze games, dus nee, het is niet beter geschikt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 24 september 2021 12:46
  @Ardyn Ja ik heb er even beelden van bekeken en die kunnen beter op de DS blijven waar ze thuishoren (wel gek dat de spamfilter een emoticon als spam beschouwd)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 18 augustus 2021 10:04
  @do365nic Die 3d remakes waren oorspronkelijk op de Nintendo DS. Maar zoals Ardyn ook al zegt, dit vertaald niet mooi naar een full HD (of nog hogere resolutie). Dan ziet dit er toch mooier uit. Je moet namelijk echt denken aan zeer primitieve 3d models

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • vita4leven

  • 15 augustus 2021 13:08
  Ik heb de vorige versies van de eerste en de tweede spellen op mijn Vita en ik wil ze nu spelen! Nu, waar is mijn Vita lader..?!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RoyVG

  • 17 augustus 2021 10:23
  Mag ik een kleine correctie maken? De eerste twee Final Fantasy waren voor het eerst officieel speelbaar in Europa via Final Fantasy Origins op PS1 in maart 2003, ruim anderhalf jaar voordat de Dawn of Souls versies op de GBA uitkwamen (december 2004).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 18 augustus 2021 10:06
  @RoyVG En van deel 3 is dit dus de allereerste keer behalve de DS 3d remake (die niet mooi is) dat ie officieel in t westen uit komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.