Achtergrond

De favorieten van de redactie: Tokyo Mirage Sessions #FE

Guan moet zich schamen voor zijn smaak

Geschreven door Tamara van Staalduinen op
Traditiegetrouw komt Gamer.nl eind december met een weloverwogen lijst van de 25 beste games van dit jaar (en natuurlijk ook met de Top 100 van 2017). Voordat het zover is, vertellen Gamer.nl-redacteuren over hun favoriete game. Vandaag: Tamara van Staalduinen met Tokyo Mirage Sessions #FE.

Soms zijn games niet wat je verwacht. Toen de cross-over tussen Shin Megami Tensei en Fire Emblem werd aangekondigd, besloot ik dat ik heel nodig een Wii U moest kopen. Die crossover, dat kon namelijk niets anders worden dan een strategy-RPG MegaTen, en ik houd ontzettend van SRPG's en MegaTen. Beste crossover ooit! Ondertussen zijn we wat jaartjes verder en het pakte allemaal toch anders uit dan verwacht...

Maar het is nog steeds geweldig. Tokyo Mirage Sessions #FE is het soort game waar je gewoon ontzettend blij van wordt. De volledige kleurdoos wordt gebruikt, het zit vol met oppeppende popmuziek en tegen het einde aan wordt er zelfs een kazige 'Fire Emblem theme with lyrics' gezongen.

Transformerende talenten

Het verhaal is vrij simpel: Fire Emblem-schurken proberen onze wereld te veroveren via de entertainmentindustrie. Om dat te bereiken stelen ze Performa van artiesten en fans. Maar de wereld is nog niet verdoemd, want de Mirage Masters van het talentenbureau Fortuna Entertainment vechten in het geniep terug – compleet met transformaties. Het zou zo het verhaal van een of andere merchandise-gedreven tekenfilmserie uit de jaren 80 kunnen zijn.

Jij bent Itsuki Aoi, het niet bijzonder getalenteerde talent dat een contract sluit met de Mirage Chrom. Hij ontpopt zich tot leider van het zooitje voor gerechtigheid vechtende tieners, die namen hebben als Touma Akagi en Kiria Kurono. Mocht je een beetje Japans spreken, dan valt je waarschijnlijk iets op: kleurtjes. De meeste speelbare personages hebben een kleur in de naam die je ook terugvindt in hun design. Uitzonderingen hebben op een andere manier een knullige betekenisvolle naam, zo heeft Tsubasa Oribe een pegasus tot haar beschikking dankzij haar contract met Caeda.

Het vechten gaat ook niet al te serieus. Personages schreeuwen (voor wie geen Japans begrijpt helaas onverstaanbare) clichés en andere onzinnigheden, en speciale aanvallen hebben de vorm van korte optredens. Naarmate het spel vordert worden de kettingen van aanvallen steeds langer en kan een geslaagde reeks zo een minuut duren, maar de tomeloze energie gaat nooit verloren.

Spiegel

Buiten de kerkers om is Tokyo Mirage Sessions al even opzettelijk leeghoofdig. Wanneer Itsuki een blikje fris uit een automaat trekt, volgt er een foodporn-waardige minirecensie van zijn aankoop. Tsubasa leert acteertechnieken door doodserieus een chagrijnige kat te observeren. De jongste van de groep, Mamori, heeft een kookshow waarin ze niets anders doet dan dingen opwarmen in de magnetron. En die opzettelijke leeghoofdigheid is precies wat Tokyo Mirage Sessions briljant maakt. Persona 4 haalde uit naar Japanse entertainmentindustrie door de schaduwkanten te belichten, maar Tokyo Mirage Sessions veinst onwetendheid terwijl het haar een spiegel voorhoudt.

Tokyo Mirage Sessions #FE is niet de duistere strategy-RPG waar ik op hoopte, het is beter dan dat. Het is nieuw en uniek. Het is een game waarvan ik niet eens wist dat ik die wilde spelen, maar die me altijd bij zal blijven.

Dit artikel delen:

Lees meer

Vijftien minuten gameplay van Shantae: Half-Genie Hero Nieuwe beelden Crash Bandicoot N Sane Trilogy
0

Reacties op: De favorieten van de redactie: Tokyo Mirage Sessions #FE

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.