Achtergrond

De favorieten van de redactie: Fifa 16

Draft geeft matige Fifa toch nog kleur

Geschreven door StijnKeuris op

2015 zit er weer bijna op. Traditiegetrouw komt Gamer.nl eind december met een weloverwogen lijst van de 25 beste games van dit jaar (en natuurlijk ook met de Top 100 van 2016). Voordat het zover is, vertellen Gamer.nl-redacteuren gedurende deze maand over hun favoriete game of aan games gerelateerd moment van het jaar. Vandaag: Stijn Keuris met Fifa 16.

Er is genoeg te klagen over Fifa 16. Online sta je in de bovenste competities verschrikkelijk onder druk en door aanpassingen ten opzichte van vorig jaar speel je je daar niet zomaar meer onderuit. Daarbij zijn de scheidsrechters wel erg makkelijk met het geven van strafschoppen. Spelers die dit goed uitbuiten zijn meestal de winnaars, waardoor er maar weinig over is van het ‘mooie’ voetbal waar EA Sports reclame mee maakt.

Ik speel Fifa al jaren en Ultimate Team sinds Fifa 12. Nu de game even uit is merk ik dat ik ‘m een stuk minder vaak opstart dan voorheen. Het is eigenlijk mijn minst favoriete Fifa sinds jaren. Niet alleen zorgt het voor meer frustratie, ook winnen geeft minder voldoening dan voorheen. Geklaag over Fifa is er altijd, maar dit jaar is er op alle fora meer onvrede te zien. Op een of andere manier voelt het spel niet goed, lijkt het niet af. EA Sports heeft met patches geprobeerd wat op te lossen, maar met elke oplossing ontstaat er een nieuw probleem. Toch schrijf ik Fifa 16 nog niet af. 

Snelste weg

Wie dit jaar met de beste spelers wil spelen moet uren handelen of enorm veel geld aan packs besteden. De kans op een goede speler uit een pack lijkt daarbij nog kleiner geworden. Daar komt nog bij dat EA Sports de verkoop van illegale coins grotendeels de kop in heeft gedrukt, en daarmee de inflatie, waardoor het een stuk lastiger is om aan virtueel geld te komen. Maar er is een oplossing: de Draft. Met deze nieuwe modus blijft zelfs de verveelde Fifa-speler wat langer hangen.

Het werkt als volgt: je betaalt entreegeld, kiest tussen een paar formaties en krijgt daarna per positie een aantal spelers waar je uit moet kiezen. In tegenstelling tot de echte packs zitten de beste spelers hier wel regelmatig bij. Dit kunnen ook speciale kaartjes zijn, zoals de informs, record breakers en vanaf januari de almachtige ‘blauwe’ spelers, de besten van het jaar. Daarna kies je tussen spelers die bij elkaar passen, en zo een kleine boost krijgen, of de toppers. Soms laat je daardoor Messi liggen, omdat je die rechterspits uit de Franse competitie nodig hebt voor de chemie in je team. Een klein punt van kritiek is dat je sommige spelers heel vaak krijgt (Ronaldo) en anderen zelden (Robben). Ook lijkt de Spaanse competitie te goed vertegenwoordigd. Als je als eerste speler bijvoorbeeld Lewandowski kiest, is de kans een stuk kleiner dat je bijpassende teamgenoten vindt dan wanneer de keuze op Suarez valt.

Spanning

Los daarvan is Draft een geweldige toevoeging. Je speelt zolang je wint en maximaal vier rondes met je gelegenheidsteam. Als je verliest is het gelijk klaar. De prijs die je krijgt is afhankelijk van je succes. Verlies je in de eerste ronde, dan krijg je twee van de goedkoopste packs. Win je alle vier je partijen, dan wacht soms het grootste pack dat Fifa heeft op je. Vervolgens ben je nog afhankelijk van geluk, ook het duurste pack kan vrijwel niets opleveren.

Helaas zijn de problemen waar FIFA dit jaar mee kampt ook te vinden in Draft. Soms vind je lang geen tegenstander, loopt het spel vast, is het ondanks een goede verbinding van beide spelers ‘laggy’ en maken je tegenstanders schaamteloos gebruik van de tekortkomingen in het spel. Maar de sensatie en de directe beloning voor je prestaties houden de spanning vast. Finales die je wint of verliest blijven je bij. Door Draft gebruik je spelers die je anders nooit zou gebruiken en krijg je de kans om de onbetaalbare superhelden te proberen. En wie weet, op die ene dag, krijg je die superster in je beloningspakket.

Geschreven door Stijn Keuris

Lees de Gamer.nl-recensie van Fifa 16 terug.

Koop de 'Gamer.nl favorieten van de redactie' ook op Bol.com.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Cosmochoria verschijnt in 2016 voor PlayStation 4 Super Mario Galaxy krijgt ESRB-keuring voor Wii U
7

Reacties op: De favorieten van de redactie: Fifa 16

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 14 december 2015 17:37
  Hoe is het spelen tegen de computer? Online ballen vind ik verschrikkelijk, en PES speelt zo lekker. Maar bij PES ben ik het nu echt zat om elke keer weer tegen dezelfde tegenstanders te spelen.
  Ik wil bijvoorbeeld erg graag gevallen topclubs ala Nottingham Forest weer vanuit tweede of derde divisies naar boven helpen.
  Ken ik met fifa 16 hier wel plezier uit halen?
  Intussen speel ik al 3 jaar geen voetbal games meer omdat ik blijf twijfelen over fifa en PES ben ik gewoon klaar mee vanwege de erg geringe club hoeveelheid.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Thewisbone

  • 14 december 2015 22:27
  gewoon 4 sterren club kiezen, dan heb je meestal een andere tegenstander.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 15 december 2015 09:03
  Precies wat Thewisbone zegt. Ik speel online (seizoenen) vaak met Dortmund of At. Madrid, dan krijg je tenminste niet constant Real of Bayern. Als ik dan toch voor 5 sterren ga neem ik Barca.

  Maar ik laat juist vanaf dit jaar het FUT deel in FIFA links liggen en richt me vol op seizoenen. Het is onmogelijk om een leuk team bij elkaar te sparen in FUT, daarin mis ik gewoon de echte toppers. En dan je wel komen met Draft, maar dan moet je nog steeds elke keer 15000 coins bij elkaar spelen…

  Ik vind deze FIFA juist een stuk beter dan vorig jaar, maar dat kan ook aan mij statistieken liggen. Elk jaar zit ik wel in Div. 1, maar zeker vorig jaar was het constant promoveren en degraderen. Terwijl ik dit jaar constant de druk op mijn tegenstander kan houden en hierdoor veel potjes win. Ik heb na 100 potjes pas 8 keer gelijk gespeeld en 9 keer verloren. Statistieken waar ik normaal gesproken alleen maar over kan dromen. Maar voor mij vallen met deze FIFA alle puzzelstukjes precies in elkaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 15 december 2015 09:34
  Ik heb het over de single game. Ik speel nooit online.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 15 december 2015 10:19
  @Red Dead Demon
  Ik reageer op het artikel, niet op jouw comment. Ik speel fifa nooit offline, zo verschrikkelijk saai…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 15 december 2015 10:53
  @garciagarcia
  Ok. Het paste wel perfect op mijn verhaal. Hehehe

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AGxKiiNG

  • 15 december 2015 11:30
  Ik ben het volkomen eens met het artikel. Dit is de saaiste FIFA die er is. Ik speel altijd graag carriere maar dat laat ik zelfs in deze game achterwegen. Ik kan in carriere voldoening halen aan het omhoog halen van mijn talenten zodat deze uiteindelijk voor een hele grote bak centen weg gaan.

  Helaas FIFA, you fucked up. Vandaar is dit mijn laatste FIFA die ik koop. De gebrekken zijn gewoon te groot!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.