Achtergrond

De favorieten van de redactie: Fallout 4

Oorlog verandert nooit

Geschreven door Anna Sonnemans op

2015 zit er weer bijna op. Traditiegetrouw komt Gamer.nl eind december met een weloverwogen lijst van de 25 beste games van dit jaar (en natuurlijk ook met de Top 100 van 2016). Voordat het zover is, vertellen Gamer.nl-redacteuren gedurende deze maand over hun favoriete game of aan games gerelateerd moment van het jaar. Vandaag: Anna Sonnemans met Fallout 4.

Oorlog. Oorlog verandert nooit. Met dat iconische citaat begint vrijwel elke Fallout-game. En alleen al van dat citaat word ik blij. Het roept herinneringen op aan lange gameweekenden, aan oprechte verwondering over dat er zoveel mogelijk is in een spel, aan eindeloze ontdekkingstochten en uitgebreide gevechten gebaseerd op tactiek en statistiek.

David versus Goliath

Ik hou van de oefening in geduld die die gevechten opleveren. Zo heb ik als David menig Goliath verslagen: kleine wijzingen in m'n strategie, blijven proberen, soms herladen. Tot ik win, met een minimale hoeveelheid schade aan mijn persoon en door zo min mogelijk kogels te gebruiken. Ook daarin verandert Fallout niet: die lange gevechten heb ik nu weer. Als ik de buit belangrijk genoeg vind, kan ik uren doen over één gevecht.

Het fantastische begin in de Amerikaanse suburb, de cynische humor, de vrijheid om je avatar vorm te geven, alle meuk die je mee kunt sjouwen en verzamelen, de indrukwekkende post-nucleaire wereld, zelfs Dogmeat de hond: Fallout 4 heeft wat een Fallout moet hebben. En meer nog. Dat je zelf settlements kunt bouwen en beheren totdat ze opbloeien als rijke handelscentra is bijna een game op zichzelf.

Tochtig bouwval

Het vinden van materialen en ontwerpen van gebouwen zien we in steeds meer verschillende games terug en vind ik altijd geweldig. Het onderdeel is hier niet perfect uitgevoerd, maar wel met zoveel oog voor detail dat ik uren bezig kan zijn met het fabriceren van één tochtig, spuuglelijk bouwval. Met een peertje aan het plafond en een tv tegenover mijn slaapzak. En daar ben ik dan nog trots op ook.

Het was eigenlijk deze toevoeging die me definitief over de streep haalde om Fallout 4 te kopen. Want hoewel ik van kinds af aan dol ben op de serie, was dit jaar dusver niet een jaar waarin ik veel tijd had, of maakte, om grote games te spelen. Een baan met wisselende tijden, een baby (die een vader heeft die me ook wel eens wil zien) en honderd-en-één dingen die ervoor zorgden dat ik vooral games speelde die ik na een kwartier weer makkelijk uit kon zetten.

Huiselijk geluk

Maar ik kon na alles wat ik had gelezen en had gehoord van andere gamers Fallout 4 niet weerstaan. En nu ben ik hooked. Ik game een uurtje voor een avonddienst, een uurtje na een ochtenddienst, een paar uur als die kleine op bed ligt en haar vader naast me geamuseerd toekijkt hoe ik licht hysterisch een Deathclaw te lijf ga.

Fallout 4 is misschien niet de mooiste game die ik dit jaar heb gespeeld. Ook daarin is de game in vergelijking met de vorige twee delen weinig veranderd. Dat terwijl de PlayStation 4, waarop ik hem speel, toch aanzienlijk beter ogende spellen aankan. Fallout 4 is ook niet de verrassendste game van het jaar. Er zijn meerdere onafhankelijke titels, waaronder voor de iPad, die me meer verwonderden.

Fallout 4 is wel de game die ik dit jaar verreweg het meest heb gespeeld. Belangrijker, het is de enige game dit jaar waarin ik met veel plezier echt investeer: mijn geld, mijn tijd en mijn betrokkenheid. En dat blijkt voor niemand slecht. "Wat wil je doen?" vroeg ik m'n vriend afgelopen week toen we een avond niks hadden. "Op de bank liggen en kijken hoe jij Fallout speelt", zei hij. Huiselijk geluk, en dat bij een game over de nucleaire holocaust.

Lees de Gamer.nl-recensie van Fallout 4 terug. 

Koop de 'Gamer.nl favorieten van de redactie' ook op Bol.com. 

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Grote update voor consoleversies Minecraft in aantocht Zombies zijn een wapen in nieuwe game Moving Hazard
14

Reacties op: De favorieten van de redactie: Fallout 4

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Wormpaul

  • 18 december 2015 13:07
  Heerlijk artikel, ik ben zelf gestopt met gamen in 2015 wegens alle drukte van werk/relatie/sport en alles wat er nog meer is (op wat Hearthstone na) maar 1 game oppakken en die echt spelen al dan niet met iemand samen geeft me een heerlijk gevoel.

  2016 misschien maar eens proberen of het lukt de liefde voor 1 game en dan met name Fallout weer te vinden :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 18 december 2015 13:12
  Na zo'n 90 uur in Fallout 4 te hebben gestoken, ben ik er toch behoorlijk verdeeld over. Het spel doet een hoop goed en ik heb er zeker plezier in gehad, maar de formule werkt voor mij niet meer zo goed als vroeger. De verouderde graphics en de technische wankelingen maken me niet zoveel uit, maar toch merkte ik steeds meer nadelen:

  1) Het geheel van hoofdverhaal, factions en keuzes is lang niet zo verfijnd als ik zou willen. Het werkt erg simplistisch, met factions die allemaal fundamentisch zijn en niet van gedachten veranderd kunnen worden. Als je een faction kiest, verklaar je uiteindelijk de oorlog aan andere factions, zonder opties voor diplomatiek of samenwerking. Ook veel andere missies komen neer op puur knallen, terwijl er vaak best slimmere oplossingen denkbaar zouden zijn. Aangezien Fallout voor mij vooral draait om de factions / keuzes / verhaal, viel me dit erg tegen (vooral richting het einde van de game).

  2) Het bouwen aan je settlements is fijn voor liefhebbers van The Sims-achtig bezig zijn, maar het heeft weinig impact op de game en het voelde voor mij uiteindelijk als busywork. Dit is persoonlijk; op zich is het geen slechte toevoeging aan de formule maar het deed mij niet zoveel.

  3) Veel loot en vijanden respawnen, en je wordt soms meerdere keren naar dezelfde plek gestuurd om die opnieuw te clearen. Ook de zijmissies voor de verschillende factions zijn herhalend en generiek (vooral die van de Minutemen; Preston houdt maar niet op). Ik speel Fallout juist om de unieke content, niet om busywork. Ook het constant looten van junk kwam me op een gegeven moment een beetje de keel uit.

  Al met al is het alsnog een mooie verkennings-RPG-shooter, de wasteland blijft een toffe setting en de details, de humor en de karakters kon ik zeker waarderen. Maar ik had er meer van verwacht. 7,5/10.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 18 december 2015 15:49
  @geert1
  Ik kan het vooral vinden met nummer #1 en #3. Want ja, nummer #2 is zoals je zegt wel heel erg subjectief. Het had wat mij betreft wat makkelijker mogen werken, om iets moois op te bouwen. Wellicht gaan mods (of misschien zijn ze er al) daar verandering in brengen.

  Ik koos zelf altijd voor Speech boven alles. Mijzelf overal uit kunnen lullen in de games vind ik nog altijd echt hilarisch. Desondanks was het hier 9/10 keer om je reward te verhogen. En wat betreft de factions, kun je er idd ook niet zoveel mee. Erg jammer.

  Een erg leuke game om gewoon rond te lopen en hier en daar wat quests te doen, maar het is of de formule die niet helemaal meer werkt voor mij, of het schoot gewoon iets tekort.

  Ik vind het moeilijk om te zeggen, Fallout is voor mij wat AC is voor Coola. Maar ik moet wel eerlijk blijven over wat ik van een game vind.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  yuck0

  • 18 december 2015 16:14
  !SPOILERS

  @geert1
  Een uurtje of 160 erin zitten inmiddels. Kan me vinden in je punten van kritiek. Mijn 2 cent:
  1) Ik was hier ook niet zo over te spreken, lang gewacht met de mainstory, viel echt gigantisch tegen. Ik wou helemaal niet kiezen. En de zoon die dan ineens leider is van een creepy synth organisatie, moest dat echt..
  En waar was de epische eind battle, stelde echt niets voor vergeleken met deel 3. Ik heb bij de eerste playtrough voor "the institute" gekozen, de laatste battle tegen de BoS was echt "underwhelming" Wat BoS figuren afknallen op een paar vierkante meter, joepie. De big ass robot bleef mooi op zijn plek, en het gigantische schip, amper iets van gezien dat ie naar beneden kwam. Ik zat echt zo van.. is dit het nu?!
  2) Vond dit wel een leuke toevoeging, in het begin wat mee gekloot. Nu er alleen nog mee bezig voor een achievement. Maar mijn red rocket solo base is fantastisch. Alle followers lopen er rond, in gepimpte power armors. Alles makkelijk opslaan, en genoeg turrets op het dak om een leger deathclaws tegen te houden.
  3) Dat respawnen vind ik echt tergend kut idd. Waarom hebben ze dat er in godsnaam in gestopt. Het was juist zo awesome aan Bethesda games dat veranderingen permanent waren. Nu clear je iets, en zit het de volgende dag alweer vol.
  Heb veel setteler missies gedaan, had niet helemaal door dat het nooit ophoud (weg rennen nét nadat de missie is goedgekeurd, en voor je een nieuwe krijgt) Ik kreeg op geven moment continue dezelfde fuckin missies op precies dezelfde plek. En het zat elke keer weer helemaal vol.. past totaal niet bij hun stijl van games maken.

  -Weapons customizen is top, maar meer unique wapens en armor was tof geweest. Dat was een groot deel van de lol van deel 3, elk stukje uitrusting leek een verhaal en passende missies te hebben. Nu is het meer ala Skyrim. Grot in zwemmen onderwater en een zwaard van een altaar pakken. Legendary tegenstanders die standaard legendary wapens droppen, is een dikke ja en nee voor me. Vind het tof dat ik een shotgun heb die dubbel projectielen schiet en tegen de 300dps doet, maar dan vind je een tof wapen wat echt niet in de buurt komt qua damage, dus die gaat maar weer de kluis in of naar een follower. Heb er wel de passende perk bij overigens, vandaar de hoge damage.
  De gauss rifle, die ik pas vond was dan wel weer héél erg fallout en super krachtig. Maar goed ik ben ruim over level 50, en kan er niet heel erg veel meer mee. Leuk dat ik er bijna 500 damage mee doen, maar pfft raiders en super mutants waren al een tijdje geen probleem meer.

  Ik hoop dat de DLC wat meer verhaal gebonden content heeft. Ik ga hier ook even een zeikpostje opzetten op steam of bethesda forums.
  Verder vermaak ik me prima met de game hoor, helemaal omdat er maar weinig tot geen van zulke RPG's uitkomen. The Witcher 3 moet ik nog steeds aan beginnen, maar het stijltje trek ik echt niet. Doorsnee fantasy shit met een hoofdkarakter die me echt níét aanstaat. Wat een homo..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 20 december 2015 01:34
  @yuck0
  Eerst een beargumenteerd kritisch stuk opzetten, en dan toch zo door het ijs zakken met de laatste twee (on)zinnen. Het is absoluut geen standaard fantasy setting verdiep je er alsjeblieft even in. En of het karakter je niet aanstaat, dat mag je zelf weten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 18 december 2015 14:22
  Ik vind Goat Simulator toch net ietsje beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  arthurvv

  • 18 december 2015 14:27
  Die verscheen in 2014

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rexus

  • 18 december 2015 14:40
  @arthurvv
  Precies, I Am Bread is de game van 2015!

  OT: Fallout 4 is voor mij persoonlijk ook echt de game van het jaar, hoewel er veel toppertjes uit kwamen is dit de game waar ik toch de meeste uren in ga steken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 18 december 2015 16:05
  Ik ben er op dit moment nog mee bezig en keek gisteravond toevallig in me completed missies en wat blijkt ik heb tot op heden van het hoofdverhaal 1 missie gedaan :), de rest is voornamelijk Minutemen en Brotherhood of Steel :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Massiv

  • 18 december 2015 21:48
  @ShadowX

  Lol same here!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 19 december 2015 00:28
  @Massiv

  Ik lees dat best veel dat enorm veel mensen niet eens met het verhaal verder zijn gegaan maar voornamelijk de side missies doen, leuke ervan is dat het tot op heden niet eens gaat vervelen :D, althans bij mij niet.

  Moet er wel bij zeggen dat ik er een spel naast speel dus de ene dag Fallout en de andere dag iets anders althans ik speelde Gears 3 maar die heb ik zojuist voor de 2e keer uitgespeeld, morgen ff wat anders zoeken ik denk zelf 2e episode King`s Quest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 18 december 2015 17:27
  Dit is mn eerste Fallout game, vindt hem geweldig. Zijn ook ontzettend veel mods voor.
  Ik heb deze:
  -Gore Overhaul
  -Simple intersection: muren/gebouwen naadloos op elkaar laten aansluiten.
  -Enhanced blood: meer en beter bloed.
  -FTO Power Armors UHD 4K T-45/T-60: realistische HD textures.
  -Robot Home Defence; Robots craften voor je settlement.
  -Critters Of The Waste Redone: scarier beesten etc.
  -More Where That Came From: 111 nieuwe lore friendly tracks voor de radio.

  Er is ook iets waarmee je het threat level kan verhogen zodat je helemaal overspoeld wordt door vijanden.

  Heb zelf ook een paar mods gemaakt, Stray Cats en Elvis Christmas radio tracks. :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RPGer

  • 19 december 2015 21:25
  15 uur in gestoken, toen had ik het wel gezien, dit ging niet beter meer worden. Grootste teleurstelling van 2015. Bethesda heeft Fallout gedecimeerd tot een alternatieve Borderlands shooter met wat gepraat erin. De hoge scores in de media begrijp ik tot op de dag van vandaag nog niet, dit is verreweg de minste Fallout in de franchise. De game straalt geen enkele ambitie uit en is de franchise onwaardig wat mij betreft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 19 december 2015 22:46
  @RPGer
  Logisch die mening na "15 uur". Deze fallout is inderdaad niet zoals 3 was. Het is simplistisch, en te weinig RPG, maar om het nou zonder enkele ambitie e.d. te noemen is onzin. Ga dan maar eens verder spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.