Door Robert 'Foxtrot' van Dijk Multiplayer gaming maakt een ongekende groei door. Vooral de 3d-shooters zoals Counter-Strike, Quake3 en Unreal Tournament worden enorm veel online gespeeld in Nederland. Die groei zal ook zeker niet stoppen. Er komen namelijk steeds indrukwekkendere multiplayer games uit. Als gevolg van de groeiende populariteit van deze multiplayer games worden er steeds meer LAN-eventen georganiseerd waarin deze games centraal staan. De evenementen worden steeds groter en het niveau van de spelers stijgt. Wereldwijd groeit daarmee ook de aandacht van bedrijven die deze evenementen gaan sponsoren, waardoor de prijzen groter worden en de aandacht van gamers voor dergelijke toernooien toeneemt.

Het was erg druk tijdens de finale

De populariteit van multiplayer games is niet beperkt tot Europa. Ook in de Verenigde Staten en vooral in Azië zijn ze immens populair. Dit jaar is een grote stap gezet naar het professioneel maken van multiplayer games en het grote publiek laten kennismaken met computergames als echte sport. De weg is ingeslagen naar de olympische spelen voor computergames. Er zijn dan ook plannen om over 2 jaar de eerste 'Cyber Olympics' te houden. Dan zie je naast de winter- en zomerspelen ook de cyberspelen in de televisiegids staan.

Koreaanse hooligans

De qualificatie

Van 2 tot 9 december jl. zijn de finales gehouden van de eerste World Cyber Games in Seoul, Korea. De spellen waarmee gestreden werd waren: Starcraft: Brood war, Unreal Tournament, Quake3, Ages of Empires, Half-Life: Counter-Strike en FIFA 2001. Daarbuiten waren er enkele demo games waarvoor ook een competitie was ingericht. Vanaf afgelopen zomervakantie zijn er in alle uithoeken van de wereld qualificaties gehouden waarin gestreden werd voor tickets naar de finales in Seoul. Ook de Benelux heeft deze qualificaties gehad en voor elk spel zijn er afgevaardigden op het vliegtuig naar Seoul gezet om vaderlands eer hoog te houden. Van het spel Counter-Strike is er een team van vijf man gestuurd, clan [TRCC]. Ik ben één van de vijf van [TRCC] die naar Korea mocht, een mooie kans dus om alles vanaf de eerste rij te beleven.