Tiger Woods PGA Tour 2004 [Playstation 2, Xbox, PC, Gamecube, Game Boy Advance]

door Jaap van Nes

Tiger Woods is één van 's werelds beste, zo niet: de beste, golfers. De jonge Amerikaan heeft een uiterst nauwkeurige slag in de heupen, wat hem een genot maakt om naar te kijken. Sinds enkele jaren heeft ook Tiger een eigen sportsgame: Tiger Woods PGA Tour. Het spel kreeg vorig jaar goede kritieken, waardoor EA Sports de game niet helemaal opnieuw op hoefde te bouwen voor de 2004 versie, maar juist uit kon breiden en fine kon tunen.

Eén van de nieuwe features is de optie genaamd EA Sports Game Face. Met deze mode kun je op een boetserende manier je eigen golfer in elkaar zetten. Naast de kleren kan zo'n beetje ieder lichaamsdeel apart afgesteld worden, waardoor de golfer ook werkelijk op je gewenste figuur gaat lijken. Met deze golfer kun je vervolgens een carrière starten en via de Play Now optie kom je direct in het eerste toernooi terecht.

Een vriendelijke stem vertelt je hoe de course in elkaar zit en waar je op moet letten. Vervolgens is het tijd de club uit je tas te pakken en de bal eens een flinke mep te geven. Tijdens het slaan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste zijn er verschillende soorten slagen (pitch, full, chip, flop en punch) en clubs (teveel om op te noemen, voor iedere situatie is er een club). Ten tweede moet je bepalen op welk punt je gaat richten. Dit doe je door met het directionele pad je richtpunt ergens op de baan neer te zetten. Als laatste, en belangrijkste, moet je de bal nog de goede snelheid en hoogte meegeven. Dit verloopt via de TrueSwing Technologie van EA Sports. Dit houdt in dat je de pook als een soort van stick moet zien en je deze van achter naar voren moet duwen om de bal een ros te geven. Doe je dit heel snel dan zal de bal wel hard gaan, maar geen hoogte krijgen; doe je het langzaam, maar wel zuiver, dan zal het omgekeerde gebeuren.

Doordat het spel doodsimpel in elkaar steekt kan iedere gamer zo aan slag en zal er niet urenlang geoefend te hoeven worden om het spel door te krijgen. Dit maakt het spel ook voor non-golfers interessant en leuk om te spelen. Wat hierbij ook aan bijdraagt is het audiovisuele gedeelte van de game. De courses zijn sfeervol tot leven gebracht en stralen stuk voor stuk de rust uit die ook bij het 'normale' golfen aanwezig is. Een verbetering ten opzichte van vorig jaar is dat er nu voor veel van de flora en fauna meer gebruikt wordt dan enkele textures; bomen zijn mooi gerenderd, waardoor ze nu ook werkelijk een element in de gameplay vormen. Hetzelfde geldt voor het geluid in de game, de soundtrack is geheel in de stijl van EA Sports en bevat een aantal pompende bassen, terwijl er ingame niets meer dan klinkt dan de wind, de bescheiden toeschouwers en een enkele vogel die langs komt vliegen.

Tiger Woods PGA Tour 2004 is een waardige opvolger van 2003 en verbetert de game op vele fronten. Alles lijkt net iets fijner afgesteld te zijn, wat voor zowel de golfers als niet-golfers een prettige spelervaring oplevert. Grafisch ziet het spel er oogstrelend uit en ook de muziek en geluidseffecten zijn van toepasselijke kwaliteit. Neem daarbij dat de PC en Playstation 2 versie ook nog eens online kunnen en je hebt een topgame in handen.

Gameplay: 9 Graphics: 8.8 Geluid: 9 Algemeen: 9