In het eerste deel over de beste Skyrim-mods bespraken we voornamelijk de grote en bekende onofficiële mods. De Steam Workshop stond toentertijd nog in de kinderschoenen. In een paar maanden tijd hebben veel Skyrimfans hun eigen mods online gezet in de mod-sectie van Valve. Gamer.nl selecteert tien mods die echt een installatie waard zijn.

1. Whistle

Red Dead Redemption is een geweldige game. Eén van de fijne eigenschappen van het spel is dat je kunt fluiten naar je paard. John Marston tuit zijn lippen, fluit en vanuit de verte komt daar zijn trouwe viervoeter aan gegaloppeerd. Dat kan voortaan ook in Skyrim. Het is dus niet meer nodig dat je tien minuten naar je paard moet rennen omdat je bang was dat hij dood zou gaan tijdens een gevecht (mijn paard rende altijd als een idioot naar elke vijand toe om vervolgens na drie beuken op de grond te liggen). Een zeer geruststellende gedachte. 

2. Follower trap safety

Eén van de grootste ergernissen in Skyrim is de combinatie van volgers en vallen. Het filmpje hieronder laat het duidelijk zien. Echt om knettergek van te worden. Door deze mod trapt je volger niet meer constant in berenklemmen of andere vallen en heb je geen kip zonder kop achter je kont aanlopen.

3. Caliente's body mod

Om eerlijk te zijn: in Skyrim barst het nu niet bepaald van de lekkere wijven. En als man wil je toch ergens van genieten. In Mass Effect heb je Miranda, in The Witcher 2 Triss en in Batman: Arkham City Catwoman en Harley Quinn (ja, dat piepstemmetje heeft óók iets geils). Dus waarom Skyrim niet? Met de mod van Caliente kom je al een heel eind: de vrouwelijke vormen worden hierdoor extra geaccentueerd. Want niet alle vrouwen in Skyrim hoeven eruit te zien als crackverslaafden.

4. Killmove +

Na een paar maanden heftig spelen word je Dovahkhiin gewoon te sterk voor de vijanden die nog in de wereld aanwezig waren. Maar waarschijnlijk gaat van tevoren iets anders vervelen: de standaard killmoves. In Skyrim heb je er daar in totaal zes van. En dat is niet veel voor een game die mensen gemiddeld zo'n vijftig uur spelen. Met Killmove+ krijg je er een paar gave vecht- en slachtbewegingen bij waarmee je gemakkelijk weer tientallen uren mee vooruit kunt.

5. Elvenwood

Wie houdt er nu niet van boomhutten? De film Robin Hood: Price of Thieven (waar de tofste boomhutten in voorkomen) is een walhalla voor elke scout en in Zweden vind je speciale boomhut waar je zonder twijfel in wilt overnachten. Elvenwood plaatst een compleet boomhuttendorp in Skyrim, dat door elven wordt bewoond. Je kunt er naar de smid, voorwerpen kopen of iedereen vermoorden. Aan jou de keus. En geniet vooral van het uitzicht.

 

6. Dovahkiin compact hideout

De huizen en slaapplaatsen die je in Skyrim verslijt, zijn – met uitzondering van de thuisbasis van de Dark Brotherhood - niet bepaald Dovahkiin-waardig. De Dovahkiin compact hideout is een kleine grotachtige schuilplaats die is ingericht voor een echte krijger. Zo krijg je meer dan 50 (!) wapenrekken, een kookpot en alle werktafels. Vooral de acht mannequins spreken tot de verbeelding, want geef maar toe: ook jij hebt die poppen de gaafste outfits aangetrokken. Je moet toch wat met je Dragonborn-harnas of de pakjes van de Dark Brotherhood en Thieves Guild.

7. Isilmeriel's LOTR weapons

Veel liefhebbers van Skyrim zullen ook genoten hebben van Lord of the Rings. Het zwaard Narsil (later: Andúril) uit Lord of the Rings is tevens één van de mooiste zwaarden uit de geschiedenis van het fantasy-genre. Narsil is gemaakt door de beste dwergsmid van Midden-aarde en het zwaard brak in tweeën tijdens het gevecht tegen Sauron. Nadat Aragorn Narsil in zijn bezit kreeg, werd hij opnieuw gesmeed en tot Andúril omgedoopt. Ook je Dovahkiin kan voortaan met Andúril en een aantal andere kenmerkende Lord of the Rings-wapens vechten.

8. Horse amors

De paarden in Skyrim zijn een beetje ondergeschikt aan je Dovahkiin. Jij loopt in het vetste Daedric-harnas, je paard – afgezien van Shadowmere – ziet er dan zonder bescherming toch een beetje kaal en kwetsbaar uit. Met de mod Horse armors kun je bij de verschillende paardenhandelaars een specifiek paard met harnas kopen. Met name de paarden met een Daedric- en elvenharnas zien er enorm bruut uit. Pas alleen wel op met het Ebony-harnas, want je ziet eruit alsof je onzedelijke handelingen gaat uitvoeren met een paard verkleed als SM-meester.

9. The Asteria

Aangezien boomhutten zo geliefd zijn, zijn zwevende houten schepen minstens zo tof! En al helemaal als ze er zo gaaf uitzien als The Asteria. Het schip is gewoon bewoonbaar en bevat alles wat je nodig hebt: van een smelter tot een houthakblok. The Asteria is mooi vormgegeven met allerlei knusse kamers die vol zitten met robuuste Dwemertechnologie. Hoe je in het schip komt? Met een speciale portal net onder de vliegende boot. Dat is wel eens wat anders dan zo'n saai stenen huis.

10. ThuuMic – real life dragon shouts

Dit is dé mod waar we op hebben gewacht (bedankt voor de tip lid Bioh4zard!). Tijdens al die uren Skyrim heb je waarschijnlijk al vaak de neiging gehad om keihard mee te shouten met je Dovahkiin. Dit programmatje laat je alle shouts inspreken en draait tijdens het spelen van Skyrim op de achtergrond. Door je microfoon schreeuw je keihard (in tegenstelling tot het fluisteren dat in het filmpje gebeurt) de shout die je wilt gebruiken en het omverblazen van een vijand heeft nog nooit zo bevredigend gevoeld. Het is misschien niet zo'n leuke mod voor je vriendin, maar ach, anders kun je ook altijd nog FUS RO DAH tegen haar schreeuwen.