Achtergrond

De beste Nintendo-nepgeruchten

Hier klopt niets van

Geschreven door Erik Nusselder op
Het is bijna zover, nog even wachten en we weten alles over de Nintendo Switch. Het Japanse bedrijf heeft de details lang geheimgehouden, maar we krijgen eindelijk te horen wat ons komende maart te wachten staat.

Veel onthullingen weten we al, of denken we te weten, omdat die gelekt zijn door 'insiders'. De nieuwe Zelda gaat de lancering niet halen, of toch weer wel, er komt een vernieuwde Splatoon, misschien, en natuurlijk is Mario van de partij, waarschijnlijk. Zeker weten doe je het pas wanneer Nintendo het bevestigt, en tot die tijd zijn het allemaal geruchten.

Pas dus maar op, want het zou niet de eerste keer zijn dat geruchten over consoles of games van Nintendo niet blijken te kloppen. We zijn al vaker massaal in een nieuwtje getrapt die helemaal niet waar bleek te zijn…

Dit is de Nintendo NX

Het meest vers in het geheugen ligt de 'onthulling' van de Nintendo NX, de codenaam van de Switch. Een draagbare spelcomputer, tot zover klopt het, maar de controller met een scherm in het plaatje hierboven is niet zoals we de Switch nu kennen. Het was een uitermate goed gemaakte hoax, waar vrijwel het hele internet intrapte. Of nou ja, we wilden het zo graag geloven... Internetdetectives gingen ver om het raadsel te ontcijferen, zo ver dat ze bijvoorbeeld de weerspiegeling in het schermpje vergeleken met de uitzichten uit kantoren van Ubisoft. Hoe dan ook, uiteindelijk gaf de maker toe dat hij het apparaatje zelf in elkaar had gezet.

We hebben meerdere hoaxes rond het uiterlijk van de nieuwe NX gezien, en dat is niet zo verwonderlijk. Nintendo deed lange tijd extreem geheimzinnig over hun nieuwe project en liet zo een gat vallen waar hoaxers graag insprongen. Maanden nadat het bedrijf voor het eerst de naam NX dropten, wisten we nog niets over de richting van de nieuwe console, en dan neemt de fantasie natuurlijk de vrije loop.

Virtual realitii

Niemand had de Wii kunnen voorspellen: de simpele doch zeer effectieve bewegingsbesturing was een verrassing voor bijna alle gamers. Maar dat er iets revolutionairs aan zat te komen wisten we al langer, door de codenaam Revolution. Je zou het ons dan ook moeten kunnen vergeven dat we in 2005 heel even dachten dat Nintendo ons virtual reality ging geven. En dat kwam allemaal door dit filmpje van de Nintendo On.

De reclame ziet er strak uit en zou prima door een groot bedrijf als Nintendo gebruikt kunnen worden, zeker in die tijd. Goed, als je er nu over nadenkt is het eigenlijk wel een raar idee, een soort helm waar je een disc in moest stoppen, maar we waren wanhopig op zoek naar nieuws over de Revolution. Wederom is dat wat Nintendo zo vatbaar maakt voor dit soort geruchten: het bedrijf is erg geheimzinnig, waardoor er veel ruimte ontstaat voor dit soort misinformatie. Helaas (?) was de On slechts een goed gemaakt filmpje van een fan met veel tijd om handen.

Een universum op je DS

Niet alleen consoles zijn het slachtoffer van dit soort geruchten, ook games hebben er last van. En zeker wanneer het gaat om games waarvan je al langer wenst dat ze gemaakt worden geloof je de hoax eerder. Dat was bijvoorbeeld het geval bij Mario Galaxy DS. Het leek in 2007 zo'n geloofwaardige leak: in een filmpje zagen we de onthulling van de game, maar het werd duidelijk van een afstandje gefilmd. Alsof het stiekem was opgenomen. Het filmpje begint met mooie Wii-beelden, maar halverwege gaat het over in graphics waarvan we best wilden geloven dat de DS ze aankon. En zeg nou zelf, wie wil er nou niet een Mario Galaxy-game op een handheld spelen?

Maar nee, ook dit filmpje was nep. En als we even wat beter kijken, waren die graphics misschien wel wat ambitieus voor de zwakke DS. Maar het zou zo mooi zijn geweest! Deze video is gemaakt door dezelfde hoaxer achter de Nintendo On, Pablo Belmonte. Naast deze twee mooie leugens maakte hij onder andere ook filmpjes voor Majora's Mask op Wii U en F-Zero op GameCube, twee games die natuurlijk ook nooit hebben bestaan. Sommige mensen zijn gewoon niet te vertrouwen.

Zelda blub blub blub

Soms is zo'n superovertuigend filmpje helemaal niet eens nodig, en is een stukje tekst al genoeg om iedereen zenuwachtig te maken. Vooral als de game die onthuld wordt een nieuwe Zelda beslaat. In 2008 'lekte' een geheim interview met Zelda-regisseur Eiji Aonuma op het forum van IGN. Daarin bevestigde hij een prequel op Wind Waker, een game met een duistere verhaallijn die eindigde in het overspoelen van de wereld. Je zou niet als Link spelen, maar als iemand die dacht dat hij Link was, maar uiteindelijk de 'hero who didn't come' bleek te zijn waarmee Wind Waker begint.

Maar helaas: dat interview heeft nooit plaatsgevonden en is totaal uit de duim gezogen. De tekenen daarvoor waren duidelijk te zien: de verhaallijn was iets te duister voor een Zelda-game, en de verandering in stijl die Aonuma voorstelde in het 'interview' paste niet echt bij Zelda. In plaats van de middeleeuwse fantasystijl zou Valley of the Flood een steampunk-game met geweren worden. Het nieuws werd door veel media overgenomen – met een korreltje zout, maar toch – en zo verspreidde de roddel zich snel over het internet. Het idee was best leuk, maar de uitwerking zullen we nooit zien.

De hoax der hoaxes

Dit artikel zou niet compleet zijn zonder het allergrootste Nintendo-gerucht, één van de grootste game-hoaxes aller tijden. Kinderen stonden op schoolpleinen tegen elkaar te schreeuwen over de echtheid van dit gerucht. Uren en uren werden er gestoken in het nabootsen van alle omstandigheden die de hoaxer beschreef. En dat allemaal voor de zoektocht naar één ding: de Triforce in Ocarina of Time.

Tegenwoordig zou een hoax als deze waarschijnlijk snel ontkracht zijn, maar in de vroege dagen van het internet hadden we daar de middelen nog niet voor. Er werden vele manieren geopperd om de Triforce in handen te krijgen, maar de beroemdste is toch wel het verhaal van 'Ariana'. Ze claimde op een fansite dat ze een manier had gevonden om in de Light Temple te komen en het legendarische artefact te aanschouwen. Daarvoor moest je een hoop dingen doen, zoals een nieuw liedje leren van Rauru. Tijdens maanden van mails gaf ze steeds meer details prijs over hoe mensen hun eigen Triforce konden bemachtigen, en uiteindelijk gaf ze zelfs de verdachte foto's hierboven vrij. Pas na een lange tijd en veel druk gaf ze toe dat het hele verhaal was verzonnen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Meer dan een miljard wedstrijden gespeeld in Rocket League Het verhaal van Horizon Zero Dawn
3

Reacties op: De beste Nintendo-nepgeruchten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Louwter

  • 12 januari 2017 09:39
  Zenuwachtig is niet het juiste woord maar ik ben zeker nieuwsgierig naar komende nacht
  Ik ga niet de wekker zetten maar morgenochtend als het huis leeg is eens rustig bekijken wat ze hebben bedacht onder het genot van een bak koffie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fappingsnake

  • 12 januari 2017 10:29
  Ik kijk ook uit naar de inthulling van de games etc. En ik denk ook dat we na de persconferentie direct met Super Mario Run aan de gang kunnen gaan op android :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Linksquest

  • 12 januari 2017 18:31
  Die Nintendo On vind ik vet gemaakt :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.