Achtergrond

De AVM Fritz!Box 7490

De route(r) naar succes

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Wireless-ac wifi-routers zijn in theorie drie à vier keer sneller dan hun IEEE 802.11n-collega’s. Maar snelheid zegt niet alles. Een moderne router is méér dan een simpele netwerkregelaar. De AVM Fritz!Box 7490 fungeert ook als multimediacentrale, bewaakt het internetgebruik van je kinderen of beschermt je tegen ongewenst internetbezoek. Gamer.nl doet een uitgebreide test. Dit artikel is eerder in PCM verschenen.

Doorvoersnelheid

Wireless-ac-routers van de huidige generatie halen in theorie doorvoersnelheden tot 1300 Mbit/s in de 5 GHz frequentieband, maar werken wel samen met oudere wireless-b/g/n-routers. Er zit overigens rek in de nieuwe standaard: in de toekomst zal de doorvoersnelheid nog stijgen. De AVM Fritz!Box 7490 is gebouwd rond een Lantiq XWAY VRX300 dualcore ‘system on socket’ (soc)-chip en houdt het op maximale doorvoersnelheden van 1300 Mbit/s voor wireless-ac en 450 Mbit/s voor wireless-n. Dit is een zogenoemde modemrouter. Je kunt hem dus direct aan een xDSL-lijn hangen. Het apparaat is compatibel met ‘vectored dsl’, waardoor gegarandeerde vdsl2-downloadsnelheden van 100 Mbit/s en uploadsnelheden van 25 Mbit/s haalbaar zijn tot op 400 meter van de telefooncentrale. Heb je een kabel- of glasvezelverbinding, dan kun je hem ook als ‘gewone’ router achter je kabel- of glasvezelmodem hangen. Door een 3G/4G-dongle in één van de usb-poorten te steken, configureer je een internetverbinding via het gsm-netwerk als hoofd- of reserveverbinding (‘fail-over’). 

Randapparatuur veilig beheren

Behalve als modem en als draadloze router, functioneert de 7490 als dect-telefooncentrale met vijf digitale antwoordapparaten en ondersteuning voor zes draadloze handsets. Je kunt meerdere sip-internettelefonienummers configureren. Deze router ondersteunt verder de dect-ul standaard voor thuisautomatiseringsapparatuur. Via de apart verkrijgbare intelligente AVM Fritz!Dect-stopcontacten programmeer je via deze router bijvoorbeeld jouw verlichting of andere elektrische apparatuur. Je kunt tot honderd van dergelijke intelligente stopcontacten draadloos aansluiten en beheren. De Fritz!Box 7490 heeft verder twee usb 3.0-poorten voor printers en externe schijven. Via de clouddienst MyFritz gebruik en beheer je de aangesloten apparatuur op een veilige wijze via het internet.

De ingebouwde vpn-server met acht tunnels en IPsec-beveiliging kun je in tegenstelling tot oudere Fritz!Box-routers voortaan via de webinterface configureren. Je hoeft dus niet meer zoals voorheen een apart configuratieprogramma te downloaden om virtuele toegang tot je thuisnetwerk in te richten. De geïntegreerde firewall beschermt je tegen internetaanvallen en met de familiefunctie beperk en/of controleer je het internetgebruik van gezinsleden. Dit laatste werkt met toegangsstandaardprofielen die je op willekeurige (groepen van) gebruikers toepast. Met behulp van de Fritz!Apps voor Android en iOS zijn alle functies ook eenvoudig via smartphone of tablet bereikbaar. In onze ‘real world’ benchmarks haalt deze router een gemiddelde wireless-n-snelheid van 43,6 Mbit/s in de 2,4 GHz frequentieband en van 162 Mbit/s in de 5 GHz band. De werkelijk gemeten wireless-ac-snelheid is gemiddeld 206,5 Mbit/s. 

Conclusie

AVM Fritz!Box 7490 is een supersnelle router, waar je ook me kan bellen. De AVM-netwerkcommunicatie centrale is een prachtige toevoeging voor je router.

Dit artikel delen:

Lees meer

Artwork van vierde Jak & Daxter-game getoond Zo werd de aankondigingstrailer voor For Honor gemaakt
0

Reacties op: De AVM Fritz!Box 7490

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.