40. Black & White 2 (PC)

Het is alweer een tijdje geleden dat we met spanning de release van de eerste game van Lionhead Studios afwachtten. Naast de hoge verwachtingen van de gameplay en de grafische aspecten, zou de AI van de game ongeëvenaard zijn. Helaas bleek na de release dat niet alles verliep zoals gepland. 2004 zal het jaar zijn waarin Lionhead Studios de foutjes uit het eerste deel weg zal poetsen en zich zal rehabiliteren met Black and White 2. Vooral de aanpassingen in de interface, de graphics en de AI zijn de punten waarop de game gefocussed is. Als we kijken naar wat voor soort game Black and White 2 gaat worden, zal dit ongeveer een kruising worden tussen een God-sim met een vleugje Real-Time Strategy. Vooral de wijze waarop het 'beest' van de speler een rol in de gameplay zal hebben, is van groot belang geworden. Niet alleen is deze nu ook bruikbaar voor verschillende taken; je kunt er nu nog meer mee doen dan in het voorgaande deel. Black and White 2 zou aan het einde van 2004 moeten verschijnen. Het is te hopen dat Electronic Arts, de uitgever van zowel het eerste als het tweede deel, zich dit keer niet in de vingers zal snijden door alleen een Nederlandse versie op de Nederlandse markt te brengen.

Release: TBA | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: Lionhead Studios | Homepage: Link 39. Men of Valor: Vietnam (PC, XB)

De Tweede Wereldoorlog is goed uitgemolken, tijd voor een nieuw conflict. Gezamenlijk hebben bijna alle ontwikkelaars hun aandacht gericht op Vietnam, het militaire debacle van de Amerikanen in de vorige eeuw. Men of Valor: Vietnam is het nieuwste spel van 2015, het bedrijf achter Medal of Honor: Allied Assault, en gaat er alles aan doen om het gevoel van de jungle van Vietnam naar je Xbox en PC te brengen. Wederom is er gekozen voor de intense, cinematische aanpak. Verwacht dus weer veel gescripte gebeurtenissen en AI, wat de herspeelbaarheid van de campaign er niet groter op maakt. Het spel bevat veel elementen welke kenmerkend zijn voor de Vietnam oorlog. Zo worden zwarte soldaten gediscrimineerd en zal je wiet rokende soldaten tegen komen die de oorlog niet zo zien zitten. Om dit allemaal weer te geven wordt er gebruik gemaakt van de Unreal engine. Multiplayer wordt uiteraard ook ondersteund. Het spel wordt voorzien van deathmatch, team deathmatch en objective-based multiplayer missies. Daarnaast zal het mogelijk zijn de singleplayer campaign coöperatief te spelen. Ondanks dat het gros van het team dat bij 2015 aan Allied Assault werkte nu bij Infinity Ward onderdak gevonden heeft, hebben we er goede hoop in dat Men of Valor: Vietnam een game gaat worden om niet snel te vergeten.

Release: TBA | Uitgever: Vivendi | Ontwikkelaar: 2015 | Homepage: Link 38. Kohan: Kings of War (PC)

De originele Kohan game was een onverwachte verrassing. Een frisse wind door het RTS genre, welke al jarenlang wordt beheerst door de Warcraft, Age of Empire en C&C serie. Kohan is een RTS game met een Perzische setting. Groepen units in het spel kun je eigenschappen meegeven, waardoor je unieke regimenten krijgt, gericht op je eigen speelstijl. Een engineer toevoegen aan je boogschutters, dan kunnen ze vanaf dat moment gebouwen vernielen. In Kohan II is dit principe nog verder uitgewerkt, met de nodige verbeteringen. Je kunt nu ook minder bruikbare regimenten samenvoegen tot één nuttig regiment. Aan het hoofd van het regiment kun je vervolgens nog een hero zetten. Voor nog meer nieuwe eigenschappen. Totaal zijn vier verschillende partijen en zes rassen voorzien in Kohan II, vier meer dan in het origineel. Naast de verbeterde gameplay heeft het spel ook een gloednieuwe 3D engine gekregen. Of Kohan II een groter succes wordt dan zijn voorganger hangt vooral af van de naamsbekendheid, weinig mensen zijn bekend met het (erg goede) eerste deel. Een uitdaging dus voor de uitgever.

Release: TBA | Uitgever: TBA | Ontwikkelaar: TimeGate Studios | Homepage: Link 37. Dragon Empires (PC)

Codemasters staat bekend om haar zeer goede racetitels, maar in 2004 gaat men bewijzen dat men ook in andere genres thuis is. Zo komt de Engelse ontwikkelaar en uitgever onder andere met Dragon Empires op de proppen, Codemaster's contributie aan het steeds populairder wordende MMORPG-genre. Dragon Empires stort de spelers in een avontuurlijke wereld vol wezens en schepsels die elk hun eigen verhaal hebben. Dragon Empires vertelt het verhaal van de verschillende draken die de wereld rijk is en de spelers kunnen aan de hand van unieke MMORPG elementen de hand leggen op wapens, spreuken en voorwerpen die elk weer te maken hebben met de draak welke waakt over het eiland of de regio waarop de speler zich heeft gevestigd. Naast een unieke 3D engine waarmee een ongekend mooie wereld is gebouwd zal Dragon Empires de nadruk vooral leggen op de Crafting vaardigheden en het spelen in Guilds en Clans. Dragon Empires is al in de bètafase en zal in de eerste helft van 2004 op de schappen verschijnen.

Release: Q1/Q2 | Uitgever: Codemasters | Ontwikkelaar: Codemasters | Homepage: Link 36. Final Fantasy: Crystal Chronicles (GC)

Met Final Fantasy: Crystal Chronicles komt er eindelijk weer een Final Fantasy game naar een Nintendo console, al is het geen Final Fantasy game zoals we die gewend zijn. Crystal Chronicles is namelijk een actie-RPG waar de nadruk niet zozeer op het verhaal ligt, maar meer op de gevechten. Deze gevechten zijn niet turnbased maar realtime, iets dat misschien even slikken is voor sommige die-hard Final Fantasy fanaten, maar voor sommige mensen wellicht weer een opluchting is. Het sterkste punt van de game is misschien wel de multiplayer support voor vier personen, echter zul je dan wel vier GBA's moeten linken aan je GameCube. Hierdoor kun je items en stats bekijken op je GBA scherm, zonder de hele game te hoeven pauzeren waardoor de vaart uit de game wordt gehaald. Heb je drie vrienden met een GBA, dan is Crystal Chronicles een must.

Release: Februari | Uitgever: Square Enix | Ontwikkelaar: Square Enix | Homepage: Link