Achtergrond

De 25 beste games van 2015

Volgens Gamer.nl

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

Het is eerste Kerstdag, en buiten het feit dat dit betekent dat we weer zo snel mogelijk proberen familieverplichtingen af te werken zodat we kunnen gaan gamen, is het ook tijd om de 25 beste games van 2015 door te nemen. Volgens Gamer.nl dan.

Wanneer we zeggen volgens Gamer.nl, dan bedoelen we volgens de pakweg dertig redacteuren die deze website rijk is. Bloed, zweet en tranen werden niet gespaard bij het rangschikken van onderstaande 25 titels, en dan zijn er nog heel wat games die het helaas net niet hebben gehaald. 

Daarbij is het belangrijk om te weten dat de lijst niet is samengesteld op basis van de toenmalige recensies, maar door een combinatie van hoe de complete redactie de kwaliteit van de game ziet, de impact die een game heeft gemaakt, de verbeteringen die in de loop van het jaar via patches en dlc zijn toegevoegd en de originaliteit van de titel.

We zijn benieuwd met elke titels jullie het eens zijn en met welke niet, en wat je persoonlijke topgames van dit jaar zijn!

25: Splatoon
Ontwikkelaar: Nintendo | Platform(s): Wii U

Nintendo krijgt vaak de kritiek zelden te investeren in originele nieuwe games naast de vrijwel jaarlijkse nieuwe Mario’s, Zelda’s en Kirby’s. De momenten waarop het Japanse bedrijf wel met iets nieuws op de proppen komt zijn daardoor echter wel stuk voor stuk bijzonder. Het deze lente gelanceerde Splatoon valt bijvoorbeeld al op door de manier waarop de online shooter zich weet te onderscheiden van de verder overvolle markt.

In Splatoon draait het niet zozeer om het behalen van zoveel mogelijk kills maar om het inkleuren van een arena in de kleur van jouw team inktvissen. De game heeft een bijna explosieve kleurrijke stijl, gevarieerde gameplay door talloze wapens en bovendien verrassend veel diepgang. Een indrukwekkende prestatie voor kindvriendelijke shooter die met snelle actie en maandenlange gratis ondersteuning in de vorm van maps, outfits en wapens langer weet te boeien dan menig ‘serieuze’ competitieve shooter. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Splatoon
Splatoon 2

24. Project CARS
Ontwikkelaar: Slighly Mad Studios | Platform(s): pc, PS4, XOne

Deze gecrowdfunde én gecrowdsourcete simulatieracegame kende een lang ontwikkelingstraject, maar ontpopte zich dit jaar tot een van de beste snelle spellen van het moment. Project CARS is een zeer solide, uitgebreide pc-racesimulator vol beleving die ook nog eens op de PlayStation 4 en de Xbox One te spelen is. De meeste imperfecties, waaronder bugs en een gebrek aan diverse auto's, zijn inmiddels aangepakt door middel van updates.

Project CARS is meer dan een uitdagende racegame door een hoge mate van realisme in het rijgedrag. Dit is een van de meest complete vertolkingen van racen op het circuit die je kunt vinden, mede dankzij implementatie van racereglementen uit de echte wereld, een knappe 24-uurscyclus en veranderende weersomstandigheden. En dat in races met vele tientallen productieauto's, karts, formulewagens of andere soorten racemodellen op de baan. Let wel: dit is geen toegankelijke racegame, al zal iedereen met genoeg passie voor autosport hiermee uit de voeten kunnen.

Lees de Gamer.nl-recensie

Project Cars

23. Axiom Verge
Ontwikkelaar: Tom Happ Games | Platform(s): pc, Mac, Linux, PS4

Op een nieuwe Metroid is het nog lang wachten en van Konami hoeven we voorlopig ook geen nieuwe Castlevania te verwachten. Het is daarom wel zo fijn dat kleine ontwikkelaars de toorts van de Metroidvania een beetje hebben overgenomen. Games zoals Axiom Verge snappen precies wat dit genre zo geweldig maken en weten de balans tussen verwijzingen en eigen ideeën perfect te handhaven.

De ietwat dikke en lompe pixels waaruit de bizarre dimensie van Axiom Verge is opgebouwd zullen ongetwijfeld wat gamers afschrikken, maar achter dat soms (opzettelijk) lelijke uiterlijk schuilt een game die leent en geleerd heeft van de beste. Door spelers steeds meer toegang te geven tot verschillende upgrades wordt beetje bij beetje de wereld verder onthuld. Dat de game speelt met bugs en glitches die in voorbije tijden gebruikelijk waren zorgt bovendien voor een game die blijft verrassen met rare wendingen en bizarre uitbreidingen die de robuuste gameplay keer op keer op zijn kop weten te zetten. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Axiom Verge
Axiom Verge

22. Xenoblade Chronicles X
Ontwikkelaar: Monolith Soft | Platform(s): Wii U

Het gamelandschap van de Wii U is een toendra, maar de wereld van Xenoblade Chronicle X is gelukkig een stuk levendiger. In deze rpg verken je als een van de laatste overlevenden van het menselijk ras de planeet Mira. Mira huisvest natuurlijk gevaarlijke buitenaardse flora en fauna, maar ook talloze spectaculaire vistas. De omgevingen zijn naadloos met elkaar verbonden, en alles wat je ziet is (uiteindelijk) ook echt bereikbaar. Na meer dan honderd uur spelen ben je nog steeds niet uitgekeken en –gevochten.

Xenoblade Chronicles X heeft niet alleen de eer de best draaiende openwereldgame op deze lijst te zijn, het gooit ook nog eens al het coole speelgoed uit je neefjes speelgoedkist bij elkaar. Als je in een grote robot een dinosaurus in elkaar wilt slaan (en natuurlijk wil je dat), is dit de game voor jou. Andere mogelijke items voor je Xenoblade Chronicles X-bucketlist zijn: van de hoogste berg af springen en netjes landen, in een strandoutfit pootjebaden in lava, futuristische pizzabezorger spelen, en het plot van Alien even dunnetjes overdoen. Oké, en een (nieuwe) bril aanschaffen na het martelen van je ogen met de minuscule tekst. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Xenoblade Chronicles X
Xenoblade Chronicles X

21. Life is Strange
Ontwikkelaar: Dontnod Entertainment | Platform(s): pc, PS4, PS3, XOne, X360

Het leven kan soms best raar zijn. De kleinste beslissingen blijken ineens grote gevolgen hebben, en dingen die je nu heel belangrijk vindt blijken later helemaal niks voor te stellen. Dat maakt het ook zo moeilijk om keuzes te maken in het leven: je weet immers nooit hoe die beslissing later uit zal pakken. Zelfs voor Max uit Life is Strange is het moeilijk, ook al heeft zij de kracht om de tijd terug te spoelen en een andere keuze te maken.

De kleinste verandering in je verleden kan het heden volledig op zijn kop zetten, zo ervaar je in deze episodische adventure. De game verkent deze kwesties op een boeiende manier, waarbij de gevolgen steeds groter worden. Maar het spel werkt ook als een emotioneel verhaal over de vriendschap tussen twee meiden en een interessant high school-drama. Wat Life is Strange echt bijzonder maakt, is dat het onderwerpen aansnijdt die je in andere games bijna nooit ziet. Het behandelt bijvoorbeeld depressie, pesten via social media, het verkennen van je seksualiteit en het opgroeien in een gebroken gezin. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Life is Strange

20. The Magic Circle
Ontwikkelaar: Question | Platform(s): pc, Mac, Linux

The Magic Circle verdient de twintigste plek in deze rangschikking vanwege zijn fraaie stijl, scherpe dialogen, eenvoudige presentatie, complexe thematiek en verrassende gameplay. Deze onvoltooide game over een game waarin je een game speelt dat niet voltooid is, geeft jou de kans het heft zelf in handen te nemen. Door doelbewust vragen op te roepen over waarom je een spel speelt, wat er bij het maken van games komt kijken, hoe fans reageren en hoe je daar als developer mee omgaat en wat het is om een spel te zijn, laat The Magic Circle je in zijn korte speelduur vaak perplex staan.

Zelf je eigen volgers in elkaar steken en bepalen welke wapens ze meekrijgen, is een mooi aspect waarmee je de game helemaal naar eigen hand kunt zetten om enkele lastige puzzels op te lossen. Zodra je de fijne kneepjes kent, wil je de hele minimalistische gamewereld opnieuw verkennen om de best verborgen plekjes op creatieve manieren te vinden. The Magic Circle heeft het echter meer van zijn goedgeschreven verhaal en de scherpe verwijzingen naar de game-industrie en de uitstekende voice-overs dragen daar sterk aan bij. The Magic Circle roept een hoop vragen over de aard en stand van zaken van de game-industrie en fancommunities en is daardoor een bijzonder relevante game die uitstekend is uitgevoerd.

Lees de Gamer.nl-recensie

The Magic Circle
The Magic Circle

19. Until Dawn
Ontwikkelaar: Supermassive Games | Platform(s): PS4

Until Dawn is een interactieve horrorervaring, waarin jij bepaalt wat er gebeurt met het verhaal en de personages. Acht tieners reizen af naar een luxe buitenhuis op de top van een berg, die alleen te bereiken is via een kabelbaan en waar mobiele telefoons niet werken: het perfecte scenario voor een horrorfilm met een klassieke slasher-opzet. Dat is precies wat Until Dawn is. Dankzij een systeem dat in-game de Butterfly Effect genoemd wordt, hebben dialoogkeuzes en andere acties die je uitvoert grote repercussies voor het verloop van de game. Dat is een groot deel van wat Until Dawn uniek maakt.

Elk personage kan dood en iedereen kan het verhaal overleven. Dit is afhankelijk van hoe jij de game speelt. Een groot deel van Until Dawn bestuur je aan de hand van quicktime events, maar als het kleinste foutje iemands dood kan betekenen blijft het spannend. Mag je één van de opgefokte jongvolwassenen niet? Faal opzettelijk een paar quicktime events om hem of haar een pijnlijke dood te bezorgen. Door de opzet is er tevens genoeg reden om de game een aantal keer opnieuw te spelen. Dankzij de manieren waarop de speler het verhaal kan beïnvloeden verdient Until Dawn een plaatsje in onze Top 25 van 2015.

Lees de Gamer.nl-recensie

Until Dawn
Until Dawn

18. Pro Evolution Soccer 2016
Ontwikkelaar: Konami | Platform(s): pc, PS4, PS3, XOne, X360

PES 2016 weet zoals geen ander het speciale gevoel wat bij voetbal komt kijken naar je scherm te brengen. Je aanvaller kan door de vernieuwde skill-moves nog meer trucs uithalen om de verdediging het hoofd op hol te brengen. Wanneer je PES 2016 speelt, dan voelt dat nagenoeg de hele match zoals echt voetbal er uitziet. Deels is dat te danken aan de ogenschijnlijke aanwezigheid van een willekeurigheidsmechanisme dat op de achtergrond draait tijdens de wedstrijden die je speelt. Je kunt een actie meerdere malen achter elkaar herhalen, maar deze lijkt elke keer nét iets te verschillen van de vorige keer dat je deze maakte. Minpunten als een niet zo snuggere keeper en een sobere presentatie doen maar nauwelijks af aan de beste PES sinds jaren.

Lees de Gamer.nl-recensie

Pro Evolution Soccer 2016
Pro Evolution Soccer 2016

17. Fifa 16
Ontwikkelaar: EA Sports | Platform(s): pc, PS4, PS3, XOne, X360

Fifa draait eindelijk weer om voetbal. Gooi die blinde focus op snelheid maar het raam uit en raadpleeg je innerlijke Louis van Gaal. Vergeet even Sterling, Zaha en Ibarbo en overweeg eens Blind, Schweinsteiger of Herrera. Kortom: geef het voetbal meer de kans. Op papier lijken de veranderingen schaars, in de praktijk vraagt de verbeterde kunstmatige intelligentie, om maar een voorbeeld te noemen, alles van je voetbalverstand.

Veel meer dan in Fifa 15, draait Fifa 16 om je vermogen realistische voetbalsituaties in te schatten. Geconcentreerd opbouwen en gaten vinden in de verdediging van je tegenstanders voeren dan ook eindelijk weer de boventoon. Het voelde nooit eerder zo heerlijk om je tegenstander al passend kapot te spelen. Fifa 16 biedt een voetbalervaring die je liefde voor voetbal naar boven haalt. Of dat nou tijdens een potje met vrienden of tijdens het uiterst verslavende Ultimate Team is. Altijd en overal is er potentie voor een onvergetelijk moment.

Lees de Gamer.nl-recensie

FIFA 16
FIFA 16

16. Her Story
Ontwikkelaar: Sam Barlow | Platform(s): pc, Mac, iOS

Eén actrice, een sloot aan kleine filmpjes en een intrigerend mysterie. Her Story is niet enkel een fijne terugkeer naar het FMV-genre van weleer, maar ook een game dat ons aan het praten heeft gebracht. Hoe interpreteer je wat je gezien hebt? Wat vond je daar van? Hoe verklaar je dan dit ene kleine detail waardoor je theorie niet klopt?

Wat Her Story daarnaast bijzonder maakt is hoe het experimenteert met het vertellen van een verhaal. Allereerst door je via een database video’s op te laten zoeken om zo een verhaal in elkaar te puzzelen, maar ook hoe dit verhaal compleet non lineair verteld wordt. Weinig spelers zullen exact dezelfde volgorde van video’s krijgen waardoor iedereen het verhaal op een eigen manier binnen krijgt. Dit maakt het een van de meest persoonlijke games die we dit jaar gespeeld hebben. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Her Story

Bron: null

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 15 t/m 6
 3. De nummers 5 t/m 1

Dit artikel delen:

Lees meer

Rust drie miljoen keer verkocht The Banner Saga komt naar Vita
22

Reacties op: De 25 beste games van 2015

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 25 december 2015 11:48
  Altijd leuk om zulk soort lijstjes te zien. Het is verre van hoe mijn persoonlijke lijstje van de beste …. games van 2015 ( sowieso kom ik maar aan een top 5 :) ) maar ik snap wel waarom deze games in de top 25 staan.

  Hier mijn persoonlijk top 5 games van 2015

  1: Dragon Ball XenoVerse
  2: Assassin's creed Syndicate
  3: Tales from the Borderlands
  4: Until Dawn
  5: Grim Fandango Remastered

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 25 december 2015 12:18
  Het blijft vreemd natuurlijk dat je een spel als fallout 4 wat welliswaar enorm veel content biedt, maar toch zeer gebrekkig aan de andere kant. Zowel het aantal bugs als de "matige" verhaallijn. Hoger zet dan een spel als cities skylines dat bij wijze van spreken alles perfect doet en veel lof krijgt.

  Het zou veel commentaar opleveren maar het lijkt me beter om een spel als fallout 4 buiten de top 10 te houden. Ook al krijg je als nieuws site commentaar vanwege de vele mensen die het spel toch gespeeld hebben. Het lijkt er op dat gamer.nl toch vooral naar de achterban kijkt en niet objectief spellen beoordeeld. Als een spel veel verkocht/gespeeld wordt hoeft het natuurlijk niet automatisch een goed spel te zijn.

  The witcher 3 natuurlijk een terechte nummer 1 al heb ik me met andere spellen meer vermaakt dit jaar. Zoals de uitbreidingen van Europa universalis 4. Plek 6 is een terechte plek voor pillars of eternity. Uitstekende game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 25 december 2015 14:17
  @rohirrimdwarf ik vond eigenlijk dat we hem met een plek op 8 best laag hadden. Het is ondanks de bugs wel gewoon een goed spel. En met Kerbal en Monster Hunter zo hoog kun je toch niet echt zeggen dat wij onze oren laten hangen naar populariteit of grootte van een game..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 25 december 2015 14:50
  @ErikNus Ben zeer te spreken over de lijst 2015. Enkel over plaatsing fallout 4 heb ik mijn bedenkingen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 25 december 2015 15:52
  @rohirrimdwarf We hebben er heeeel lang over gediscussieerd Rohirrim, dus dat was zeker niet 1-2-3 gedaan. Ondanks dat ik het objectief gezien niet hoger (ook niet lager) kon geven, was het verder een ontzettend vermakelijk spel. Het tricky gedeelte met Bethesda rpg's is dat de basic formule eigenlijk altijd de ultieme gameplay blijft en alle andere aspecten overdonderd. Voor de een is het de Game of the Year, een ander gooit het het raam uit zodra ze uit te veel missies moeten kiezen, en op de redactie geldt dit evengoed. Vandaar dat de 8ste plek uiteindelijk een super geschikte plaats is ervoor; toch erkenning van de enorme succesformule, maar tegelijk een wake-up call voor een bedrijf dat de nummer 1 plek zou moeten beambieeren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • yucko

  • 27 december 2015 00:39
  @rohirrimdwarf
  Waarom? De game bied honderden uren vermaak, in een open wereld die permanent kan veranderen met leuke karakters en matig verhaal. Als je de game te hoog vindt staan vanwege bugs, waarom hoor ik je niet over de batman game die erna komt?
  De 8e plek is prima

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 25 december 2015 17:00
  @rohirrimdwarf

  De titel zegt het natuurlijk al 'De 25 beste games van 2015 Volgens Gamer.nl'

  Ik ga ervan uit dat de lijst van 'De 25 beste games van 2015 Volgens rohirrimdwarf' anders is :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 25 december 2015 12:44
  mijn persoonlijke top 25:

  1. bloodborne + old hunters addon

  de rest doet er eigenlijk niet toe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 25 december 2015 13:06
  Prachtige top 25. Met een dik verdiende nummer 1 voor the Witcher.
  Hier ben ik het absoluut mee eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 25 december 2015 15:19
  Mijn favorieten van dit jaar:

  Cities: Skylines
  Dirt Rally
  Ori & The Blind Forest
  Prison Architect
  Renowned Explorers: International Society
  Sorcery!
  Sunless Sea

  Darkest Dungeon is ook geweldig maar komt officieel volgend jaar uit.

  Fallout… tja, eigenlijk is iedere RPG van dit jaar beter (Sorcery! om maar wat te noemen), maar Fallout is nu eenmaal bekend.

  En ik neem aan de de Dirt Rally recensie te laat kwam voor deze lijst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 25 december 2015 17:07
  @Baukereg
  Dirt Rally komt volgend jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 25 december 2015 20:07
  @Baukereg hij kwam wel heel erg plots uit ja, was een beetje laat voor deze lijst

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 25 december 2015 15:20
  Hele aparte top 25, maar ieder zo zijn smaken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 25 december 2015 16:40
  @Gillian ok. dank je wel voor de lijst en kanttekeningen fallout 4. Ik kijk weer uit naar zondag wanneer de top 100 van 2016 begint. Zoals elk jaar.

  edit: deze site zet mijn responce niet op de juiste plek neer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 25 december 2015 17:17
  Ik plaatst me games niet op een bepaalde plek maar gewoon een lijst aan games waar ik de meeste lol aan beleefd heb, wel is volgens me gamertag The Witcher 3 me meest gespeelde game van dit jaar.

  Games waar ik de meeste lol aan beleefd heb zijn :

  The Witcher 3
  Assassins Creed Syndicate en DLC Jack the Ripper
  Bloodborne (elke keer dood gaan en toch verder spelen dat zegt genoeg over het spel zelf)
  Batman Arkham Knight
  Fallout 4
  Tomb Raider Rise of the Tomb Raider
  Telltale games

  Games die ik nog spelen of uit spelen moet zijn

  Until Dawn
  Life is Strange

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 25 december 2015 17:31
  Mooi lijstje! Er lijkt zeker over nagedacht en verschillende soorten games komen goed aan bod. Vooral mooi om Pillars of Eternity hier terug te zien, want deze game wordt in veel eindejaarslijstjes totaal over het hoofd gezien. The Witcher 3 is wat mij betreft de terechte nummer 1. Al met al een prima game-jaar!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Valerium

  • 25 december 2015 21:19
  Kan alleen commentaar geven over games die ik zelf daadwerkelijk heb gespeeld, maar moet zeggen dat witcher 3 zeker nummer 1 is voor mij, Alleen vind ik dat metal gear solid 5 niet in de top 5 behoort. Jullie hebben het zelf ook al gemeld dat er veel is gerommeld aan het einde, en dat is de hele punt, het voelt als een game die snel is afgescheept terwijl die nog niet klaar was, er zal een hoop achter de schermen zijn gebeurt dat wij nooit achter zullen komen, maar het werd wel verkocht voor volle mep.

  De solid gameplay is niet reden genoeg dat je een game zo hoog in de lijst kan zetten als het einde zo erg is afgetakeld. Metal gear solid games zijn altijd story driven games geweest en in dat opzicht is het een teleurstelling.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ksmai

  • 26 december 2015 01:27
  @Gillian Witcher op 1. De rest is bijzaak

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 26 december 2015 03:30
  @Gillian ik begrijp het wel hoor. Ondanks dat fallout 4 zo geweldig speelt, het mist toch een aantal dingen. Hopelijk zien we die dingen in de komende dlcs. In februari zou de eerste moeten komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 26 december 2015 15:30
  Vind uncharted drakes collection ook heel goed net gekregen en ziet er op de ps4 echt goed uit. Verder halo 5 Witcher3. batman was voor mij de game of the year maar komt ik ben een batman fan

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.