#10 Prince of Persia: The Sands of Time

Prince of Persia: The Sands of Time was niet alleen een overdonderend vervolg op de klassieker Prince of Persia, het was ook het eerste spel dat tijdreizen min of meer in de gameplay zelf wist te integreren. Met een druk op de knop kon je de tijd op eender welk moment terugdraaien, om zo de afschuwelijke val in de afgrond ongedaan te maken. In de opvolger van The Sands of Time, Warrior Within genaamd, reisde je zelfs met grote stappen tussen het heden en het verleden heen en weer, waarbij je dezelfde locaties in verschillende tijdperken mocht bezoeken.

#9 Time Commando

Time Commando van Adeline (Little Big Adventure) kan gezien worden als de verre voorloper van TimeSplitters. Ook in dit spel reisde je af naar diverse tijdperken, waarbij je voor elk tijdperk gebruik mocht maken van de wapens die in die tijd gebruikelijk waren. Zo kwam je gedurende het spelen onder andere in de prehistorie, de Eerste Wereldoorlog, het Wilde Westen en de Middeleeuwen terecht. Je doel was het verslaan van een soort virus, dat via een tijdsportaal in de vroegere tijden terecht was gekomen.

#8 Star Trek

Ook in de populairste sciencefictionfranchise speelt rijdreizen een aanzienlijke rol. Het is niet zo dat in elke aflevering van de serie of in elke film, een tijdreis aspect aan bod komt, maar er zijn toch diverse afleveringen waarin tijdreizen een rol speelt. Zo helpt de bemanning van de Enterprise de aarde meerdere malen van totale vernietiging in de handen van de Borg en zorgen ze er voor dat Zephran Cochran de Warp drive tot zijn uitvindingen mag rekenen. De gehele Star Trek franchise is op zich al een tijdreis met series die zich in verschillende eeuwen en stardates afspelen.

#7 Timesplitters

De Timesplitters reeks van Free Radical Design was één van de eerste echt goede first person shooters op de Playstation 2. Het originele deel draaide vooral om de multiplayer en kende diverse levels gesitueerd tussen 1935 and 2035. In elk tijdperk dat je in het spel tegen komt, stonden weer andere wapens, tegenstanders en decors tot je beschikking. De opvolger, Timesplitters 2, kwam ook met een degelijke singleplayercampagne. Het verhaal hiervan maakte dankbaar gebruik van de inconsistenties die door tijdreizen ontstaan, wat voor leuke plotwendingen wist te zorgen.

#6 Catweazle

Catweazle is een tv-serie uit 1970 die inspeelde op de technologische snufjes die in die tijd het dagelijks leven vergemakkelijkten. Catweazle was een tovenaar in de tijd van de Noormannen en kwam per ongeluk in het 'heden' van weleer terecht. Aldaar had de simpele ziel nogal wat moeite zich aan te passen aan de moderne snufjes, zoals de gloeilamp, de auto en de telefoon. Inmiddels zijn we op een punt aanbeland dat de mensen die in 1970 leefden, ook de Catweazle-ervaring kunnen geven door ze naar onze tijd te teleporteren. Helaas lopen we op het gebied van, nog eeuwen achter op de Noormannen.