De E3 is weer voorbij! Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit een uitgelezen moment is voor de redactie om een paar dagen uit te rusten. Naast het feit dat we nog genoeg ervaringen op het papier hebben te zetten dan. We wilden ook een tiental games uitkiezen die naar onze mening de show hebben gestolen.

En dat is ons gelukt. We gaan niet doen alsof het simpel was: we moesten nog best even ons brein breken over welke game nou wel of niet verdiende op onze lijst te komen. Maar we zijn er uit gekomen. Dus zonder verder oponthoud komen hier op willekeurige volgorde de volgens de Gamer.nl redactie tien beste games die de E3 dit jaar rijk was!

Fallout 3

PC, PlayStation 3, Xbox 360

Wat doe je als je verantwoordelijk bent voor een van de meest succesvolle rollenspellen van de afgelopen jaren, maar genoeg hebt van de alom bekende middeleeuwse setting? Juist, je hevelt het geheel over naar een post-apocalyptische wereld waar gemuteerde engerds de dienst uitmaken. De demonstratie van het derde deel in de Fallout-franchise heeft de ietwat sceptische houding volledig weggevaagd. Niet alleen zag het er ontzettend gelikt uit, ook zorgde het kenmerkende stijltje vrijwel onmiddellijk voor de juiste sfeer. Dit gecombineerd met het actie-georiënteerde spelprincipe, en het kan al bijna niet meer mis gaan met deze titel. Het spel laat zich te allen tijde op grofweg twee manieren spelen. Enerzijds is het mogelijk het spel als een rasecht schietspel te besturen, anderzijds kun je turn-based acties verrichten. Zover we hebben kunnen beoordelen, staken beide spelwijzen uitzonderlijk goed in elkaar. Wel hadden we zo nu en dan twijfels over de balans. Het leek er namelijk verdacht veel op dat de turn-based spelwijze wat doeltreffender was. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de driehonderd mogelijke einden, de interactieve omgevingen of de loslatende ledematen. Kortom, Fallout 3 wordt alles wat je rollenspelhartje begeert.

Bekijk hier een exclusieve video van Fallout 3 LittleBigPlanet

PlayStation 3

Of het nou echt zo'n hit bij het grote publiek wordt valt te betwijfelen, maar gamers die eenmaal met Sackboy hebben gespeeld zijn verkocht, zoveel is duidelijk. De platformlevels zijn een waar genot om alleen of met vrienden doorheen te wandelen, maar op de E3 werd eens te meer duidelijk dat de mode waarin je je eigen levels mag ontwerpen echt een revolutionaire optie is. Niet omdat we het voorheen onmogelijk achtten, maar omdat het zo verassend simpel is: kies wat voor object je in een level wil en met een druk op de knop staat het er ook echt. Sony maakte met de level editor van een saai blok informatie tijdens hun persconferentie zelfs een enorm grappige manier van presenteren. Hulde!

Lees hier onze hands-on preview van LittleBigPlanet Gears of War 2

Xbox 360

Een van de meest indrukwekkende shooters van de huidige generatie krijgt in november een vervolg. Gears of War 2 zal zich zes maanden na het einde van deel één afspelen. Het verhaal zal hier een belangrijkere rol spelen dan voorheen. Volgens de scriptschrijver van Epic moeten we ons zelfs voor gaan bereiden op één of meerdere schokkende plotwendingen. De multiplayer tapt nog steeds uit hetzelfde vaatje, maar is nu geperfectioneerd. Zo heb je de keuze uit meerdere personages en modi, wordt je afgeremd door inkomende kogels (de lancer is dus meer in het voordeel ten opzichte van de shotgun) en heb je nog meer manieren om je tegenstanders te vernederen. Cliff Bleszinksy zei het zelf al, Gears of War 2 wordt “bigger, better and more badass”. Daar sluiten wij ons graag bij aan.

Bekijk hier een exclusieve video over de co-op mode in GoW 2 Borderlands

PC, PlayStation 3, Xbox 360

Deze nieuwe game van Gearbox Software valt het beste te bestempelen als ambitieus. De ontwikkelaar bevindt zich met haar nieuwe game op onbekend terrein en de mogelijkheden in Borderlands beloven grensverleggend voor het genre te worden. Een opmerkelijke feature is de hoeveelheid aanwezige wapens in het arsenaal: meer dan een half miljoen. In Borderlands heb je een grote open wereld tot je beschikking genaamd Pandora, een zanderige planeet. De game kent veel verschillende gameplay-elementen, maar valt het makkelijkste te beschrijven als een RPG vol met actie. Het bevat klassieke RPG-elementen zoals het upgraden van je wapens en uitrusting, maar je zult gedurende de game ook het nodige knalwerk moeten verrichten wil je de missies tot een goed einde brengen. Borderlands moet ergens in het vierde kwartaal van dit jaar verschijnen.

Bekijk hier een exclusief interview met de ontwikkelaar van Borderlands. Lees hier een hands-off preview van Borderlands. Prince of Persia

PC, PlayStation 3, Xbox 360

We weten nog zo weinig van de nieuwe Prince of Persia dat we over veel dingen alleen nog maar kunnen speculeren, maar dat neemt niet weg dat nu al vaststaat dat de game barst van de potentie. Er is gekozen voor cel-shaded graphics, geïnspireerd op de veelal in de hemel geprezen stukjes artwork van de vorige Prince of Persia- games. Het geeft de game een uiterlijk dat zich nog het beste laat omschrijven als een volwassen tekenfilm. Daar komt dan nog een vrouwelijke compagnon (Elica) aan je zijde bij wiens kunstmatige intelligentie erg hoog is: ze springt en klautert lekker achter je aan en helpt je nog grotere sprongen te maken. In de game zul je het altijd maar met één vijand tegelijkertijd aan de stok krijgen: Ubisoft heeft hiervoor gekozen omdat ze de Prince een kwetsbaar, menselijk personage willen laten lijken. Hoog op onze verlanglijst!

Mad World

Nintendo Wii

Clover Games is dood, lang leve Clover Games! De ontwikkelaars achter briljante titels als Okami en Viewtiful Joe (games die door hun cultstatus enorm geslaagde gespreksonderwerpen zijn om je kennis over videogames te bewijzen) gaan met deze game voor de Wii lekker door waar ze mee bezig waren: hun eigen ding doen. Mad World oogt als Sin City, met de zwart-witte beelden die alleen worden onderbroken door de vele liters bloed. Na Grand Theft Auto en Manhunt is dit de volgende stap in videogame-geweld. Het oogt cartoonesk, maar de afgetrokken hoofden en 'levend dartpijltje' spelen zijn maar enkele bewijzen dat we te maken hebben met de meest gewelddadige titel die de industrie ooit heeft gezien.

Lees hier een hands-off preview van Mad World Spore

PC

Als de geestelijk vader van The Sims en SimCity met iets nieuws op de proppen komt, dan kun je er bijna vanuit gaan dat de halve wereld het project tot op de voet volgt. Dit is dan ook het geval bij Spore, het ambitieuze simulatiespel van Will Wright dat je in de huid laat kruipen van de schepper van de wereld. Het spel biedt je de mogelijkheid wezens naar eigen wens te creëren, beginnend met een eencellig organismen. Het uiteindelijke doel is weliswaar een civilisatie op poten te zetten en het hele universum te veroveren, maar in de praktijk ben je vrij om te doen en laten wat je wilt. In Spore staat creativiteit namelijk heel hoog aangeschreven. Je kunt je wezentjes naar wens laten ontwikkelen, of niet natuurlijk. Dat dit concept aanslaat blijkt wel uit het succes van de zogenoemde Spore Creature Creator, die inmiddels een kleine maand te downloaden is. Op dit moment zijn er al meer wezentjes ontworpen met deze creator dan er diersoorten zijn op aarde. Helaas werd de daadwerkelijke gameplay een beetje in het ongewisse gelaten, waardoor het nog maar gissen is naar de uiteindelijke kwaliteit van de spelelementen. Dat het spel een succes wordt, staat echter nu al vast.

Bekijk hier een exclusieve video van Spore Animal Crossing: City Folk

Nintendo Wii

Toegegeven: op het eerste gezicht lijkt City Folk sprekend op de eerdere delen uit Nintendo's serie. Maar het bevat zoveel meer! Niet alleen krijg je meer opties om bijvoorbeeld t-shirts te ontwerpen, ook is het dorp waar je in leeft een stuk groter geworden, met een diverser aanbod aan winkels en andere bezienswaardigheden. De grote vernieuwing wordt natuurlijk Wii Speak, een microfoon die je op je televisie plaatst zodat je met vrienden online kunt praten terwijl je iets in je stad aan het uitvoeren bent. Vissen bijvoorbeeld. Mensen die niet bekend zijn met de serie krabben nu vast over hun hoofden, maar geloof ons: fans van de reeks weten hoe heerlijk ontspannend het kan zijn elke dag even je huisje te bezoeken. Een simpel leven is een voorrecht!

Bekijk hier een exclusieve video van Animal Crossing: City Folk Lees hier onze uitgebreide impressies van de game Killzone 2

PlayStation 3

Het lijkt gemakkelijk een titel van Nederlandse makelij in deze top 10 te zetten, dat geven we toe. Maar we kunnen je vertellen dat Guerrilla Games' jongste het helemaal op eigen houtje voor elkaar heeft gekregen: Killzone 2 is een shooter die staat als een huis. De game is in Europa dan wel naar volgend jaar uitgesteld om Resistance 2 wat ruimte te geven tijdens de feestdagen, maar wij weten wel waar we voor zouden gaan als we de keus hadden. Het gevoel midden in een spectaculaire en tegelijk gruwelijke oorlog rond te rennen is zo sterk dat we ons in een film waanden. Tel daarbij de veelbelovende multiplayer waarin spelers uit verschillende, erg uiteenlopende klassen met aparte eigenschappen kunnen kiezen en het plaatje is af.

Lees hier onze impressies van Killzone 2 Bekijk hier een exclusief interview met de ontwikkelaar van de Killzone 2 multiplayer Mirror's Edge

PC, PlayStation 3, Xbox 360

De grote verassing wat betreft Mirror's Edge tijdens de E3 was dat de game net zo oogde als de screenshots ons eerder al beloofd hadden. Dat je soms een beetje misselijk wordt wanneer je naar de game kijkt is eigenlijk eerder een compliment: zo vloeiend zijn de bewegingen die je maakt in het eerste-persoonsaanzicht wanneer je van gebouw naar gebouw springt. En die misselijkheid verdwijnt geheel wanneer je zelf echt gaat spelen in plaats van toekijkt. Het is vooral verfrissend om een game met dit spelaanzicht te spelen die niet de nadruk op schieten legt. Wij zijn grote voorstanders van vernieuwingen en variatie in het aanbod games dat wij voor onze neuzen geschoven krijgen dus niets dan hulde aan DICE als het om Mirror's Edge gaat. En dan dat aparte kleurenpalet... mogen we hem al thuis testen?

Bekijk hier een exclusieve video van Mirror's Edge Grootste verrassing: Fat Princess

PlayStation Network

We zijn al door onze tien beste games van E3 2008 heen, maar wilde deze game niet ongenoemd laten. Zonder twijfel de grote verassing van de E3 was Fat Princess. In deze game die op PlayStation Network zal verschijnen speel je online een team deathmatch waarbij je onder het neerknallen van je tegenstander ook nog eens de prinses van je eigen team moet redden. Die is gevangen genomen door het andere team en heeft haar tijd besteed met het eten van vele taarten. Nu is ze zo dik dat je het grootste deel van je team nodig hebt om haar terug te slepen! Zorg dat de tegenstander niet in je kasteel komt dus. 32 mensen kunnen het tegen elkaar opnemen en er zijn natuurlijk weer verschillende klasses. Zo kan de priester zijn teamgenoten helen en de builder kapt bomen om bijvoorbeeld katapulten te bouwen. Er zijn tien maps. Een meer dan volwaardige PSN-game die wel eens een nieuw hoofdstuk voor downloadable games zou kunnen aankondigen.

Lees hier onze preview van Fat Princess

We nemen aan dat jullie vast een heel andere mening hebben over wat de beste games waren tijdens de E3 show. Die horen we dan ook graag! Laat het hieronder weten, deel het met de wereld, maak er geen geheim van, doe je zegje!