Achtergrond
Game Boy

De 10 beste Game Boy Color-games

De tien kleurrijkste games voor Nintendo’s tussenhandheld

Geschreven door Thijs Barnhard op
De Game Boy Color is in veel opzichten een eigenaardige handheld. Na de succesvolle, maar niet bepaald krachtige Game Boy Pocket kwam Nintendo eindelijk op de markt met een handheld die mooiere beelden met echte kleuren op het kleine schermpje kon toveren. De Game Boy Color stond ook bekend om een ander verkooppunt: de complete bibliotheek van Game Boy-games was ook speelbaar op het apparaat. Het apparaat had echter ook genoeg eigen games. De volgende tien titels behoren wat ons betreft tot de beste.

Mario Golf

Van Mario’s hobby’s is golf waarschijnlijk niet de populairste, maar stiekem wel een van de leukste. Hoewel de Nintendo 64-versie van Mario Golf de 3D-graphics had wist het spel op de Game Boy Color veel van zijn charme op zijn eigen manier te behouden. Onder andere door de uitgebreide singleplayer waarin je dankzij allerlei rpg-elementen een golfer speelt die langzaamaan in de ranglijsten stijgt. Die speelstand zou natuurlijk lang niet zo leuk zijn als het golfen zelf niet fijn werkt. Een balletje slaan met Mario en zijn maten is makkelijk om te leren, maar uiteindelijk best moeilijk om te meesteren. Omdat de N64- en Game Boy Color-versies van Mario Golf nagenoeg hetzelfde speelde was het dankzij het Transfer Pack zelfs mogelijk om je zelfgetrainde golfers te importeren om op de green te slaan in de N64-uitvoering.

Mario Golf
Mario Golf

Wario Land 3

Wario was altijd al een taaie, maar in Wario Land 3 is de kwaadaardige versie van Mario zo goed als onsterfelijk. Bevroren, geëlektrocuteerd of gevangen in een bubbel: het doet de eeuwig chagrijnige dikzak helemaal niets. Wario Land 3 draait daarom niet zozeer om het overleven van de vele levens binnenin een magische muziekdoos, maar om het oplossen van de puzzels die met behulp van Wario’s transformaties overwonnen kunnen worden. Een vetgemeste Wario kan door de grond zakken, een opgeblazen Wario kan vliegen en bevroren Wario glijdt met gemak langs alle gevaarlijke obstakels. Het complexe web van dergelijke levels overwinnen is ondanks het gebrek aan levens een lastige taak. Daardoor is Wario Land 3 als platformer uniek in zijn soort.

Wario Land 3
Wario Land 3

Toki Tori

Schattig maar tegelijkertijd ook genadeloos moeilijk. Achter het aandoenlijke uiterlijk van het uit de kluiten gewassen kuiken zit een puzzelgame die gegarandeerd je hersens aan het werk zet. Toki Tori moet in een groot aantal levels zijn kuikens die nog in hun ei zitten redden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met beperkte middelen en een constante tijdsdruk is ieder level een race tegen de klok. Red je het niet om alle eieren te verzamelen, dan moet je weer opnieuw beginnen. Items zoals de Freeze-o-matic en een Bubble Suit helpen je bij Toki Tori’s avontuur, maar door onhandig gebruik kunnen ze je net zo gemakkelijk in de weg zitten. Toki Tori is daarmee misschien afschrikwekkend lastig, maar wie doorzet vindt de beste puzzelgame voor de Game Boy Color.

Toki Tori
Toki Tori

The Legend of Zelda: Oracle of Seasons

Nadat Link’s Awakening bewees dat Zelda’s prima werken op een draagbare console, kwam Capcom met twee bijzonder ambitieuze games voor de Game Boy Color. The Legend of Zelda: Oracle of Ages en The Legend of Zelda: Oracle of Seasons zijn twee compleet verschillende en bijzonder uitgebreide Zelda’s. Van dit tweetal heeft Oracle of Seasons de beste gimmick. In dit spel draait het naast het verzamelen van items, het doorkruizen van kerkers en het redden van het meisje ook om het wisselen tussen seizoenen om de wereld te veranderen. Wegen die in de winter onbegaanbaar zijn door hevige sneeuwval zijn in de zomer ineens wel toegankelijk. Deze geinig dynamiek, gecombineerd met uitstekende kerkers en puzzels, levert de zoveelste weergaloze Zelda op.

Zelda
Zelda

Metal Gear Solid

Binnen de complexe mythologie van de Metal Gear-saga is er officieel gezien geen plaats meer voor het spel op de Game Boy Color, dat in andere delen van de wereld ook wel bekend staat als Ghost Babel. Op de kleurige handheld laat Metal Gear Solid de filmachtige cutscenes achterwege, maar de klassieke 2D-sluipgameplay maakt wel een terugkeer. Dat zorgt voor een ouderwets fijne Metal Gear die slim genoeg is om een aantal elementen – zoals kruipen en dekking zoeken tegen muren - over te nemen uit de Solid-reeks. Door de wat simpele graphics heeft Ghost Babel niet de typische Kojima-waanzin die de latere Metal Gear Solids zo goed maken, maar een uitstekende stealthgame voor een klein scherm is het zeker.

Metal Gear Solid
Metal Gear Solid

Shantae

Met de relatief kleine ontwikkelaar WayForward aan het roer had Shantae de pech om pas na de release van de Game Boy Advance uit te komen. Deze vrolijke platformer kreeg destijds daarom niet de erkenning die het eigenlijk verdiende. Zonde, want Shantae is een uitstekende platformgame die veel bekende elementen, zoals te verzamelen schatten en een dag-en-nacht-cyclus, weet te combineren tot een tof geheel. Die cultstatus is Shantae na drie vervolgen inmiddels wel ontgroeid, maar het origineel is nog steeds een vaak vergeten pareltje voor de Game Boy Color.

Shantae

Kirby Tilt ‘n’ Tumble

Met een in de cartridge verborgen accelerometer is Kirby Tilt ‘n’ Tumble geen gebruikelijke Kirby-game. Kirby stuur je een specifieke richting in door de gehele Game Boy Color mee te bewegen. Door de handheld snel een bepaalde kant op te zwaaien springt Kirby omhoog, zodat ‘ie obstakels kan vermijden. Dat klinkt simpel, maar Tilt ‘n’ Tumble is helemaal volgens Kirby-principes verrassend uitdagend. Helemaal wanneer je alle sterren in de gevarieerde levels wilt behalen vraagt Tilt ‘n’ Tumble alles van je vermogen om de vrolijke roze bal met precisie langs de vele gevaren te manoeuvreren.

Kirby
Kirby

Resident Evil Gaiden

Net zoals Metal Gear Solid is Resident Evil op de Game Boy Color een compleet andere ervaring dan de consolevarianten. Wat griezeligheid betreft levert Resident Evil wat in op het kleine scherm, maar daartegenover staat wel een technische indrukwekkende presentatie met een verhaal dat zich prima kan meten met de andere Resident Evil-titels. De zombies en andere biochemische wapens bevinden zich deze keer op een cruiseschip. Bekende figuren, zoals Leon S. Kennedy en Barry Burton, maken hun terugkeer in deze interessante hybride van stijlen. Verken je het schip in Resident Evil Gaiden, dan zie je de actie van bovenaf, maar zodra je in contact komt met een vijand gaat het spel over in first-person schietgedeeltes. Er zijn weinig andere games die zoveel uit de Game Boy Color wisten te halen.

Resident Evil Gaiden
Resident Evil Gaiden

The Legend of Zelda: Oracle of Ages

Samen met Oracle of Seasons zorgde Oracle of Ages voor een dubbele dosis Zelda op de Game Boy Color. Ages speelt hetzelfde en heeft ook dezelfde van Link’s Awakening geleende stijl, maar in ieder ander opzicht zijn het compleet andere games. In dit spel draait het om reizen tussen twee verschillende tijdperken in het land Labrynna, waar het in twee verschillende eeuwen goed mis is. Door in het verleden iemand te helpen of een zaadje te planten kun je in het heden de vruchten plukken. Dat concept zat al eens eerder in een Zelda-game, maar Oracle of Ages maakt dat goed door je vooral veel uitstekende kerkers en puzzels voor te schotelen.

Zelda
Zelda

Pokémon Crystal/Gold/Silver

Het leek destijds moeilijk voor te stellen, maar na het megasucces van Red, Blue en Yellow wisten Pokémon Gold, Silver en Crystal er nog een schepje bovenop te doen. Met 150 nieuwe Pokémon, het compleet nieuwe gebied Johto en het oude Kanto is dit een game die zo uitgebreid is dat het destijds bijna niet voor te stellen was. Door vooral beter, groter en uitgebreider te zijn wist Pokémon Gold en Silver de reeks naar een hoger niveau te tillen. Tot op de dag van vandaag is er bovendien geen nieuw deel geweest dat Pokémon in een klap zoveel wist te verbeteren. Niet alleen de sprites zijn stukken beter, ook de muziek en de toevoeging van nieuwe types Pokémon zijn een gouden greep. Alsof al die memorabele Pokémon niet genoeg waren was de mogelijkheid om je oude vrienden te importeren uit Red en Blue een mooi bedankje na uren van trainen in die oude games.

Pokemon Gold
Pokemon Gold

In de bovenstaande top 10 staan games die alleen op de Game Boy Color speelbaar zijn, maar de volgende titels die al eerdere op andere platformen verschenen, zijn eveneens het spelen waard: The Legend of Zelda: Link’s Awakening DX, Super Mario Bros DX, Donkey Kong Land IIIen Tetris DX.

Dit artikel delen:

Lees meer

Homefront: The Revolution-uitbreiding nu beschikbaar Nieuw seizoen The Walking Dead begint mogelijk medio november
4

Reacties op: De 10 beste Game Boy Color-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  PePziNL

  • 28 september 2016 16:26
  Pokemon Crystal is nog steeds de beste Pokemongame ooit gemaakt. <3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 29 september 2016 10:39
  Het is volgens mij bijna niet mogelijk om een tot 10 van gameboy samen te stellen, want het heeft zee aan spellen waarvan honderden fantastisch zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 29 september 2016 11:58
  Ik heb de colour nooit gehad, alleen de antieke grijze game boy met groen monochrome scherm. De Oracle games van Zelda heb ik dan ook met een emulator gespeeld. En hoewel ze briljant goed in elkaar zitten zou ik toch Link's Awakening verkiezen vanwege de nostalgie, de bijzondere sfeer en omdat het acht jaar eerder verscheen. Maar allen zijn het underrated Zelda games, een niveau die de serie imo nooit meer gehaald heeft daarna.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 12 oktober 2017 21:56
  Leuk artikel. Ik kan me nog herinneren dat ik mocht kiezen tussen een Gameboy Color of een Gameboy/pocket? speler voor de Snes. Na al die jaren nog steeds spijt van dat ik voor die laatste koos. Volgens mij was de color ook 200 gulden, best een hoop geld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.