Achtergrond
Dreamcast

De 10 beste Dreamcast-games

De beste games van Sega’s laatste console

Geschreven door Thijs Barnhard op

De Dreamcast heeft een speciaal plekje in het hart van menig gamer. Dat heeft te maken met de fantastische games die op het apparaat verschenen, maar ook met het feit dat de Dreamcast het einde betekende van Sega’s aanwezigheid op de consolemarkt. Hoewel deze spelcomputer niet het langste leven beschoren was, was het geen makkelijke taak om de beste games te selecteren. Dit zijn de tien beste Dreamcast-games volgens Gamer.nl.

Phantasy Star Online

Online games op consoles waren begin 2000 bijna ondenkbaar, maar Sega had het vooruitzicht om de langlopende Phantasy Star-reeks om te toveren in een heuse mmo. Zo grootschalig als EverQuest werd het niet, maar Phantasy Star was met fijne hack ’n slash-gameplay, kleurrijke buitenaardse werelden en het verzamelen van betere uitrusting een geweldige rpg. De mogelijkheid om met spelers van over de hele wereld samen te spelen was echter het grootste aantrekkingspunt van het spel. De bonte verzameling van mensen, CAST’s en Newman, onderverdeeld in drie verschillende klasses die de online lobby bevolkten, gaven perfect weer waarom deze game destijds zo bijzonder was. Het gevoel van samen op avontuur gaan was ongekend sterk in Phantasy Star Online.

Phantasy Star Online

Power Stone 2

Half partygame en half fighter; Power Stone 2 is in zekere zin voor de Dreamcast wat Smash Bros is voor Nintendo. Vier spelers kunnen het tegelijk opnemen in een arena waarin geen tactiek te vuil is. Elkaar met voeten en vuisten te lijf gaan is goed mogelijk, maar gebruikmaken van alles wat de arena te bieden heeft is ook toegestaan. In een turret klimmen, een robot het vuile werk laten opknappen of tegenstanders verpletteren onder een berg sneeuw zijn stuk voor stuk legitieme technieken. De in drie dimensies opgezette arena’s lenen zich uitstekend voor het vrolijke en chaotische geweld waarmee Power Stone 2 tot de nok toe gevuld is. De voor dit tweede deel nieuwe Adventure-modus, waarin je met meerdere spelers een volstrekt gestoord verhaal doorloopt, is naast de gebruikelijke Arcade-modus en multiplayer een uitstekende toevoeging die deze unieke fighter nog toffer weet te maken op feestjes.

Power Stone 2

Shenmue

Shenmue was zijn tijd mijlenver vooruit. In deze levenssimulator slash adventuregame draait het om het vinden van de moordenaar van je vader. Om dat voor elkaar te krijgen moet het hoofdpersonage Ryo de juiste mensen vinden en ze zo nu en dan een dienst bewijzen. Naar moderne standaarden is het spel misschien ongewoon traag, maar het oog voor detail, de geinige minigames en het meeslepende verhaal in de voor de westerse gamers exotische setting was genoeg om van de eerste Shenmue een klassieker te maken. Deze game heeft iets bijzonders en het is daarom ook geen wonder dat de in 2015 aangekondigde Kickstarter voor het langverwachte derde deel zijn budget in een mum van tijd wist te behalen. De geest van Shenmue leeft ondertussen verder in menig andere open wereldgame.

Shenmue

Soulcalibur

De lijst van fighting games die de tand des tijds hebben weten te doorstaan is niet al te lang, maar tussen de Street Fighters en Mortal Kombats van deze wereld mag Soulcalibur gerust plaats nemen. In dit spel gaat het niet om vuistgevechten, maar om wapen tegen wapen. De grote prijs is de Soul Edge, een mythisch zwaard dat de gebruiker grote kracht zou geven. Een diverse groep aan personages gaan elkaar met katana’s, klauwen, messen en staffen te lijf om dit wapen te bemachtigen. Soulcalibur kon rond zijn release rekenen op veel lof voor de graphics, die volgens huidige standaarden nog steeds prima zijn, maar ook het complexe vechtsysteem en de daardoor zo verslavend multiplayer staan nog steeds als een huis.

SoulCalibur

Ikaruga

De klassieke shoot ‘em up vierde rond de tijd van de Dreamcast zijn hoogtijdagen. Ikaruga is een bijzonder hoogtepuntje. De unieke gimmick hier is de manier waarop je constant tussen zwart en wit wisselt. Je ruimteschip is prima uitgerust om af te rekenen met de meeste vijanden die op het scherm verschijnen, mits ze dezelfde kleur hebben als je schip. Door het feit dat vijandelijke projectielen het scherm compleet overspoelen moet je razendsnel wisselen tussen de twee types. Lukt dat eenmaal, dan ontpopt Ikaruga zich als bijna goddelijke ervaring. Om de game echt te meesteren moet je in een waanzinnige trance komen die nodig is om iedere aankomende kogel te zien en op tijd te kunnen absorberen.

Ikaruga

ChuChu Rocket

Tijdloze puzzelgames zijn zeldzaam. ChuChu Rocket is zo’n spel dat met een simpel principe een hersenkraker van jewelste weet te creëren. Het doel is om de muizen over het scherm te laten bewegen zonder dat ze gepakt worden door de katten. Door speciale tegels te plaatsen die het ongedierte in de juiste richting sturen, moet je uitvogelen hoe je de beestjes veilig naar hun raket kan brengen. De obstakels, de vaste patronen die de gevaarlijke katten afleggen, de ijzersterke multiplayer waarin je zoveel mogelijk muizen moest opvangen in je raket en katten naar de ruimteschepen van je tegenstanders moet sturen, het feit dat je levels kon uploaden zodat andere spelers de uitdaging aan konden gaan – zoveel redenen waarom Chu Chu Rocket uitgroeide tot een ware klassieker.

ChuChu Rocket

Skies of Arcadia

Geen Japanse console is compleet zonder Japanse rpg en wat de Dreamcast betreft behoort Skies of Arcadia tot een van de beste. In een op het werk van Jules Verne geïnspireerde wereld waarin een kwaadaardig keizerrijk en piraten het met elkaar uitvechten in luchtschepen speel je als Vyse. Deze jongeman is de aangewezen persoon om de verloren wereld weer te herstellen. Wat verhaal betreft is Skies of Arcadia misschien geen hoogvlieger, maar het spel maakt veel goed met zijn unieke setting en gedetailleerde wereld die bijzonder leuk is om te verkennen. Met name het gebruik van Vyse’s luchtschip tijdens het ontdekken van de wereld en de gevechten is origineel en geeft Skies of Arcadia een prettig avontuurlijk randje.

Skies of Arcadia

Rez

Rez is niets minder dan een hele geslaagde drugstrip. Met spectaculaire beelden en een pompende elektronische soundtrack is het bovendien een on-rails shooter die uniek is in zijn soort. Je avatar is in deze game een mensachtig figuur die door surrealistische computerlandschappen vliegt en al schietend vijanden moet uitschakelen. Het gebruik van geluidseffecten is minimalistisch; in Rez maak je zelf de muziek door de juiste doelwitten te raken. Dat levert een bijzondere en bijna hypnotiserende game op, die met vrij simpele spelprincipes toch bijzonder memorabel weet te zijn.

Rez

Grandia 2

Om tussen de vele andere uitstekende jrpg’s op de Dreamcast op te vallen moet je wel iets bijzonders doen. Grandia II krijgt dat voor elkaar door een uniek gevechtsysteem voor te schotelen waarin je onder tijdsdruk aanvallen selecteert die vervolgens onmiddellijk worden uitgevoerd. Het is daarnaast ook mogelijk om je personage op het slagveld te bewegen. Op die manier zijn de aanvallen van vijanden te annuleren. Met veel ingesproken dialogen en een ouderwets fijn meeslepend (zij het ietwat voorspelbaar) verhaal over oude goden en religie met een eeuwenoud duister geheim, is Grandia 2 niets minder dan uitstekende rpg die op de Dreamcast toch echt het beste tot zijn recht komt.

Grandia 2

Crazy Taxi

Ya, Ya, Ya, Ya, Ya! Voor veel gamers staat de muziek van The Offspring gelijk met de hysterische gameplay van Crazy Taxi. Zoals de titel al doet vermoeden draait het in dit spel om het zo snel mogelijk brengen van passagiers naar hun bestemming. De snelheidsregels en waar de weg begint en eindigt zijn daarmee zaken waar je je als chauffeur niet mee bezig hoeft te houden. Voor het moordende tempo start je de game op, maar het is de aanstekelijke vrolijke sfeer zoals alleen Sega die in zijn hoogtijdagen kon produceren die ervoor zorgt dat je nog een ritje wil maken. Bovendien is Crazy Taxi door zijn swingende soundtrack een uitstekend monument voor de late jaren negentig/vroege jaren nul.

Dreamcast

De bovenstaande tien games voor de Dreamcast hebben we hoog zitten, maar deze lijst had nog veel langer kunnen (en mogen) zijn. Deze games redden het uiteindelijk niet: Jet Grind Radio, Samba de Amigo, Resident Evil: Code Veronica, Space Channel 5 en Sonic Adventure 2.

Dit artikel delen:

Lees meer

Super Mario Maker 3DS bevat waarschijnlijk geen 3D-opties Battlefield 1 krijgt negen maps en zes modi op lancering
15

Reacties op: De 10 beste Dreamcast-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • timpie81

  • 21 september 2016 11:08
  Persoonlijk vond ik dit een van de beste consoles ooit. Revolutionair in wat hij kon, met online gaming, de vmu die als scherm acteerde in de joystick. Daarnaast een super lineup van games. Pas bij de Xbox 360 had ik weer het gevoel een zelfde soort ervaring mee te maken. Ik heb mijn dreamcast nog bewaard en speel er zeker af en toe nog op. Tevens de megadrive en saturn nog bewaard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoderikR

  • 21 september 2016 19:31
  @timpie81 Helemaal mee eens!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mysticmaus

  • 21 september 2016 11:42
  Phantasy Star Online was zoooooooooooooo geweldig , helemaal kapot gespeeld!!! :) , heb er nu weer zin in als ik het zie!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  keepitfrosty

  • 21 september 2016 12:11
  De dreamcast…….. Goede tijden mee gehad. Wat een console was dat zeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 21 september 2016 12:50
  Ik kan me herinneren dat Blue Stinger ook wel een leuke game was.

  Persoonlijk heb ik het meest genoten van Soul Reaver,Tokyo Extreme Racer, Code Veronica, Airforce Delta, House of The Dead 2, Shenmue.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ray1618

  • 21 september 2016 13:23
  Dreamcast was echt een te gek console, mooie games & toffe vaak vernieuwende gameplay! Daar zouden ze vandaag de dag misschien nog waat meer naar moeten kijken. Maar mooi lijstje!
  Zitten een hoop van mijn persoonlijke top 10 tussen. Voor mij zouden The house of the dead2 (zombie shooter), metropolis street racer (race game), Jetset radio (ehhh..) & resident evil code veronica zeker in dit lijstje thuis horen. Blue Stinger was was idd ook een gave game maar liep toen al een tikje achter met de graphics.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -It-

  • 21 september 2016 13:25
  Hoeveel teraflops had de Dreamcast?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  warcryptic

  • 21 september 2016 13:37
  @-It- Hoeveel geflopte opmerkingen wil je nog maken?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 21 september 2016 14:21
  Toffe console, maar op een of andere reden heb ik er interesse voor verloren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 21 september 2016 15:42
  Oh ja natuurlijk Metropolis Street Racer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tektwo

  • 26 september 2016 08:17
  @AllSeeingFish, kudo's voor jou.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 26 september 2016 20:15
  @Tektwo

  :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 21 september 2016 18:20
  Wat een mooi lijstje met onvergetelijke klassiekers. Mijn kinderen zouden een remake van powerstone zeker willen hebben, Chu Chu rocket mag ook rebooten, skies of arcadia en Grandia waren mijn eerste onvergetelijke kennismaking met JRPG's, en crazy taxi was pure fun. qua fighters is vanaf de DC, Soul calibur mijn favoeriete serie gebleven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RPGer

  • 22 september 2016 09:31
  Waar is Jet Set Radio??

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tektwo

  • 26 september 2016 08:18
  @RPGer, wow dat waren leuke tijden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.