De R.A.T.-muizen van het merk Cyborg hebben alle hetzelfde aparte uiterlijk. Deze hypermodern ogende muizen lijken ieder moment te kunnen transformeren om vervolgens van je bureaublad af te rennen. Van de verschillende modellen zijn de R.A.T. 7 en R.A.T. 9 de duurste uitvoeringen, waarbij het enige echte verschil tussen de twee het feit is dat de R.A.T 7 een draad heeft en de 9 draadloos is. Gezien gamers meestal de voorkeur geven aan een muis met draad, werpen we onze blik op de R.A.T. 7. Voor wie niet bekend is met het merk Cyborg: het maakt onderdeel uit van Saitek, dat op zijn beurt weer bij de MadCatz-groep hoort.

Ergonomie

Qua functionaliteit onderscheidt de muis zich nauwelijks van andere topmuizen van bijvoorbeeld Logitech of Razer, maar qua ergonomie en aanpassingsmogelijkheden doet de R.A.T 7 volledig z’n eigen ding. Je kunt de lengte van de muis aanpassen, de breedte (of althans, hoe ver je duim van je wijsvinger komt te liggen), bepaalde stukken demonteren om ze te vervangen met onderdelen met meer grip en natuurlijk kun je ook verschillende knoppen voorprogrammeren. De muis ligt, gebaseerd op de ‘palm’-wijze van hanteren (waarbij de muis volledig in de hand ligt), lekker in de hand. Dat is deels te danken aan het zachte gladde materiaal dat voor het overgrote deel van de muis gebruikt is, maar ook aan de prettig brede linker- en rechtermuisknoppen die lichtelijk uitgehold zijn. Door het reliëf in de muisknoppen blijven je vingers beter in positie.

Ongetwijfeld zul je eerst een tijdje sleutelen aan de vorm van de muis voordat je jouw ideale versie hebt gevonden. Dat geeft niet, want stiekem is het best leuk om dit mechanische monstertje naar jouw wensen aan te passen. Wees overigens niet bang dat je een gereedschapskist nodig hebt als je iets wilt aanpassen; er zit een ingebouwde sleutel in die je gemakkelijk losschroeft. Heb je die losgeschroefd dan kun je ook bij het kleine draaiwiel dat een serie gewichten op z’n plaats houdt. Deze gewichten van 6 gram kunnen gebruikt worden om in totaal 30 gram extra gewicht toe te voegen. Wel moeten we de kanttekening plaatsen dat de R.A.T. 7 geen muis is voor gamers die een ultralichte muis prefereren. Zelfs zonder de gewichten is de muis niet ontzettend licht, wat te danken is aan de metalen behuizing van de muis. Persoonlijk konden we ons niet aan het gewicht storen. In dat geval voegt de metalen behuizing alleen maar een welkome versteviging toe.

Precisie

Naast de standaardknoppen aan de zijkant (onder de duim), het muiswiel en een knop om de DPI-stand aan te passen, kent de R.A.T. 7 nog twee extra toevoegingen waar we van gecharmeerd zijn. Zo is er een tweede muiswiel dat je horizontaal moet bewegen en een speciale knop voor de “Precision Aim Mode”. Hoe je het extra muiswiel gebruikt kun je zelf invullen, maar we kunnen ons voorstellen dat hij ondanks de toegevoegde waarde door de meeste gamers nauwelijks gebruikt gaat worden. Door de positionering moet je hem met je duim bedienen. Wij merken dat we dit niet gewend waren en dat we er daarom niet eens aan denken tijdens het spelen. Je kunt het jezelf natuurlijk geforceerd aanleren en het is zeker een toffe toevoeging (die ook het uiterlijk goed doet), maar de kans is groot dat je dit extraatje nooit gaat gebruiken.

De Precision Aim Mode daarentegen is een stuk makkelijker te bedienen. Dat knopje bevindt zich namelijk precies onder het topje van je duim. Door het ingedrukt te houden schakelt de muis automatisch over naar een (vooringesteld en aanpasbaar) lager DPI-niveau. Daardoor heb je meer controle over je cursor. Inderdaad, noem het maar een sluipschuttersknop, want dat is ook precies het idee. Je zou het kunnen vergelijken met de mogelijkheid in bepaalde shooters je adem in te houden voor een nauwkeuriger schot. De enige voetnoot daarbij is dat de Precision Aim Mode minder lekker werkt als je de muis alleen met je vingertoppen bedient. De knop moet namelijk wel met enige kracht ingedrukt worden en in dat geval zal het eerder funest zijn voor je nauwkeurigheid dan dat die er beter op wordt.

Schietgrage muis

Naast dat alles is er tenslotte ook nog een knop om tussen drie verschillende profielen te wisselen. Dat welbekende concept is in iedere degelijke gaming-muis verwerkt, maar functioneert desalniettemin prima. Het instellen van de mogelijke parameters kun je gemakkelijk en snel doen via de bijgeleverde software. Het enige minpunt van dit profielensysteem is dat de knop waarmee je à la minute tussen de profielen wisselt absoluut niet makkelijk in te drukken is. Dat is op zich niet vervelend wanneer je drie verschillende profielen gebruikt voor verschillende soorten games, maar gebruik je meerdere profielen binnen dezelfde game dan werkt het slome wisselen niet echt prettig. Nu zijn het voornamelijk MMO-spelers die hun muizen uitgebreid voorprogrammeren, en voor hen is deze muis sowieso al niet de ideale keuze. De R.A.T 7 is een ontzettend ergonomische muis, maar zijn functionaliteit is beperkt tot het gebruik in shooters en andere spellen met een niet al te uitgebreid arsenaal aan knoppencombinaties.

De R.A.T. 7 is naast een lust voor het oog tevens een zeer degelijke, prettige muis die genoeg aanpassingsmogelijkheden en nauwkeurigheid biedt (5600 DPI) om de gemiddelde gamer voor lange tijd gelukkig te houden. Het pakket is zeer compleet en wordt naast gebruiksvriendelijke software ook met een aantal verwisselbare steunen en grips geleverd. Val je direct voor zijn looks dan zul je dus ook niet teleurgesteld raken in zijn prestaties. Ben je echter minder onder de indruk van het uiterlijk en gaat het je misschien meer om functionaliteit dan ergonomie dan zijn er zeker betere opties. Gezien je voor deze muis 100 euro neerlegt, moet je deze overweging zeker maken. Denk je echter al te weten dat deze muis je gaat bevallen dan zou de prijs je niet tegen moeten houden: door de hoge bouwkwaliteit en indrukwekkende prestaties is de R.A.T 7 iedere cent waard.