Cube World, dat ben jij

Tip 1: Leef je vooral uit in het creëren van je personage. Mens, reptiel, skelet, ga gerust je gang. Het maakt namelijk helemaal niet uit hoe je er uit ziet. Toch zijn er een hoop eigenschappen aan te passen, en het kan geen kwaad om je poppetje er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Je zult er en hoop uren mee op pad moeten.

Tip 2: Kies de klasse die het beste bij je past. In Cube World heb je vier keuzes, die elk weer een totaal andere speelstijl met zich meebrengen. Voor nieuwkomers is de Mage de beste keus. Deze tovenaar is effectief van een afstandje maar kan ook dichtbij ferme klappen uitdelen. Bovendien is het de enige klasse die zichzelf kan genezen. De Warrior kan zware harnassen dragen en is simpel te besturen. De Rogue is al een stukje moeilijker, met zijn twee dolken en een nadruk op stealth. Voor nieuwelingen is de Ranger de minst slimme keus. Je moet geduldig spelen en al je vijanden van een afstandje bestoken met pijlen, want van dichtbij speel je weinig klaar en zul je tegenstanders bijna nooit omver meppen.

Tip 3: Check gelijk je skills. Door op X te drukken krijg je een menuutje met je vaardigheden te zien. Bovenin staan twee grote iconen, die staan voor de twee verschillende skill trees die je kunt kiezen. Het is belangrijk om aan het begin al een richting te kiezen, want het kost geld om later te wisselen van skills. De Mage kan bijvoorbeeld kiezen tussen vuur- of waterspreuken. Een significante keuze, want alleen met water kun je jezelf genezen.

Cube World

Hoe te blijven leven

Tip 4: In het begin moet je heel voorzichtig zijn met welke vijanden je te lijf gaat. In Cube World word je omsingeld door beesten die gewoonweg veel te sterk voor je zijn. Vooral in je eerste paar levels zul je vaker wegrennen dan dat je de strijd aangaat. Om toch je XP te verdienen moet je op zoek naar zwakke tegenstanders. De beste vijanden zijn Cormling, Radishling en Onionling, zwakke beesten die bovendien voedsel laten vallen als je ze verslaat. Voor de rest: als iets er uitziet alsof het je in één klap kan doodslaan, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Tip 5: Probeer vooral niet alles in je eentje te doen. Cube World wordt bevolkt door diertjes die je graag bij willen staan tijdens je gevechten. Zo'n schaap of een schildpad ziet er misschien niet al te bloeddorstig uit, maar ze weten wel degelijk flinke schade aan te richten. Elk dier is te temmen met een specifiek snoepje, bijvoorbeeld een suikerspin of een wafel. Die kun je vinden door vijanden te verslaan en te hopen dat ze er een laten vallen. In de dorpjes zijn deze snoepjes vaak te vinden in de General Store, al is de keuze daar meestal vrij beperkt.

Tip 6: En als je dan toch met anderen samen aan het spelen bent: probeer vooral eens de multiplayer uit. De wereld van Cube World is heerlijk om in je eentje te verkennen, maar met anderen erbij worden die onverslaanbare eindbazen ineens een stuk beter behapbaar. Helaas is het op dit moment niet al te eenvoudig om een server op te zetten voor je vrienden. Op het forum van de game staan gelukkig wel een aantal bruikbare tips.

Tip 7: Vergeet niet dat je ook kan rollen! Deze actie zit niet op de meest handige knop, namelijk op je muiswiel. De dodge-beweging is echter erg behulpzaam, omdat het je veel schade kan schelen. Soms moet je hard wegrennen om krachtige monsters te ontwijken. Het wil dan nog wel eens gebeuren dat je zomaar van een hoge berg af valt. Door vlak voordat je de grond raakt te rollen, voorkom je dat je schade oploopt. Ook tijdens het vechten komt het rollen goed van pas. Je kunt aanvallen uit de weg gaan, en je bent ruim een halve seconde onkwetsbaar. De dodge kost wel stamina, dus hou dat blauwe balkje goed in de gaten!

Cube World

De wereld ligt open

Tip 8: Hou het niet bij één wereld. In Cube World creëer je zelf de omgeving door aan het begin een 'seed' in te vullen, een nummer dat gebruikt wordt bij het willekeurig genereren van de omgeving. Hoewel de werelden in principe oneindig zijn, kan het geen kwaad om meerdere plekken te maken waar je in kunt verkennen. Het lijkt willekeurig, maar elke seed komt overeen met een bepaalde wereld. Er wordt zelfs al moeite gedaan om al die werelden in kaart te brengen.

Tip 9: Je personage kun je vrij gebruiken in al de werelden die je creëert. Alle wapens en items die je vindt of koopt, neem je bovendien met je mee, in welke wereld je ook bent. Het is daarom handig om in één wereld je personage in een dorpje achter te laten. Cube World kent geen fast travel, en de dichtstbijzijnde stad is vaak minuten lopen. Als je tijdens je ontdekkingstochten zonder voorraad komt te zitten, is het daarom handig om even die wereld te verlaten en terug te gaan naar de wereld waarin je in een dorpje staat. Even spulletjes kopen, en je kunt er weer tegenaan.

Cube World wereld

Wees materialistisch

Tip 10: Loop nooit rond zonder health potions. Tijdens gevechten heb je vaak wat extra leven nodig, en dan is gewoon voedsel niet goed genoeg. Daarvoor moet je namelijk gaan zitten om het op te eten, terwijl je tijdens het drinken van een potion gewoon kunt blijven lopen. Je maakt ze door lege flessen te kopen in een stadje voor 2 copper per stuk. Die flesjes vul je met water (craften met C terwijl je in een riviertje staat), en vervolgens combineer je ze met heart flowers die je overal in de wereld kunt vinden. Een beetje omslachtig, maar je hebt ze wel nodig.

Tip 11: Experimenteer met het verbeteren van je wapens. In dorpjes kun je je wapens upgraden door extra blokjes toe te voegen. Vlakbij de smidse staat een pleintje met daarop werkplekken als een fornuis en een zaag. Bij het fornuis kun je bijvoorbeeld ijzeren of gouden blokjes maken, die je kunt aanbrengen op je wapens. Daar worden ze niet alleen sterker van, je kunt ze er ook mooier uit laten zien door bijvoorbeeld een kartelrandje op je zwaard te fabriceren. Zoek vooral ook naar extra sterke blokjes met elemental effects: die worden alleen gedropt door bazen.

Tip 12: Geef vooral niet op. De eerste levels van Cube World kunnen je geduld behoorlijk op de proef stellen, en dat is ook een van de grootste problemen van deze alfaversie. Het duurt vrij lang voordat je de eerste paar levels door bent, omdat je al die monsters nog lang niet aan kan en dus bijna geen XP verdient. De game wordt echter een stuk vloeiender naarmate je verder komt, dus onze laatste tip: zet door.

De alfaversie van Cube World kopen kan via de website van de ontwikkelaar