Achtergrond

ChrisJ de Nederlandse Counter-Strike-veteraan

De beste virtuele sniper van het land

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Nederland heeft op het gebied van eSports een aantal grote spelers rondlopen; Thijs 'ThijsNL' Molendijk is één van de beste Hearthstone-gamers ter wereld, Fabian 'Febiven' Diepstraten behoort tot de Europese top in League of Legends en Jos 'ViolentPanda' van Meurs was in december bijna wereldkampioen Rocket League. Een andere topper is Chris 'ChrisJ' de Jong, een van de eerste professionele eSporters van Nederland en de beste virtuele sniper die dit land te bieden heeft.

Het begin

ChrisJ is al een tijdje een bekend gezicht binnen de Counter-Strike-gemeenschap. In zijn jongere jaren was de Nederlander namelijk actief in Counter-Strike 1.6 en Counter-Strike: Source. Hij was dusdanig goed dat het semiprofessionele team Karont3 eSports hem aannam. Toen in 2012 Counter-Strike: Global Offensive uitkwam maakte hij de overstap naar dat spel. Zijn kwaliteiten waren duidelijk zichtbaar en het Nederlandse LowLandLions besloot Chris aan het team toe te voegen.

Hij was in totaal negen maanden actief bij laatstgenoemde Nederlandse organisatie en hij deed zelfs mee aan het ESWC, toentertijd een groot toernooi, maar in mei 2013 besloot hij over te stappen naar N!faculty. Hij zou daar niet lang spelen en ook zijn sessies bij Playing Ducks en PartyDaddlers waren van korte duur. In oktober 2013 kwam hij uiteindelijk terecht bij Mousesports, een team waar hij tot op de dag van vandaag nog actief is.

Mousesports was in die tijd lang niet zo groot als dat het nu is. Waar het team nu jaarlijks aan de grootste toernooien meedoet, was dit een aantal jaar geleden helemaal anders. In 2014 speelde Mousesports vooral online wedstrijden, terwijl in 2015 het team zich ook wist te kwalificeren voor redelijk grote offline toernooien. In 2016 brak het team definitief door tot de subtop van Europa en werd er ruim 300.000 dollar aan prijzengeld gewonnen. In 2015 was dat overigens zo’n 100.000 dollar en in 2014 was het nog geen 20.000 dollar. Hoewel eSports an sich ook een groeispurt meemaakt is dit verschil in prijzen alsnog enorm.

ELEAGUE Major 2017

Afgelopen december waren de laatste kwalificatierondes voor de ELEAGUE Major die deze week plaatsvindt. Een top acht klassering was genoeg voor deelname aan het toernooi en een kans op de hoofdprijs van vijf ton. Eén van de deelnemende teams was Mousesports, dat dramatisch begon door een 16-6 verlies van Hellraisers. Vervolgens had het team geluk met de loting en wist het Team Spirit (16-5), TyLoo (16-3) en Immortals (16-3) zonder veel problemen te verslaan. Behalve kwalificatie voor de ELEAGUE Major leverde deze prestatie ook nog eens 50.000 dollar op.

Ondanks het succes in het afgelopen jaar is de 26-jarige ChrisJ ook recordhouder, maar wel in negatieve zin. Hij heeft meegedaan in vijf Major-toernooien, de grootste CS:GO-toernooien die er zijn, maar nog geen enkele keer wist hij een kwartfinale te bereiken. Deze twijfelachtige eer deelt hij met een hoop andere spelers, waarvan vier andere nu ook deelnemen aan de ELEAGUE Major. Ongetwijfeld zullen ze allemaal deze vloek willen doorbreken, al heeft Chris daar geen goede start voor gemaakt.

Desastreus

Afgelopen zondag begon de ELEAGUE Major 2017 namelijk met een deceptie voor Mousesports: er werd met 16-3 verloren van titelkandidaat Na’Vi. Positief puntje was misschien wel dat ChrisJ met twaalf kills, vier assists en zeventien deaths de beste cijfers had van zijn team. ELEAGUE Major 2017 duurt nog tot en met zondag en kun je op Twitch bekijken.

Meer wedstrijden van ChrisJ zien? Vanaf 7 februari neemt Chris deel aan de Europese variant van de ESL Pro League. Deze competitie duurt tot en met juni en is live te zien op eSportsTV, een zender in het pakket van onze sponsor CanalDigitaal. Meer informatie over eSportsTV kan je hiervinden.

Deze rubriek is mede mogelijk gemaakt door:

Dit artikel delen:

Lees meer

Een zoektocht in de ruimte in Mass Effect: Andromeda Ni No Kuni 2 krijgt ook pc-versie
4

Reacties op: ChrisJ de Nederlandse Counter-Strike-veteraan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Remsporium

  • 26 januari 2017 19:14
  Tof artikel! Probeer ChrisJ altijd op de voet te volgen. Jammer van gisteren!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 26 januari 2017 19:58
  Top meer e-sports op gamer, hopelijk ook een stukje over #HaloWC straks

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrhotshot85

  • 26 januari 2017 21:15
  12-4-17 beste score van het team. Dan was het idd niet best.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Frank

  • 28 januari 2017 05:46
  Altijd leuk om over dit soort dingen te lezen. Toch een stukje Nederlands trots :)

  Ik ben altijd een beetje jaloers dat in de tijde dat ik counterstrike tegen het professionele aanspeelde er nog geen echt esport was. We hadden alleen clanbase voor internationale competities en wat lokale wedstrijden. Generatie te vroeg geboren :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.