Achtergrond

Bouw je eigen game-pc deel 2: Over behuizingen en voedingen

Het oog wil ook wat

Geschreven door Wilbert Meetsma op
Niks elitisme; iedereen kan aan de pc. De instapdrempel lijkt voor veel mensen onoverkomelijk, maar met een goedbedoeld duwtje in de juiste richting kom je al heel ver. In het tweede deel van deze serie over het zelf samenstellen en bouwen van je eigen game-pc bespreken we de behuizing en de voeding.

Bekijk hier de voorgaande delen in deze reeks:
Deel 1: Het moederbord en de processor

Het kiezen van de juiste computerkast is vooral een subjectieve aangelegenheid. Wil je een statige, zwarte monoliet in de woonkamer zetten? Of houd je ervan om door een raam, zoals die van de Corsair Graphite 760T in de video, naar binnen te kijken en te zien hoe alle ventilators onder het rode licht van led-lampjes hun werk verrichten? Die keuze is helemaal aan jou. Dat gezegd hebbende zijn er wel degelijk praktische zaken waar je op moet letten.

Allereerst moeten je onderdelen wel passen, natuurlijk. Er bestaan verschillende formaten behuizingen en een Full Tower – bedoeld voor ATX-moederborden en groter – is zonde van de ruimte als je slechts een mini-ATX-bordje hebt. Dan heb je veel meer aan de HTPC’s of de Small Form Factor die snel aan populariteit winnen. Naast het moederbord is ook de videokaart een factor om in gedachten te houden. Die rekenmonsters halen tegenwoordig makkelijk een lengte van dertig centimeter en niet elke kast heeft daar ruimte voor. Wat dat betreft scheelt het al aanzienlijk als je het rek voor de hardeschijven kunt uitnemen; ook iets om op te letten.

Koelkast

Verder is niet elke behuizing even sterk als het gaat om koeling en het dempen van geluid. Elke kast heeft wel de beschikking over een ventilator aan de achterzijde, maar enkele fans aan de voorkant kom je ook regelmatig tegen. Veel behuizingen kennen bovendien de optie om extra ventilatoren te monteren en de grotere modellen bieden zelfs ruimte voor waterkoeling, al is dat wellicht een stap te ver voor een eerste pc.

Al die fans kunnen met z’n allen flink in de rondte zoemen en daarom vind je bij sommige behuizingen geluiddempende bekleding aan de binnenkant. Ook grotere fans – 120mm of meer – helpen met het terugdringen van hinderlijk geluid. Een grotere ventilator hoeft namelijk minder vaak te draaien om lucht te verplaatsen en produceert zo simpelweg minder geluid. Over de koel- en dempingskwaliteiten van een kast vind je op de verpakking alleen maar marketingpraat, dus als je je zorgen maakt over deze eigenschappen, kun je het beste toegewijde hardwaresites raadplegen.

Een behuizing draagt weliswaar niet veel bij aan de prestaties van je droom-pc, maar weersta toch de verleiding om genoegen te nemen met het goedkoopste van het goedkoopste. Een simpele kast van dertig euro bespaart je misschien een paar tientjes, maar een goede computerkast kan makkelijk tien jaar meegaan. Duurdere behuizingen zijn vaak steviger, stiller, koeler, laten zich eenvoudig aanpassen en hebben vaak handige snufjes als een fancontroller.

Gezonde voeding voor een langer levende pc

Voedingen zijn niet erg sexy of spannend, maar desalniettemin van levensbelang voor je pc. Als je voeding veel te weinig vermogen levert, gaat je machine domweg niet aan. Veel venijniger is het als je net tekort komt. Onverklaarbare crashes zijn dan aan de orde van de dag, terwijl je wanhopig onderdeel na onderdeel vervangt en de ware schuldige onopgemerkt blijft. Met een goede voeding hoef je nergens naar om te kijken. De vraag is dan al snel: wat is genoeg watt?

Een lastige vraag, om twee redenen. Ten eerste moet je uitzoeken hoeveel prik je systeem vraagt. Een onmisbare tool voor dit vraagstuk is de Power Supply Calculator, die voor je uitrekent wat voor wattage je pc maximaal van je voeding vraagt. Zodra je die informatie hebt, kom je het tweede struikelblok tegen. Niet elke fabrikant is namelijk even netjes als het gaat om de beloofde prestaties. Sommige voedingen vermelden dan een wattage dat deze slechts korte tijd kan volhouden. Merken als Seasonic, Cooler Master, Antec en Corsair genieten op dit gebied een goede reputatie. Een paar algemene tips voor als je twijfelt over een merk: een zware voeding staat voor degelijke onderdelen, ga voor een ventilator met een diameter van minimaal 120mm, vergeet het formaat niet – meestal ATX – en goedkoop is duurkoop.

We raden aan om meer watt te nemen dan wat de Calculator je voorschotelt. Kom je uit op 500W? Ga dan voor 650W of zelfs 700W. Over de jaren neemt het vermogen van een voeding af – zeker als je de computer dag en nacht aan laat staan – en dan scheelt het als je daar alvast rekening mee hebt gehouden. Dan heb je gelijk wat speelruimte als je besluit te upgraden naar een zwaardere videokaart.

Elke euro waard

Een nuttige aanwijzing voor het vinden van een deugdelijke voeding is het 80 Plus-certificaat. Voedingen met dit keurmerk halen gegarandeerd een efficiëntie van tachtig procent, wat leidt tot minder warmteproductie en lagere elektriciteitskosten op de lange termijn. Dit keurmerk kent meerdere gradaties, zoals brons en goud. Elke stap omhoog betekent een hogere mate van efficiëntie. Voor dergelijke voedingen betaal je in eerste instantie meer, maar ze zijn elke euro waard.

Een laatste overweging bij de aanschaf van een voeding is er een van gemak. Uit een gemiddelde voeding komt een dikke bundel kabels die je vervolgens verbindt met elk onderdeel in je systeem. Sommige sluit je aan, andere heb je niet nodig en werk je zo goed mogelijk weg. Als je een hekel hebt aan losse eindjes is een modulaire voeding interessant. Met een modulaire voeding – zoals de Be Quiet Dark Power Pro in de video – kun je zelf bepalen hoeveel kabels je nodig hebt. Dat scheelt aanzienlijk qua kabelmanagement.

Zodra je jouw moederbord met processor hebt vastgeschroefd in je kast naar keuze en alle voedingsstekkers hun plek hebben gevonden, heb je het moeilijkste gehad. In het volgende artikel behandelen wij het simpelste onderdeel in de hele pc: het werkgeheugen.

Deze serie artikelen is tot stand gekomen in samenwerking met MSI, Corsair en 4Launch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Friday the 13th-game behaalt Kickstarter-doel Eerste Nintendo-games voor smartphones zijn gratis
29

Reacties op: Bouw je eigen game-pc deel 2: Over behuizingen en voedingen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  vladimirr

  • 11 november 2015 16:12
  heb zelf een alienware aurora r4 behuizing. ben d'r meer dan trots op ^^

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • FrankMVenlo

  • 11 november 2015 16:42
  Goede tip, gebruik voor de CPU sowieso tegenwoordig ALTIJD een watercooler , geen luchtkoeling!!
  In mijn ogen is luchtkoeling voor een CPU gelijk aan een auto motor die met lucht gekoeld word ( bestaat dat nog? )
  Natuurlijk kan het technisch wel , maar je maakt je volledig afhankelijk vaan een vaak heel zwaar blok metaal wat aan je moederbord HANGT.( en op den duur krom trekt met ook weer onverklaarbare crashes en moederbord gerelateerde problemen van dien)
  Verder moet de hele zogenaamde AIRFLOW in de kast perfect zijn ( doorstroming van lucht door de kast ) anders koelt de processor nog niet goed.
  De processor word zelfs met de beste luchtkoeling altijd nog 50-60 graden wat in mijn ogen HEET is. Het overklokpotentiaal is dan minimaal.

  Waterkoeling is wellicht in aanschaf stukje duurder maar wel een zegening.Voor lekkages hoef je sowieso niet bang te zijn , tegenwoordig zijn bijna alle setjes lekproof. Ook zijn er setjes te koop die al helemaal gesloten zijn en dus nooit onderhouden hoeven te worden. ( je kan niet bij de vloeistof komen )

  Alle voordelen:
  1 Temperatuur blijft altijd tot maximaal 30 graden bij normaal gebruik ( bij mij althans ) dus een veel groter overklokpotentiaal.
  2 Processor slijt minder snel omdat die minder heet word elke keer.
  3 Veel stiller.
  4 Je airflow in de kast doet er bijna niet meer toe. Airflow is met name leuk/goed voor de processor en in mindere mate de videokaart.Gedoe met eindeloos kabeltjes wegwerken is er dan niet meer.( mijn kast is hier niet speciaal tijd aan besteed althans )
  Wil je 100% niet meer afhankelijk van Airflow zijn? Gebruik dan ook waterkoeling voor de GPU.
  5 Blokje op de processor is heel klein en licht. Er hangt dus niet ( soms bijna 1 kilo bij luchtkoelingen ) aan gewicht aan te trekken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dielicious

  • 11 november 2015 16:54
  50-60 graden is niet heet, en ook op luchtkoeling is prima te overklokken. Bij videokaarten is het zelfs dat ze 75 (nVidia) tot 90 graden (AMD) worden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  jeroenislego

  • 11 november 2015 16:56
  Worden er ook waterkoelingen met lekkages verkocht dan?

  Naar mijn menig is het met lucht ook zeer goed te doen, ligt uiteraard aan welke koeler.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SnX

  • 11 november 2015 17:00
  Frank, Het grootste deel van bovenstaand is dus de grootste onzin. Hier wat leesvoer voor je: h t t p://nl.hardware.info/reviews/4347/lucht–en-waterkoeling-in-de-praktijk-wat-werkt-beter

  - In de meeste gevallen is een luchtkoeler stiller (gezien je geen waterpomp hebt).
  - Temperaturen zijn vrijwel gelijk (zie ook link). Waterkoeling heeft alleen nut bij hoge overclocks en dan stap je al snel af van een AIO waterkoeling, een custom loop doet hetin dat geval veel beter.
  - Je kunt eenvoudig je airflow regelen met een goede luchtkoeling. Met bijvoorbeeld een boxed Intel koeling heb je niet eens last van een blokkade. Boxed luchtluchtkoeling is overigens meer dan toereikend als je niet gaat overclocken (intel levert ze niet voor niets mee).
  - Dat een luchtkoelingblok de CPU sloopt of gaat doorhangen is ook de grootste onzin.

  Kortom een (AIO) waterkoeling heeft alleen voordelen als je stevig gaat overclocken, dat gezegd hebbende kan dit ook makkelijk met een aftermarket luchtkoeling. AIO Waterkoeling is met name voor de looks en alleen de high-end (€100+) varianten leveren enige significante temperatuurverschillen op (- 5c tot 10c) tegenover een goede luchtkoeling bij hogere overclocks.

  Het is dus een compleet verkeerde, niet met feiten onderbouwde, conclusie die je hier trekt. Neem dit aub niet over. Ik gebruik overigens zelf een NZXT X61 (een van de betere AIO Waterkoeling kits) dus ik weet waar ik over praat. Koop zo'n ding alleen voor de looks of extreem overlocken. Wat betreft dat laatste is het sterk aan te raden om zelf een custom loop te bouwen.

  Oh en wat betreft airflow, dat is om je temperatuur in je case zo laag mogelijk te houden. Dat heeft niets met leuk te maken. Dat heeft te maken met een zo laag mogelijke temperatuur voor zowel CPU als GPU (wat even belangrijk is).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  michiel_Reshift

  • 11 november 2015 17:08
  Klinkt als of we hier ook een feature over moeten doen :) Watercooling heeft voor sommigen een magische aantrekkingskracht en we geven graag hier gehoor aan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DonnyLegend

  • 12 november 2015 01:39
  Goed idee inderdaad, veel mensen snappen niet helemaal hoe het nu precies zit. Waterkoeling is in veel gevallen helemaal niet beter, tenzij je naar AIO setjes van 100+ euro gaat kijken, pas dan kom je in de buurt van een luchtkoeler van 40 euro. En dan hebben we het over het geluid nog niet gehad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  maartencartman

  • 13 november 2015 14:34
  Wat een broodje aap verhaal. Al 4 jaar lang draait mijn i5 2500K op zalman luchtkoeling op 4.6GHZ. Nog nooit problemen gehad. Temperatuur gaat niet over de 55 graden MAX.
  Bijvoorbeeld het plaatsen van de koelpasta op de CPU is ook belangrijk dat je dit goed uitvoert. Als je dan ook de luchtkoeler er goed op monteert, kan je klokken als een malle. Koelpasta zoals ik het hebt toegepast is door een boterhamzakje strak om je wijsvinger te doen en dan heel subtiel de koelpasta geleidelijk verdelen over de processor. Niet te veel, gewoon een klein puntje koelpasta. Koop ook kwaliteit pasta, dat scheelt ook qua koeling.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 11 november 2015 16:52
  Wederom een interessant artikel! Iets makkelijker om te begrijpen maar uiteraard essentieel voor het bouwen van een PC :)

  Het enige wat ik niet helemaal goed begrijp is hoe zo'n modulaire voeding werkt, je bepaalt zelf het aantal kabels maar in principe zijn er toch gewoon een aantal kabels die je MOET hebben?
  Overigens vind ik de presentatie en het montage werk van de video ook heel erg professioneel ogen.

  Op naar het volgende artikel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  michiel_Reshift

  • 11 november 2015 17:06
  Je krijgt alle kabels meegeleverd, maar afhankelijk van je ingebouwde hardware kan je er voor kiezen (als je het niet nodig hebt) om niet alle kabels aan te sluiten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 11 november 2015 18:55
  En bij een niet modulaire voeding moet je kabels aansluiten ongeacht je die nodig hebt? :o

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Razgriz

  • 11 november 2015 20:19
  Nee de kabels die je niet nodig hebt kun je niet aansluiten maar ze zitten wel in je kast en dus zul je ze moeilijker weg kunnen werken. Bij een modulaire voeding kun je er voor kiezen kabels die je niet nodig hebt niet aan te sluiten en dat levert dus een minder rommelige kast op met betere airflow.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 12 november 2015 10:52
  Bij een modulaire voeding worden de kabels los meegeleverd, zo kan je kabels die je niet nodig hebt buiten de pc laten. Dit staat netter en kost minder ruimte.
  Bij een normale voeding zitten de kabels vast aan de voeding en als je ze dan niet aan hoeft te sluiten, hangen ze wel ergens in je kast, wat als je ze totaal niet wegwerkt zelfs je airflow nog negatief kan beïnvloeden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 12 november 2015 13:55
  Bedankt allemaal! Dankzij jullie zal ik straks eindelijk weten wat alles doet :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 11 november 2015 21:00
  Toevallig laatst zo`n modulaire voeding voor me zoon ze PC gekocht nadat de oude de geest had gegeven, werkt perfect en kost hooguit 5 euro meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kravten

  • 11 november 2015 17:34
  Wat voor een voeding heb ik nodig als mijn videokaart een GeForce GTX 760 is?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 11 november 2015 21:31
  De GeForce GTX 760 vraagt zelf 170W. Nvidia raadt aan om met die kaart een voeding van 500W te nemen (voor het hele systeem): www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gtx-760/specifications

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kravten

  • 12 november 2015 08:49
  Thanks :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Massiv

  • 11 november 2015 17:38
  Als ik nu een game pc zou bouwen die de komende jaren fatsoenlijk mee zou moeten gaan wat ben ik dan ongeveer kwijt? Hoeft ook geen NASA pc te worden..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 11 november 2015 18:47
  Voor een paar honderd euro kun je al een hele leuke pc in elkaar zetten. Mijn huidige pc was (denk ik zo uit m'n hoofd) rond de 400 euro en draait alles goed (tenzij je overal op max. settings wilt spelen, dan betaal je meer).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.