Laten we gelijk beginnen met de vier nieuwe hoofdpersonages in dit deel. Eerder hebben we middels een teaser en een gamescom-presentatie al kennis mogen maken met Salvador. Deze grote bruut met stoere baard en bijpassend pleistertje heeft de specialiteit om tijdelijk twee wapens tegelijkertijd te hanteren om zo meer schade toe te doen.

De andere drie personages kenden we nog niet; Maya, Axton en Zero. Maya is in dit nieuwe deel de Siren, een klasse die ook in het origineel al aanwezig was. Haar speciale kracht is echter anders dan die van Lillith uit het eerste deel. Maya kan vijanden gevangen houden in een zogenaamde Phaselock. Verderop in de trailer maken we ook al kennis met een gedeelte van haar skill tree en is te zien hoe deze kracht gedurende de game uitgebouwd kan worden. Zo is het mogelijk om health orbs tevoorschijn te laten komen uit vijanden die in de phaselock gevangen zitten (Sweet Release). Een andere genezende mogelijkheid is om teamgenoten middels een phaselock direct weer tot leven te wekken (Res). Phaselock is ook geschikt om offensiever in te zetten; zo is het mogelijk om Maya’s vuursnelheid en –kracht toe te laten nemen zolang haar phaselock geactiveerd is (Wreck). Een defensieve optie is er ook: nadat je een vijand hebt gedood worden vijandelijke kogels tijdelijk weerkaatst (Kinetic Reflection). Een veelzijdige tante die Maya.

 

Axton lijkt in Borderlands 2 de rol op zich te nemen van de Soldier-(achtige) klasse. De fictieve insigne wijst erop dat hij een militair verleden heeft en in de trailer is te zien hoe hij een turret direct naast zich heeft staan, net als Soldier Roland uit het eerste deel kon doen. Wie goed kijkt, kan zien dat op de turret een wapenmerk vermeld staat: Gahl. Het geweer van Axton lijkt van hetzelfde merk te zijn, dus we kunnen hier de volgende aanname maken. Het geplaatste geschut is afhankelijk van het wapen dat Axton zelf hanteert, dat terwijl de turret van Roland een generiek schietend geval is. Mocht dit zo zijn, dan kan dit spectaculaire gevolgen hebben: een raketwerpende Axton met bijpassende turret zorgt waarschijnlijk voor enorme chaos, en twee razendsnelle machinegeweren lijken ons in het heetst van de strijd ook niet onhandig.

Het laatste nieuwe personage, Zero, kennen we ook al uit het origineel. Tenminste, voor wie de downloadbare content The Secret Armory of General Knoxx heeft gespeeld. Hierin komen spelers al gauw razendsnelle, teleporterende, katanazwaaiende en bovenal irritante ninja’s tegen. De overeenkomsten zijn moeilijk te missen. Zero lijkt bovendien het Phasewalken (tijdelijk onzichtbaar worden) van de Siren-klasse op zijn eigen manier naar Borderlands 2 te brengen. Zero neigt zo naar een klasse die het moet hebben van souplesse, snelheid en sneaky aanvallen.

 

Oude bekenden, nieuwe onbekenden

In de trailer zijn een hoop nieuwe gezichten te zien, maar ook oude bekenden zijn van de partij. De wetenschapster Patricia Tannis die zichzelf in de nesten werkte, is kort te zien, alsook Scooter die de speler in het eerste deel voorzag van voertuigen. Een andere bekende, de horrordokter Dr. Zed, hakt nog vrolijk op ledematen in en de wapenhandelaar Marcus Kindaid maakt ook zijn opwachting… als een twintig meter hoog Boeddha-achtig beeld. Tot slot herkennen we ook nog Mad Moxxi (van de Mad Moxxi’s Underdome Riot DLC) met haar enorme decolleté. Overigens lijkt van Moxxi een familielid in de game te zitten, getuige het getatoeëerde hartje dat zowel zij als een wat ‘gezetter’ vrouwtje boven de linkerborst hebben.

Opvallend is de rol van Mordecai, de Hunter van het eerste deel, in de trailer. In het openingsshot zien we hem al kort in beeld en later krijgen we een close-up van de beste man terwijl ie een wijnfles aan de lippen zet. Uit de gamescom-demo wisten we al dat de hoofdrolspelers van het eerste deel zouden terugkeren, maar waarom Mordecai in deze trailer dan zo prominent in beeld brengen? Zou de beste man meer te vertellen hebben? Ook mysterieus blijven het meisje dat vrolijk op een ontstekingsmechanisme springt en de blonde kerel die met een jachtmes speelt.

Van de grote slechterik Handsome Jack krijgen we niet veel meer te horen dan dat hij ‘het einde van ons allemaal betekent’, maar dat gaf het nummer onder de trailer (Doomsday van Nero) ook al een beetje weg. Daarnaast keert de mysterieuze Guardian Angel terug, een vrouw die via visioenen maar doorzaagde over ‘the Vault’.

 

Wapens en vijanden

Over naar waar het écht om draait in Borderlands: met wat voor wapens mag je schieten, op wat en zijn er nog leuke extra’s? Om met die laatste te beginnen: jazeker. Zo zijn er ditmaal voertuigen waar vier personages tegelijkertijd in kunnen (missertje van het eerste deel). Ook vijanden hebben nieuwe mogelijkheden: zo zien we hoe een vijand op de rug van een Skag zit en hebben andere vijanden zweefmachines om het je lastig te maken. Daarnaast zien we hoe een vijand Zero probeert lastig te vallen in een robotpak.

De wapens dan. In de eerste Borderlands waren er weinig extravagante uitschieters, los van wellicht een shotgun die schoot als een raketwerper. In de trailer zijn al wat meer bijzondere varianten te zien. Zo is er een geweer dat projectielen afschiet, die na landing elektrische stralen uitzenden. Een ander wapen wordt herladen door, als bij een ouderwetse telefoon met kiesschijf, een cirkel rond te draaien. Weer een ander wapen lijkt een soort stabilisatoren uit te zetten nadat er wordt gevuurd. Het ziet er allemaal net wat eigenaardiger en exotischer uit.

Mogelijk dat we hierbij ook met nieuwe typen wapens te maken krijgen. Wie goed kijkt, kan in een wapenkast ook raketten spotten (die er anders uitzien dan in het eerste deel). Tevens lijkt er een moment te zijn dat een granaatwerper wordt gebruikt, al is het beeld wat onduidelijk. Als laatste is er een revolver te zien met een nieuw effect: deze schiet een zwevende (vuur?)bol af op een vijand en bij impact knapt de kop plots van de romp. Spectaculair!

 

Voorlopige conclusie

Zo blijkt maar weer wat een hoop dubstepflitsende beelden allemaal oplevert. Ons voorlopig oordeel over Borderlands 2? Het ziet er allemaal uitgebreider, slimmer, compleet gestoord uit. Of om in de woorden van de trailer te spreken; het is 96,5% meer Wub Wub, 1000 graden heter en er lijken 87 baziljoen wapens in te zitten. O ja, en Claptrap!